
Να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια των Λυκείων ζητούν 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και ο Στ. Γιαννακίδης
Την αντίθεσή τους να αναγράφεται το θρήσκευμα στους απολυτήριους τίτλους της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης εκφράζουν με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτη υπογράφουσα την Αννέτα Καββαδία. Μεταξύ των Βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, συνυπογράφει και ο ξανθιώτης Στάθης Γιαννακίδης.
ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Οι βουλευτές επικαλούνται τον νόμο 2472/1997 (άρθρο 2), σύμφωνα με τον οποίο οι θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις αποτελούν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο και ως τέτοια απαγορεύεται να τυγχάνουν καταγραφής και επεξεργασίας, όπως και απόφαση σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα προς το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία «η αναγραφή του θρησκεύματος του μαθητή σε ξεχωριστό πεδίο επί του τίτλου -αλλά και η καταχώρισή του στο αντίστοιχο αρχείο που τηρεί το σχολείο (αρχείο τίτλων)- υπερβαίνει τον σκοπό της επεξεργασίας και, ως εκ τούτου, δεν είναι νόμιμη».
Επειδή -όπως επισημαίνουν οι βουλευτές- ο απολυτήριος τίτλος σπουδών χρησιμοποιείται από τον κάτοχό του ως τυπικό προσόν για ποικίλες χρήσεις (π.χ. για συμμετοχή σε εξετάσεις και διαγωνισμούς, για εξεύρεση εργασίας κ.λπ.), γεγονός που είναι δυνατόν να εκθέσει τον κάτοχο του απολυτηρίου σε διακρίσεις με βάση τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, κατά παράβαση του άρθρου 13 του του Συντάγματος- ρωτούν τον υπουργό αν προτίθεται να μεριμνήσει για την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων και να λάβει και κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο, προκειμένου να μην αναγράφεται, ούτε να επιτρέπεται η αναγραφή του θρησκεύματος στους απολυτήριους τίτλους σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
«ΛΥΣΑΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΕ ΑΥΤΟ;»
Σχολιάζοντας την παραπάνω κίνηση, ο Δρ. Θεολογίας κ. Πέτρος Γεωργαντζής, αναφέρει στην «Θ» ότι «όλα τα έχει η Μαριωρή, ο φερετζές της λείπει. Λύσαμε όλα τα άλλα θέματα, τα εθνικά και τα οικονομικά και μας έμεινε αυτό. Ο κόσμος μαστίζεται από την ανέχεια και την δυστυχία και εμάς μας έμεινε το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Είναι φαιδρό να κάθεται κανείς να ασχολείται με τέτοιου είδους ανούσια. Και τι τους νοιάζει αυτούς. Όποιος δεν θέλει να αναγράψει το θρήσκευμά του, να μην το αναγράψει στον δικό του απολυτήριο τίτλο. Εγώ χαίρομαι να έχω στην ταυτότητά μου ή στο απολυτήριό μου και σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο με εκφράζει, να γράφονται όλα τα στοιχεία μου. Γιατί να μην γράφεται το «Χριστιανός Ορθόδοξος»; Ντρεπόμαστε να λεγόμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι; Αν ντρέπονται, όπως αυτοί, να κάνουν μια αποκήρυξη αλλά να μην είναι διπρόσωποι. Όχι να πηγαίνουν στις δοξολογίες και να στέκονται μπροστά, καμαρώνοντας σαν «γύφτικα σκεπάρνια» και την ίδια ώρα, από πίσω, να αρνούνται να γράφεται το θρήσκευμα στα απολυτήρια. Δεν είναι διπροσωπία απλά, είναι υποκρισία στον ύψιστο βαθμό. Λυπούμαι ειλικρινά για αυτήν την κατάντια τους. Μας «σκότωσαν» την Μακεδονία, μας «σκοτώνουν» οικονομικά και φτάνουν στο σημείο να «σκοτώνουν» και την ταυτοπροσωπία μας».
«ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΣΜΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»
«Επικαλούνται τα προσωπικά δεδομένα. Εγώ για παράδειγμα μπορεί να θέλω να εκφράσω τα προσωπικά μου δεδομένα. Γιατί να μην τα εκφράσω;» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει επιτέλους να κάνουμε κάποια δημοψηφίσματα σε αυτόν τον τόπο. Για την Μακεδονία, για τα οικονομικά μέτρα και τις περικοπές, για τον ΕΝΦΙΑ, για την Εκκλησία και το αν θα πρέπει να είμαστε συνεργαζόμενοι με την πολιτεία και ακόμη και δημοψήφισμα για αυτό το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια. Εφόσον αυτοί το…πηγαίνουν εκεί, να γίνουν για όλα αυτά τα θέματα δημοψηφίσματα. Το «μαχαίρι» έφτασε στο κόκκαλο. Γίναμε ευρωπαίοι και χάσαμε την ελληνικότητά μας και την ορθόδοξη ταυτότητά μας. Εν ονόματι του «ευρωπαϊσμού» χάσαμε και τον ελληνισμό, χάσαμε και την Ορθοδοξία. Αυτά είναι τα συστήματα της νέας τάξης πραγμάτων, όπου όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι άχρωμοι, άγευστοι και άνοστοι».