Π. Σγουρίδης: Λάθος που άλλαξε τα σύμβολα- Δεν πρέπει να χάσει τον πατριωτικό του χαρακτήρα- Με πυροτεχνήματα δεν ξανακερδίζεται ο κόσμος

Ο πρ. βουλευτής και πρ. Αντιπρόεδρος της Βουλής μιλάει στη «Θ» για το «σημερινό» ΠΑΣΟΚ

Εκφράζει θετική άποψη για τον Ανδρουλάκη και την αναγκαιότητα στήριξής του από όλους τους ΠΑΣΟΚους…

Για την πορεία του ΠΑΣΟΚ σήμερα, το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία και τα λάθη που οδήγησαν στην πτώση του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μίλησε στην «Θ» ο πρώην  βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, πρώην Υφυπουργός (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Ο ίδιος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι ήταν «σφάλμα» του κόμματος, να αφήσει τον…πράσινο ήλιο, υπογραμμίζοντας ότι το παλιό ΠΑΣΟΚ πρέπει να υποστηρίξει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Παράλληλα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να χάσει τον πατριωτικό του χαρακτήρα που είναι ο «θεμέλιος λίθος» του, ενώ σημείωσε με νόημα ότι με τα «πυροτεχνήματα» δεν μπορείς να ξανακερδίσεις τον κόσμο.

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κάνει κάποια σταθερά βήματα. Νομίζω ότι σε έναν βαθμό το πέτυχε με την εκκίνηση που έκανε, αλλά από εδώ και πέρα, θέλει και κάποιες άλλες κινήσεις, περισσότερο τολμηρές σε κάποια πράγματα»

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ‘’ΦΟΡΤΩΘΗΚΕ’’ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ  – ΣΩΣΤΑ ΕΠΑΝΗΛΘΕ Ο ΗΛΙΟΣ – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΛΜΗΡΕΣ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ»

Ξεκινώντας ο κ. Σγουρίδης, επικέντρωσε στο θέμα των μνημονίων, που –όπως είπε χαρακτηριστικά- «φορτώθηκε» το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο θέμα του συμβόλου του κινήματος (πράσινος ήλιος) το οποίο είπε πως κακώς εγκαταλείφθηκε. Πιο αναλυτικά ο ίδιος επεσήμανε τα εξής:  «οφείλω να πω ότι το ΠΑΣΟΚ φορτώθηκε ολοκληρωτικά τα μνημόνια. Αυτό, το καταδίκασε στην κρίση του ο λαός και έκτοτε ξεκίνησε ένας Γολγοθάς για να μπορέσει να αναβιώσει. Έκανε όμως ένα σφάλμα. Άφησε το σύμβολό του. Τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ, ιδρυτής του οποίου ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Από την στιγμή που προσπάθησε να κάνει «αναγέννηση» με κάποιο άλλο όνομα, αυτόματα έχασε το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας αυτής της ανάκαμψης. Σήμερα, σωστά τα μέλη του, ψήφισαν να επανέλθει ο ήλιος, ως σύμβολό του. Η πορεία, δεν είναι εύκολη. Ο κόσμος ζει καταστάσεις που πριν από μερικά χρόνια, δεν θα τις φανταζόμασταν. Ο Γ΄Παγκόσμιος Πόλεμος, δεν είναι στα χαρτιά. Γίνεται διά αντιπροσώπων. Και στην βάση αυτή, η ακρίβεια – η οποία πλήττει πια τον πλανήτη μέσα από τον πληθωρισμό – σαφώς χτυπά και την Ελλάδα. Το παιχνίδι της ενέργειας είναι ο κύριος μοχλός αυτής της ιστορίας και μέσα σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να κάνει κάποια σταθερά βήματα. Νομίζω ότι σε έναν βαθμό το πέτυχε με την εκκίνηση που έκανε, αλλά από εδώ και πέρα, θέλει και άλλες κινήσεις, περισσότερο τολμηρές σε κάποια πράγματα».

«Ο ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ… ΠΑΛΙΟ ΠΑΣΟΚ»

Σχολιάζοντας  το γεγονός ότι πολλοί παλαιοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αμφισβητούν το πρόσωπο του Νίκου Ανδρουλάκη, ο ίδιος τονίζει ότι «θεωρώ ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ένα παιδί που ξεκίνησε από τις ρίζες του μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάμε ότι τελείωσε την Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης. Τον έχω γνωρίσει από κοντά. Είναι ένας θετικός και έξυπνος άνθρωπος και προσπαθεί να αποκτήσει ένα κύρος, το οποίο σαφώς και έχει από την στιγμή που εξελέγη από την βάση και με μεγάλη πλειοψηφία και νομίζω ότι θα πρέπει οι «ΠΑΣΟΚοι» να τον υποστηρίξουν. Θα πρέπει δηλαδή το «παλιό ΠΑΣΟΚ» – αν και δεν υπάρχει παλιό και νέο ΠΑΣΟΚ αλλά μια συνεχόμενη εξέλιξη – να σταθεί και να βάλει «πλάτη».

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ‘’ΓΚΡΕΜΙΣΕΙΣ’’ ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ, ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

Έχει σχέση όμως το ΠΑΣΟΚ του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, με το σημερινό ΠΑΣΟΚ; Μιλώντας επ΄αυτού, ο κ. Σγουρίδης, σημειώνει ότι «Αν θέλεις να «γκρεμίσεις» έναν αντίπαλό σου, του αφαιρείς τα σύμβολα. Δυστυχώς, εμείς «γκρεμίσαμε» μόνοι μας το σύμβολό μας. Αν θέλεις να υποτάξεις έναν λαό, πρέπει να το αφαιρέσεις τα σύμβολα. Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, ήταν ο ήλιος του ιδρυτή, του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου και αυτό δεν το αλλάζεις. Το κρατάς ως κόρη οφθαλμού».

«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ– ΜΕ…ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΖΕΙΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»

Τέλος, ο κ. Σγουρίδης θέλησε να δώσει έμφαση στον πατριωτικό χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, που του προσέδωσε ο ιδρυτής του Ανδρέας Παπανδρέου, λέγοντας πως: «Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα πατριωτικό κίνημα. Προσωπικά, αφού απολύθηκα από τον Στρατό – το 1976 – εντάχθηκα στο ΠΑΣΟΚ που έλεγε ότι «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και ότι «η Ελλάδα δεν πωλείται». Αυτά τα συνθήματα, ουσιαστικά είναι στην «καρδιά» του κάθε Έλληνα. Και όλοι οι Έλληνες πιστεύω ότι έχουμε έναν έμφυτο πατριωτισμό. Το ΠΑΣΟΚ, δεν θα πρέπει να χάσει τον πατριωτικό του χαρακτήρα. Είναι, αν θέλετε, ο θεμέλιος λίθος του», ενώ συνεχίζοντας έδωσε και το δικό του στίγμα στο όλο θέμα: «ας μην ξεχνάμε ότι μιλάτε με έναν άνθρωπο που στην πορεία εντάχθηκε στους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Αυτά τα λέω, διότι ποτέ δεν έχασα τις ρίζες μου από το πατριωτικό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου και αν θέλετε, δέχθηκα την πρόταση του Πάνου Καμμένου για το ψηφοδέλτιο της Ευρωβουλής και τελευταία στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, στη βάση του ότι διέβλεπα έναν πατριωτισμό στο κίνημα των «Ανεξάρτητων Ελλήνων».  Εδώ επιτρέψτε μου να ανοίξω μια παρένθεση και να αναφερθώ στην σημερινή προκλητικότητα των γειτόνων εξαιτίας της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια και το «casus bell» των Τούρκων. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προβούμε άμεσα στην επέκταση της αιγιαλίτιδας νότια της Κρήτης και να πάψει να πετάει το μπαλάκι κάθε φορά η μία κυβέρνηση στην άλλη. Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει πάση θυσία να βρει τον βηματισμό του. Θα τον αποκτήσει, διότι δεν εμπνέουν και η σημερινή συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Έχει μπροστά του, πεδίον δόξης λαμπρόν – με επιμονή και υπομονή – να δώσει δείγματα γραφής, που θα είναι ουσιαστικά. Με «πυροτεχνήματα» δεν ξανακερδίζεις τον κόσμο. Το θέμα των υποκλοπών είναι πραγματικά ένα θέμα που θίγει τον πυρήνα της Δημοκρατίας και όταν αυτό εξελίχθηκε – όπως εξελίχθηκε – μέσα από τα ίδια τα όργανα της σημερινής κυβέρνησης, σαφώς δημιουργεί ένα μείζον πρόβλημα για την Δημοκρατία. Ο κόσμος ξέρει, κατάλαβε και αυτό το θέμα θα πάρει την συνέχειά του. Δεν χρειάζεται να επιμένεις εκεί (και κάνει λάθος και ο κ. Τσίπρας που επιμένει). Ο λαός έχει και άλλα προβλήματα (ακρίβεια, έλλειψη ενέργειας, συνεχής αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων από την γείτονα κ.ο.κ). Εκεί επάνω, θα πρέπει να σταθείς με πρακτικές και ουσιαστικές προτάσεις».