Στον απόηχο ενός ακόμη μεγαλειώδους συλλαλητηρίου για την Μακεδονία
Τι λένε στην «Θ» Χ. Ούτση (ΑΝ.ΕΛΛ.), Μιχ. Πατεράκης (Ν.Δ.) και Α. Αντωνιάδης (ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Ένα ακόμη μεγαλειώδες συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ονόματος της Μακεδονίας και για την έντονη αντίδραση του ελληνικού λαού στην χρήση του ονόματος αυτού από την ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Θεσσαλονίκη και πέρασε στην ιστορία.
Οι αποκλίσεις αναφορά με τον αριθμό των συγκεντρωμένων είναι σημαντικές με την αστυνομία να κάνει λόγο για έως και 90.000 διαδηλωτές, με τους διοργανωτές να κάνουν λόγο για σχεδόν 500.000 συμμετέχοντες.
Πολλοί από αυτούς ήταν και από την πόλη της Ξάνθης όπως η περιφερειακή εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κα Χρύσα Ούτση και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Η ίδια χαρακτήρισε το συλλαλητήριο επιτυχημένο και θεωρεί ότι συμβάλλει θετικά στην διαπραγματευτική θέση της χώρας μας.
Σύμφωνος με την διοργάνωσή του και απών για λόγους υγείας και μόνο δήλωσε ο γραμματέας της ΝΟΔΕ Ξάνθης, κ Μιχάλης Πατεράκης, ενώ την πεποίθησή του ότι: «Τα πεζοδρόμια είναι μέσο έκφρασης, βούλησης, πρόθεσης, επιθυμιών του κόσμου. Δεν είναι όμως πεδίο λήψης αποφάσεων» εξέφρασε ο γραμματέας της νομαρχιακής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κ. Ανέστης Αντωνιάδης.
Χ. ΟΥΤΣΗ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ»
Αναλυτικότερα η κα Ούτση τόνισε ότι: «Εμείς εξ’ αρχής στηρίξαμε το συλλαλητήριο αυτό και το στηρίξαμε πέρα από τις θέσεις που έχουμε μέσα από τα συνέδριά μας για την χρήση του όρου Μακεδονία, γιατί τα συλλαλητήρια είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του κάθε Έλληνα όπως και το να διαδηλώσει και να εκφράσει την γνώμη του σε διάφορα θέματα, πόσο μάλλον στα εθνικά. Ο κόσμος που πήγε εκεί δεν πήγε για το αυτονόητο, ότι δηλαδή η Μακεδονία είναι ελληνική, αλλά να απαιτήσει σεβασμό πάνω στην λαϊκή του απαίτηση να μην δοθεί σε ένα ξένο κράτος το όνομα Μακεδονία. Το συλλαλητήριο αυτό είχε επιτυχία για τρεις λόγους. Πρώτα από όλα γιατί πολεμήθηκε. Υπήρξαν κάποιοι που πρόσβαλλαν αυτό τον κόσμο αποκαλώντας τον μέχρι και… χουντικό! Τους είπαν ακραίους, τους κατάταξαν στους χρυσαυγίτες κλπ. Όσο ο απλός κόσμος προσπαθούσε να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για να συμμετέχουν σε αυτό, κάποιοι άλλοι κοίταζαν πως θα τους προσβάλλουν και μόνο… Άρα και μόνο που πήγε τόσος κόσμος ήταν μεγάλη επιτυχία. Ο δεύτερος λόγος ήταν ότι δεν οργανώθηκε από φορείς, κομματικούς και θεσμικούς. Η τρίτη του επιτυχία ήταν το ότι άτυποι φορείς και σύλλογοι κινητοποιήθηκαν για την επιτυχία του. Το συλλαλητήριο είχε επιτυχία και ο κόσμος χωρίς υπερβολή έφτασε στις 500.000 κάτι που είχα την τύχη να δω και με τα μάτια. Ήταν άνθρωποι από διάφορα κόμματα και ηλικίες. Βέβαια όπως σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση υπάρχουν και ακραία στοιχεία είτε μέσα είτε έξω από το συλλαλητήριο. Αυτά τα στοιχεία η αστυνομία και οι διαδηλωτές τα απομόνωσαν χωρίς να αποτρέψουν όμως τα επεισόδια που οδήγησαν στην καταστροφή ενός διατηρητέου κτηρίου. Δυστυχώς κάποιοι βρήκαν την ευκαιρία να μιλήσουν “πολιτικάντικα”, κάτι που οφείλεται για μένα στην απειρία των διοργανωτών που επέτρεψε να εκδηλωθεί η ματαιοδοξία και ο υπερβολικός ενθουσιασμός κάποιων. Αυτό το συλλαλητήριο ήταν έκφραση του λαϊκού αισθήματος και δεν μπορεί να κάνει κακό στην διαπραγμάτευση γιατί μίλησε ο λαός. Από εκεί και πέρα έχουμε εξαιρετικούς διπλωμάτες που μπορούν να κάνουν και το κάθε αρνητικό της στοιχείο, θετικό. Εγώ θεωρώ ότι έπρεπε ο κόσμος να εκφραστεί και το έκανε. Από εκεί και πέρα περιμένουμε πως θα εξελιχθεί όλο αυτό αφού σίγουρα αυτή η υπόθεση θα πάρει χρόνο ακόμη¨.
Ερωτηθείσα για τον ρόλο της Εκκλησία στο συλλαλητήριο η ίδια τόνισε: «Θέλω να δώσω τα συγχαρητήριά μου στον μητροπολίτη Ξάνθης Παντελεήμωνα γιατί το ότι είδαμε λαό και κλήρο μαζί οφείλεται σε αυτόν καλώντας τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο να κάνει την αρχιερατική λειτουργία για την Μακεδονία, ήταν ο ίδιος που ώθησε και τους άλλους μητροπολίτες να κατέβουν στην Θεσσαλονίκη και ήταν αυτός που στάθηκε πατριωτικά στο συλλαλητήριο αυτό. Απέτρεψε δε με αυτή την κίνηση τον διχασμό και τον χωρισμό του κλήρου και των πιστών με αφορμή αυτό το συλλαλητήριο. Αυτή που προσπάθησε να καπηλευτεί την εκδήλωση ήταν η Χρυσή Αυγή αλλά ο ίδιος ο κόσμος αντέδρασε μιας και δεν ήθελε κανενός είδους κομματικοποίηση. Πέρα από κάποιους γραφικούς, ο περισσότερος κόσμος ήταν απλοί πολίτες που αυθόρμητα κατέβηκαν και διαδήλωσαν στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Θα ήταν δε ακόμη περισσότεροι αφού όπως λέγεται έκλεισαν τα διόδια στα Μάλγαρα αποτρέποντας πολλούς διαδηλωτές που ερχόταν από Αθήνα».
Μ. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ: «ΤΟ ΣΥΛΑΛΛΗΤΗΡΙΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ»
Από την πλευρά του ο κ. Πατεράκης δήλωσε ότι: «προσωπικά δεν πήγα στο συλλαλητήριο για λόγους υγείας. Αν όμως ήμουν υγιής θα πήγαινα 100% γιατί ο κύριος παλμός της έκφρασης του συλλαλητηρίου ήταν να αναδείξει την ανησυχία του κόσμου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Γι’ αυτό και όλοι σχεδόν οι βουλευτές της ΝΔ στην βόρεια Ελλάδα ήταν εκεί και συνέβαλλαν στο να έχει αυτό μία μαζικότητα που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Οι αριθμοί είναι πολύ μεγάλοι και δείχνουν την σημασία του προβλήματος στην κοινωνία. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή έθιξε τους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σήμερα, λίγες μέρες πριν την οριστικοποίηση των συζητήσεων που γίνονται, η αντιπολίτευση και το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί. Γι’ αυτό τον λόγο ήθελα να πάω κι εγώ για να δείξω τον προβληματισμό μου για τις κινήσεις της κυβέρνηση γύρω από το θέμα αυτό. Το ζήτημα ης ονομασίας των Σκοπίων είναι ένα ακόμη ζήτημα το οποίο η κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει ότι είναι ανίκανη να χειριστεί γιατί όπως και όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη τα χρησιμοποιεί έτσι ώστε να εξυπηρετήσει μόνο τα δικά της συμφέροντα. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση αποτελείται από δύο εταίρους και σε μας υπάρχει ο προβληματισμός σχετικά με την διγλωσία μεταξύ των δύο εταίρων. Ο κ. Καμέναος μεταβάλλει διαρκώς την στάση του και γεννώνται ερωτήματα σε μία π.χ. διάσκεψη των υπουργών άμυνας ποια στάση θα προβληθεί στο εξωτερικό. Ο κ. Τσίπρας συνεχίζει πάντως να μας αγνοεί και να αγνοεί και το αίτημα της κοινωνίας. Πιστεύω ότι ο παλμός και η ποιότητα του συλλαλητηρίου ήταν αυτά που ανέδειξαν και νέα δεδομένα για την λύση του ζητήματος. Είχε μαζικότητα και ελάχιστα παρατράγουδα στο οποίο αποφεύχθηκαν οι ασχήμιες. Τα δεδομένα που προέκυψαν τα εξετάζει όλος ο πολιτικός κόσμος και επηρεάζουν την διαπραγμάτευση γι’ αυτό και η κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει υπόψη της και να μην τα αγνοήσει».
Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «ΣΕ ΟΜΙΧΛΩΔΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ…»
Τέλος ο κ. Αντωνιάδης υποστήριξε πως: «Δεν παραβρέθηκαν στο συλλαλητήριο αφού είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα συλλαλητήρια είναι μεν θετικά στο να εκφράζουν την επιθυμία του κόσμου για πολλά ζητήματα όμως δεν είναι βήμα λήψης αποφάσεων. Δε νιώθω λιγότερο Έλληνας από όσους πήγανε ούτε γιατί δεν πιστεύω ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Είμαι όμως παράλληλα τελείως μπερδεμένος και συγχυσμένος με την όλη κατάσταση. Ξέρουμε ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση που δεν ξέρουμε όμως ποιον χρονικό ορίζοντα έχει και ποιος μας τον έθεσε αυτόν. Το θέμα άνοιξε μετά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ χωρίς να καταλάβουμε πως και γιατί έγινε αυτό. Δεν υπάρχει εξέλιξη να το δικαιολογεί ούτε και μας δόθηκε κάποια εξήγηση ή ενημέρωση. Αντίθετα υπάρχουν συνομιλίες του κ. Κοτζία με τον κ. Νίμιτς και τον σκοπιανό υπουργό εξωτερικών όπου δεν ξέρουμε τι γίνεται σε αυτές κι αν υπάρχει κάποια πρόοδος. Ο κ. Τσίπας εφόσον ενημερώθηκε δεν ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ή την Βουλή. Αντίθετα ενημέρωσε τον κ. ιερώνυμο ο οποίος σαν άλλος… κλητήρας του κ. Τσίπρα πήγε και ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο! Επομένως επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει για το τι γίνεται και για το γιατί γίνεται. Σε ένα τόσο ομιχλώδες τοπίο τελικά τι να πεις και τι να κάνεις;… Το συλλαλητήριο σαν εκδήλωση ήταν αναμφίβολα επιτυχημένο όποια και να ήταν τα ακριβή νούμερα. Είναι αλήθεια επίσης ότι είχαμε παρατράγουδα, κάποιοι πήγαν να καπηλευτούν το συλλαλητήριο, υπήρχαν ακροδεξιά κόμματα όμως δεν το κατάφεραν γιατί υπήρχε εκεί πολύς κόσμος που ήθελε να εκφράσει την αγανάκτησή του με όλα αυτά που γίνονται κι όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική της χώρας και το Σκοπιανό. Από εκεί και πέρα το συλλαλητήριο μπορεί να γίνει θετικό εργαλείο διαπραγμάτευσης αλλά δεν ξέρουμε καν γιατί άνοιξε το θέμα, ποιος μας πίεσε, ποια είναι η στρατηγική μας κλπ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι πρόκειται για μία τεράστια επικοινωνιακή βόμβα του Αλέξη Τσίπρα για να καλυφθούν τόσο το πολυνομοσχέδιο όσο και η τέταρτη αξιολόγηση. Τα πραγματικά προβλήματα έτσι ξεχάστηκαν κι ο “μάγος” Τσίπρας ρίχνει το βάρος στο Σκοπιανό ενώ τρέχουν πολλά προβλήματα και θέματα της καθημερινότητάς μας…»