Π. Δημόπουλος: «Για αυτούς τους λόγους κατεβαίνω υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ»

Το πρόγραμμα του κόμματος και ο στόχος των ποσοστών στις ευρωπαϊκές κάλπες

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους με ακαδημαϊκά εχέγγυα και γνώση στην Ευρωβουλή και όχι λαμπερά ονόματα», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Για τους λόγους, για τους οποίους αποφάσισε να συμμετέχει στις Ευρωεκλογές με το ΠΑΣΟΚ, το σημερινό status του κόμματος και τον στόχο στις ευρωπαϊκές κάλπες, μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής – Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – κ. Παναγιώτης Δημόπουλος. Ο ίδιος, κάνει λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ που «οργανώνει τις δυνάμεις του», προσδοκώντας ένα «όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό» στις Ευρωεκλογές, τονίζοντας ότι «θα φανεί το επόμενο διάστημα η δυναμική του κόμματος».

Επιπλέον, στο μήνυμά του ενόψει των εκλογών, καλεί τους πολίτες  να αγωνιστούν όλοι μαζί και να στείλουν στην Ευρωβουλή ανθρώπους με ακαδημαϊκά εχέγγυα, τεκμηρίωση και γνώση και όχι… λαμπερά ονόματα.

«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑ ΝΑ ΚΑΤΕΛΘΩ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ – ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Δημόπουλος, επισήμανε στην «Θ» τα εξής: «είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών σε θέματα περιβάλλοντος. Αποφάσισα να εμπλακώ με τον ενεργό ρόλο στην πολιτική ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής, γιατί βαρέθηκα μετά από τόσα χρόνια να ακούω όλους να παραπονιούνται, να σχολιάζουν, να επικρίνουν την ευνοιοκρατία, την αναξιοκρατία, τους θεσμούς που διαβρώνονται, την έλλειψη δημοκρατίας κλπ. Οπότε θεώρησα ότι μετά από 25 χρόνια στο Πανεπιστήμιο, έχω πια και την ωριμότητα και την γνώση αλλά και την βούληση να μπορώ να συμβάλλω και εγώ στα ευρωπαϊκά πράγματα, αλλά πάντα με έναν εθνοκεντρικό χαρακτήρα (για τα ευρωπαϊκά θέματα, πάντα πρέπει να έχεις μια διακριτή εθνική αναφορά).  Στην ερώτηση «γιατί με το ΠΑΣΟΚ», η απάντηση είναι ότι εκεί ιδεολογικά είναι η «συγγένειά» μου, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και επομένως είναι ο χώρος στον οποίο νιώθω ότι μπορώ να συμβάλλω. Επεξεργαζόμαστε ένα πρόγραμμα για την κοινωνία και το περιβάλλον, για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον, επομένως έχω έναν ζωτικό χώρο όπου μου επιτράπηκε να αναπτύξω και  να επεξεργαστώ τις θέσεις με πολλούς ακόμη επιστήμονες  – επειδή είμαι και Γραμματέας στον Τομέα Περιβάλλοντος- το οποίο συνδιαμορφώνεται στο πλαίσιο των περιοδειών μου στην χώρα – και με άλλους συναδέλφους σε λίγο – για να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα που έχει τέσσερις άξονες – δέκα στόχους. Μέσα σε αυτούς είναι η βιοποικιλότητα ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα – και στην περιοχή σας έχετε πολλές προστατευόμενες περιοχές – και το θέμα της κλιματικής αλλαγής, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας των υποδομών και των οικοσυστημάτων, είναι – στην συνέχεια – ο αστικός σχεδιασμός, άρα οι βιώσιμες πόλεις και  τέλος είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ουσιαστικά αυτοί οι άξονες διαρθρώνουν το πρόγραμμά μας και προσεγγίζουμε τους πολίτες, τους επιστήμονες και τους φορείς, προκειμένου να έχουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα έχει αποδοχή».

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ – ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΙΟ ΥΨΗΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ – ΕΦΙΚΤΟΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ»

Σε ο,τι αφορά στον στόχο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές και αν αυτός είναι εφικτός, ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει ότι «θεωρώ πως το ΠΑΣΟΚ αυτήν την στιγμή οργανώνει τις δυνάμεις του, το ΠΑΣΟΚ έχει επεξεργασμένες θέσεις, αποτελεί – κατά την προσωπική μου άποψη – μια εναλλακτική πρόταση προς την κυβέρνηση και νομίζω ότι είναι εφικτός ο στόχος. Και ο στόχος έχει να κάνει με την ενίσχυση των ποσοστών. Προσωπικά δεν έχω  την άποψη του ανταγωνισμού με ένα άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης. Αυτά είναι μακριά από την δική μου λογική και από την λογική του ΠΑΣΟΚ νομίζω. Αυτήν την στιγμή μας ενδιαφέρει να έχουμε όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό και σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και – προφανέστατα – και σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Είναι εφικτός νομίζω ο στόχος. Το διαπιστώνετε και τώρα με την πρόταση δυσπιστίας που έγινε στην κυβέρνηση ότι σταθερά, το επόμενο διάστημα – τις επόμενες 80 μέρες περίπου μέχρι τις ευρωεκλογές – και με το πλήθος των στελεχών μας θα ανοίξουμε ουσιαστικά όλα τα θέματα, όλες μας τις θέσεις και ο πρόεδρος θα είναι παντού, προκειμένου να γίνει κατανοητό από τους πολίτες ότι έχουμε πρόταση. Δεν είναι μόνον ότι διεκδικούμε απλώς να είμαστε ένα καλύτερο κόμμα, γιατί αποτελούμε αξιόπιστη εναλλακτική λύση για την διακυβέρνηση της χώρας και σταδιακά αυτό θα φανεί».

«ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ»

Αναφορικά με την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη – τον οποίο οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ήθελαν τέταρτο κατά σειρά καταλληλότερο πρωθυπουργό (με τρίτο τον Κυριάκο Βελόπουλο), ο κ. Δημόπουλος τονίζει τα εξής:

«Νομίζω ότι στην πραγματικότητα θα τα δούμε όλα αυτά στις εκλογές. Διότι ούτως ή άλλως οι δημοσκοπήσεις είναι αποτυπώσεις της στιγμής. Πολλές δημοσκοπήσεις μας έδειχναν ως δεύτερο κόμμα και υπάρχουν λίγες δημοσκοπήσεις που μας δείχνουν με πολύ μικρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω όμως ότι το επόμενο διάστημα, θα φανεί και η δυναμική και ουσιαστικά θα κατακτήσουμε τον χώρο στις πραγματικές εκλογές. Και θα δείτε ότι στις επόμενες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ θα είναι ήδη ενισχυμένο, σε σχέση με τις προηγούμενες».

«ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΑ ΕΧΕΓΓΥΑ, ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ… ΛΑΜΠΕΡΑ ΟΝΟΜΑΤΑ»

Κλείνοντας, στο μήνυμά του ενόψει των ευρωεκλογών, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, σημείωσε ότι «συμμετέχω και καλώ τους πολίτες να αγωνιστούμε όλοι μαζί προκειμένου να στείλουμε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ανθρώπους που έχουν τα ακαδημαϊκά εχέγγυα, την τεκμηρίωση και την γνώση που απαιτείται και την βούληση να συμβάλλουν με έναν αξιόλογο τρόπο στην ευρωπαϊκή βουλή. Δεν έχει σημασία να στέλνουμε λαμπερά ονόματα στην ευρωβουλή. Χρειάζεται να στέλνουμε ανθρώπους που ξέρουν από διάλογο, ξέρουν από διαπραγμάτευση, έχουν την γνώση, γιατί οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι πολύ καθοριστικές. Το 85% των αποφάσεων που λαμβάνονται στην ΕΕ, αφορούν στις ζωές μας, στην ευημερία των πολιτών και στην καθημερινότητά τους».