Συνεχίζουν να κάνουν «θραύση»-Από 13,5 ετών στην «δοκιμή»
Ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά διακίνησης ναρκωτικών τόσο στον Νομό Ξάνθης οσο και σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, γεγονός που προκύπτει και από αστυνομικά Δελτία Τύπου.
Και αφού υπάρχει… «προσφορά», σίγουρα υπάρχει και «ζήτηση».
«Ζήτηση» που ολοένα και κατεβάζει και τον μέσο όρο ηλικίας των χρηστών (που ξεκινά από τα 13.5 χρόνια) όπως εξηγεί στην «Θ» η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ξάνθης – «Έκφραση» κ. Παγώνα Διούδη.
«Ο Μ.Ο ΗΛΙΚΙΑΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ Ή ΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ…13.5 ΕΤΗ»
Ειδικότερα η ίδια εξηγεί ότι «η πρώτη ουσία με την οποία πειραματίζονται συνήθως οι υποψήφιοι χρήστες, είναι η κάνναβη. Αυτό ισχύει παγκοσμίως. Υπάρχει πράγματι μια αυξητική τάση του ποσοστού των νέων ανθρώπων που κάνουν χρήση κάνναβης. Αυτό ισχύει και για την χώρα μας και γενικά για το σύνολο της Ευρώπης και αυτό αποδεικνύουν οι έρευνες αλλά και η ετήσια έκθεση της ΕΕ για τα ναρκωτικά. Ο μέσος όρος ηλικίας έναρξης πειραματισμού ή χρήσης ουσιών είναι γύρω στα 13.5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι από πολύ μικρή ηλικία τα παιδιά μπορεί να μπουν στην διαδικασία να πειραματιστούν με κάποια εξαρτησιογόνα ουσία και αυτή η ουσία –όταν μιλάμε για τις παράνομες ουσίες – είναι η κάνναβη».
«ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»
«Αυτό είναι μια γενική εικόνα. Όσον αφορά στην Ξάνθη, για να μιλήσουμε με ποσοστά θα πρέπει να γίνει μια έρευνα που αφορά στον συγκεκριμένο νομό. Τέτοιου είδους έρευνα δεν έχει γίνει. Πριν από λίγο καιρό, το Κέντρο Πρόληψης Ξάνθης συμμετείχε σε μια έρευνα που έκανε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) και ο στόχος ήταν να δουν την στάση των νέων απέναντι στις εξαρτησιογόνες ουσίες και το κατά πόσο κάνουν χρήση αυτών. Αποτελέσματα δεν έχουν βγει ακόμη. Από τα αποτελέσματα επομένως μπορούμε να έχουμε μια συνολική εικόνα για τον ελληνικό μαθητικό πληθυσμό αλλά όχι συγκεκριμένα για τον Νομό Ξάνθης. Δεν θα επικεντρωθούν σε νομούς, ξεχωριστά» συνέχισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «σαφώς και υπάρχει το φαινόμενο και στην Ξάνθη. Υπάρχει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδος, επομένως υπάρχει και στην Ξάνθη, απλώς δεν μπορούμε να μιλήσουμε με ποσοστά. Αλλά ότι υπάρχει και στην πόλη μας – όπως υπάρχει και σε όλες τις πόλεις- σαφώς και υπάρχει. Άλλωστε από την στιγμή που λέμε ότι η πρώτη ουσία με την οποία ξεκινούν οι μαθητές τον πειραματισμό ή την γνωριμία με τις εξαρτησιογόνες ουσίες είναι η κάνναβη, είναι εύλογο να θεωρήσουμε ότι τα ποσοστά της χρήσης της είναι δεδομένα και στον Νομό Ξάνθης».
«ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ – Ο Ν. ΞΑΝΘΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΩΣ «ΠΕΡΑΣΜΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΟΥΣΙΩΝ»
«Θεωρώ ότι υπάρχει και μια πεποίθηση από την πλευρά των νέων ανθρώπων ότι η κάνναβη είναι λιγότερο επικίνδυνη ουσία σε σχέση με τις υπόλοιπες εξαρτησιογόνες ουσίες όπως είναι η κοκαΐνη, η ηρωίνη και όλα τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Επομένως όταν κάποιος μπαίνει σε αυτόν τον «κόσμο» το πρώτο «σκαλί» είναι η κάνναβη που αντιμετωπίζεται ως λιγότερο επιβλαβής ουσία και αυτό την κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή, ανάμεσα στους νέους ανθρώπους» τόνισε επίσης η κ. Διούδη, ενώ αναφερόμενη στις συλλήψεις για ναρκωτικά στην περιοχή μας, σημειώνει ότι «αυτό είναι ένα γεγονός. Είναι μια πραγματικότητα. Είναι και η γεωγραφική περιοχή που μπορεί να λειτουργεί και ως «πέρασμα» κατά την διακίνηση των διαφόρων ουσιών. Όσο υπάρχει προσφορά, σαφώς θα υπάρχει και ζήτηση και το αντίστροφο. Το θέμα είναι ότι το φαινόμενο των ναρκωτικών είναι ένα πολυσύνθετο φαινόμενο. Εξαρτάται από πάρα πολλούς παράγοντες. Θέλει την συνεργασία πολλών φορέων αλλά και του καθενός μέλους αυτής της κοινωνίας, ξεχωριστά. Δεν είναι ούτε μόνο θέμα της αστυνομίας, ούτε μόνο των φορέων ψυχικής υγείας, ούτε μόνο θέμα των οικογενειών που κινδυνεύουν ή έχουν πρόβλημα τα παιδιά τους. Θέλει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η πρόληψη. Και όταν λέω πρόληψη, εννοώ όλα τα βήματα που θα γίνουν κατά την διάρκεια της διαπαιδαγώγησης και ανατροφής ενός παιδιού, ώστε να «θωρακιστεί» με μηχανισμούς άμυνας και προστασίας ενάντια στις επιρροές και να συνειδητοποιήσουμε πόσο υπεύθυνοι είμαστε ως ενήλικες για να προσφέρουμε και να παρέχουμε στα παιδιά μας ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο θα μεγαλώνουν για να μπορέσουν να αντισταθούν σε οποιαδήποτε επιρροή και για να μην νιώσουν την ανάγκη να ψάχνουν διεξόδους για τα προβλήματά τους σε λύσεις όπως «φαντάζει» στο μυαλό τους ότι είναι η οποιαδήποτε εξαρτησιογόνα ουσία».