Παλιό Δημαρχείο Ξάνθης: Ολημερίς το φτιάχνουνε, ποτέ του δεν τελειώνει!

Μιχ. Στυλιανίδης: «Θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί»…

 Στα «αζήτητα» παρά την πλήρη αποκατάστασή του και το «κονάκι» του Μουζαφέρ Μπέη

 

Ένα έργο που έχει καθυστερήσει απίστευτα να ολοκληρωθεί, επανέρχεται, για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης και δεν είναι άλλο από το έργο της αποκατάστασης του παλιού δημαρχείου, για το οποίο το «σώμα» καλείται να αποφασίσει περί της «έγκριση παράτασης οριακής προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου Δημαρχείου Ξάνθης & αλλαγή χρήσης σε χώρο συνάθροισης κοινού και γραφεία – προσθήκη ανελκυστήρα ΑΜΕΑ».

Το έργο έχει «χτυπήσει» τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πίσω, καθώς έπρεπε να παραδοθεί (σύμφωνα τουλάχιστον με τον αρχικό σχεδιασμό) το 2015 αφενός και αφετέρου θα έπρεπε να δοθεί στο κοινό για συγκεκριμένη χρήση και να μην καταλήξει όπως το εμβληματικό κατά τα άλλα «κονάκι» του Μουζαφέρ Μπέη, το οποίο και αποκαταστάθηκε πλήρως αλλά ουδέποτε λειτούργησε.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης (μιας και επί των ημερών του ξεκίνησε η αποκατάσταση του παλιού δημαρχείου αλλά και ολοκληρώθηκαν αποκαταστάσεις άλλων εμβληματικών κτιρίων) καθώς και ο πρώην Αντιδήμαρχος Τενχικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Χρήστος Μούρκας. Αμφότεροι, επισημαίνουν αφενός την μεγάλη καθυστέρηση παράδοσης του έργου και αφετέρου συγκλίνουν στην αναγκαιότητα λειτουργίας και κοινωφελούς χρήσης, τέτοιων «στολιδιών», όπως τα προαναφερόμενα.

 

«ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ 2020 ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ…2015»

Ειδικότερα ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «το έργο έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2015. Αυτό ήταν το χρονοδιάγραμμα που είχαμε βάλει. Βέβαια στην πορεία του έργου, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα και κάποιες δικαστικές διαμάχες και διαφορές με έναν γείτονα και «χτύπησε» πίσω. Και εγώ δεν μπορώ να εξηγήσω και δεν ξέρω, πως είναι δυνατόν να φτάνουμε στο 2020 και το έργο αυτό να μην έχει ολοκληρωθεί. Από ότι έχω μάθει, έχει ενταχθεί και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Επομένως θα έχει χρηματοδότηση το έργο. Είναι εξασφαλισμένη από ευρωπαϊκό πρόγραμμα, για αυτό υπάρχουν και οι δεσμεύσεις της χρήσης. Ο δήμος δεν βάζει ούτε ένα ευρώ. Όλα τα έργα, ιδιαίτερα τα μεγάλα, ο δήμος μας τα έκανε (και πιστεύω ότι εξακολουθεί να τα κάνει) με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα».

«ΜΟΙΡΑΙΑ Η ΦΘΟΡΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

«Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι επί των ημερών μου έγινε κατά αρχήν πλήρης αποκατάσταση του Λαογραφικού Μουσείου. Έγινε επίσης η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου του Μουζαφέρ Μπέη, έγινε η αποκατάσταση (εκείνο μάλιστα ήταν τελείως γκρεμισμένο) του κτιρίου της ΤΕΔΚ επί της οδού Σκρά, η παλιά Νομαρχία στην οδό Κονδύλη και ο καπνικός σταθμός πιο κάτω. Όλα αυτά έπρεπε να λειτουργούν, διότι έχουν και μελέτες εγκεκριμένες από τα υπουργεία. Θέλω ακόμη να τονίσω ότι και το κτίριο στην αρχή της οδού Βενιζέλου (εκεί που είναι σήμερα το «Λύκειο»), αποκαταστάθηκε πλήρως επί των ημερών μου. Μάλιστα έδωσα «μάχη» να δοθεί στο «Λύκειο» και δικαιώθηκα πλήρως γιατί νομίζω ότι έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας μάλιστα ότι «για το κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη,  αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα και μας καθυστέρησε πολύ διότι παίζαμε την «κολοκυθιά» μεταξύ διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας και του υπουργείου πολιτισμού αν θα έπρεπε πρώτα να γίνει μουσείο και μετά θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί ή αν θα έπρεπε να χρηματοδοτηθεί για να γίνει μουσείο. Εν τέλει, αυτά ξεκαθαρίστηκαν διότι αλλάξαμε την μελέτη και απαλείψαμε κατά κάποιο τρόπο την λέξη «μουσείο» και την αλλάξαμε σε «εκθετήριο» και ήταν όλα έτοιμα ώστε να προχωρήσει και να δοθεί ζωή στο κτίριο. Σε ένα κτίριο ιδιαίτερα παλιό. Όση και αν είναι η αποκατάστασή του, αν δεν λειτουργεί, μοιραία θα αρχίσει πάλι η φθορά».

«ΚΟΣΜΗΜΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΗΔΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ…»

Επίσης ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι «αυτό το κτίριο για το οποίο θα «τρίβετε» τα μάτια σας θα είναι το παλιό δημαρχείο στο οποίο θα υπάρχει και πλήρης εσωτερικός διάκοσμος. Θα είναι ένα «κόσμημα» διότι θα επανέλθει στην αρχική του μορφή. Φεύγουν όλες οι πρόσθετες – άσχημες- κατασκευές με τα μπετά και οι χώροι επάνω διαμορφώνονται όπως ήταν παλιά. Θα έχει βέβαια και έναν ανελκυστήρα. Ταλαιπωρηθήκαμε μάλιστα για πολύ καιρό με τον ανελκυστήρα. Για το αν θα βάλουμε ή όχι ανελκυστήρα, διότι η μεν πολεοδομία για να δώσει άδεια έλεγε ότι θέλει πρόσβαση για ΑμεΑ (και μόνο με ανελκυστήρα μπορούσε να δοθεί αυτή) και το δε υπουργείο πολιτισμού, δεν δέχονταν να μπει ανελκυστήρας γιατί θα άλλαζε η μορφή του κτιρίου. Είμαστε στην χώρα των…άκρων. Παρόλα αυτά, τα ξεπεράσαμε και αυτά τα προβλήματα και νομίζω ότι έπρεπε να είχε τελειώσει το κτίριο».

 

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ»

Από την πλευρά του ο κ. Μούρκας υπογράμμισε ότι «το έργο αυτό ήταν όντως στον ΟΣΑΑ και είχε δημοπρατηθεί επί αντιδημαρχίας μου το 2012. Πρέπει να τελειώσει πάση θυσία. Υπήρχαν κάποια υπηρεσιακά θέματα. Για τον διάκοσμο, διαφωνούσε το υπουργείο πολιτισμού και το άλλαξε. Εκεί υπήρξε καθυστέρηση. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τα θέματα της τεχνικής υπηρεσίας σήμερα, είμαι αναρμόδιος. Η άποψή μου όμως είναι ότι πάση θυσία θα πρέπει να τελειώσει το έργο. Ο στόχος εξάλλου ήταν να καταστεί ως ένα κτίριο – στολίδι και πρέπει να δοθεί σε λειτουργία με κάποια χρήση όπως προβλέπεται. Για το δε κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη, έπρεπε ήδη να έχει δοθεί σε λειτουργία. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι μια δουλειά που έχει ολοκληρωθεί. Το παλιό δημαρχείο δεν έχει ολοκληρωθεί. Άργησε. Έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Έπρεπε να παραδοθεί το 2015. Περεταίρω λεπτομέρειες, από αυτούς που έχουν σήμερα αρμοδιότητα. Πρέπει όμως να τελειώσει οπωσδήποτε. Αυτή είναι και μια επιθυμία της νέας διοίκησης του Δήμου Ξάνθης. Πρέπει να λειτουργεί και να δοθεί με κάποια κοινωφελή χρήση».