Πολλά και σημαντικά προβλήματα στο Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης
Στην χθεσινή απεργία της ΑΔΕΔΥ, συμμετείχαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι της Ξάνθης, οι οποίοι ένωσαν την «φωνή» τους με εκπαιδευτικούς και τους άλλους απεργούντες.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης κ. Παρασκευή Μαχαιρίδου, με δηλώσεις της στην «Θ» αναφέρθηκε στα πολλά και σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου Ξάνθης, τα οποία δεν αφορούν μόνον τους υπαλλήλους, αλλά σε πολλές περιπτώσεις άμεσα και τους πολίτες…
«Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ»
Ειδικότερα η ίδια ανέφερε ότι «τα γενικά αιτήματα που αφορούν όλο τον κόσμο της Ξάνθης, όπως τα υγειονομικά, οι προσλήψεις πρωτίστως στον τομέα της υγείας, οι προσλήψεις στα σχολεία, ο αριθμός των παιδιών ανά τμήμα ώστε να διασφαλίζεται και η εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και η υγεία των μαθητών, οι μόνιμες καθαρίστριες, οι απολυμάνσεις και η καθαριότητα που θα διασφαλίσουν την δημόσια υγεία, είναι αιτήματα που αφορούν τα παιδιά μας (είτε είμαστε Δικαστικοί Υπάλληλοι είτε όχι) την υγεία τους αλλά και την δική μας.
Στα αιτήματα των Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, προφανώς όπως αναφέρονται στα σημερινά αιτήματα, συμπεριλαμβάνονται οι προσλήψεις στο δημόσιο που έχουν να γίνουν εδώ και πολλά χρόνια. Ένα από τα βασικά αιτήματα και των Δικαστικών Υπαλλήλων είναι και η έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί και καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης αλλά και μια εντατικοποίηση της δουλειάς, στην οποία πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι».
«ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΠΑΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΔΩΡΑ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
«Υπάρχει μια συσσωρευμένη δουλειά και από την άλλη δημιουργούνται απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά στο σπίτι, δουλειά πέραν του ωραρίου κλπ. Στα σημερινά μας αιτήματα, μπαίνει επίσης το να παρθούν όλα τα μέτρα για την προστασία στον χώρο εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων. Το κράτος δεν έχει μεριμνήσει να δώσει ούτε μια μάσκα στους Δικαστικούς Υπαλλήλους, οι οποίοι με τις έδρες, όταν γίνονται τα δικαστήρια, έρχονται σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο. Οπότε ζητούμε μέτρα προστασίας, προσλήψεις (το νούμερο ένα για εμάς) και φυσικά παραμένουν πάγια τα αιτήματα σε ο,τι αφορά στα μισθολογικά μας και στα δώρα και επιδόματα που έχουν καταργηθεί και στις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας» επισήμανε επίσης η ίδια.
«ΠΟΝΑΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΓΩ COVID – ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΧΩΡΙΣ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΣΗ ΣΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ»
Κλείνοντας η κ. Μαχαιρίδου σημείωσε ότι «στο σύνολο των 44 οργανικών θέσεων και στις τρείς υπηρεσίες (Πρωτοδικείο, Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο και Εισαγγελία) οι υπηρετούντες σήμερα Δικαστικοί Υπάλληλοι είναι 30. Έχουμε δηλαδή 14 κενές θέσεις. Η υπηρεσία που πραγματικά «πονά» σήμερα, είναι το Ειρηνοδικείο Ξάνθης, το οποίο και με τις πτωχεύσεις και τις εκδικάσεις που θα ξεκινήσουν από 1/1, θα έχει έναν τεράστιο όγκο να διαχειριστεί χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι υπόλοιπες υπηρεσίες είναι πλήρως στελεχωμένες. Απλά στις υπόλοιπες τα καταφέρνουμε κάπως. Μεγάλο πρόβλημα όμως, αντιμετωπίζει το Ειρηνοδικείο. Σίγουρα όσες υποθέσεις πήραν αναβολή πήγαν σε νέες ημερομηνίες. Η διαδικασία πλέον λόγω και του covid, γίνεται λίγο πιο αργή με την έννοια ότι δεν μπορούν να είναι πάρα πολλοί άνθρωποι στην αίθουσα και υπάρχει μια δυσκολία και μέσα από τις μάσκες να υπάρχει καταγραφή (από τους γραμματείς που είμαστε εμείς). Επίσης πρέπει να τονίσω ότι ακόμη είμαστε χωρίς μαγνητοφώνηση τουλάχιστον στα ποινικά και ακόμη και αυτό είναι μια πρόσθετη δυσκολία για τους υπαλλήλους. Εδώ και χρόνια ακούμε ότι θα έρθει η μαγνητοφώνηση – απομαγνητοφώνηση και στα ποινικά τμήματα και ακόμη δεν το έχουμε δει. Αναμένουμε. Οπότε σίγουρα οι δυσκολίες λόγω και του covid είναι περισσότερες».