Παραμένει αναξιοποίητο «τάλαντο» η γεωθερμία το Ν. Ξάνθης

Γ. Τσιτιρίδης και Μπ. Χρυσοχοΐδης, μιλούν στην «Θ»

 

 

Ακόμη ένα «τάλαντο» που αφορά στον «θερμό πλούτο» της περιοχής μας, παραμένει αναξιοποίητο. Πρόκειται για τα δύο γεωθερμικά πεδία της περιοχής, σε Εράσμιο και Ν. Κεσσάνη, αν και υπάρχουν ιδιώτες που γνωρίζουν και επενδύουν στην αξία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο όμιλος Χαλιορή στο Εράσμιο, που συνεχώς αναπτύσσει τις εγκαταστάσεις του αλλά και ο όμιλος Ευθυμιάδη στην Κεσσάνη, που όμως «ατύχησε» στον…αναπτυξιακό νόμο.

Εν τω μεταξύ έχει εκφραστεί ζωηρό ενδιαφέρον από ιδιωτικούς φορείς, για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας (σε θερμικό, ενεργειακό αλλά και θερμαλιστικό – τουριστικό επίπεδο) σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την ίδια στιγμή που οι δήμοι…αργούν για να φτάσουν στην εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας της μάνας γης.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης καθώς και ο Υπεύθυνος Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης στην Ξάνθη κ. Μπάμπης Χρυσοχοίδης.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗ ΣΤΟ ΕΡΑΣΜΙΟ – ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Ο ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ ΣΤΗΝ Ν. ΚΕΣΣΑΝΗ

Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης, ανέφερε στην «Θ» ότι:

Στο γεωθερμικό πεδίο του Ερασμίου, δραστηριοποιείται ο όμιλος Χαλιορή με μεγάλη επιτυχία, ο οποίος αναπτύσσεται συνέχεια. Από μερικά στρέμματα, τριπλασίασε τα στρέμματα που βάζει ντομάτες, αγγουράκια κ.ο.κ. και τα διοχετεύει στην αγορά. Όσον αφορά στο γεωθερμικό πεδίο της Ν. Κεσσάνης, ένα μέρος αυτού το είχε νοικιάσει για αρκετά χρόνια ο όμιλος Ευθυμιάδη, που παράγει ντομάτα. Ήθελε να κάνει μια επένδυση γύρω στα 150 στρέμματα θερμοκήπια ντομάτας, αλλά λόγω του αναπτυξιακού νόμου και του ότι δεν δικαιολογούσε μεγάλη επιδότηση (για αρκετά χρήματα) δεν προχώρησε προς το παρόν. Ωστόσο είναι νοικιασμένο σε αυτούς. Αν κάποια στιγμή αλλάξει ο αναπτυξιακός νόμος ή είναι μεγαλύτερο το ύψος της χρηματοδότησης, νομίζω ότι θα ενεργοποιηθεί και θα υλοποιήσει την επένδυση στον Δήμο Αβδήρων. Είχε λάβει και όλες τις αποφάσεις ο δήμος, είχε νοικιάσει και ένα μέρος στον όμιλο Ευθυμιάδη – το ίδιο και η Αποκεντρωμένη – αλλά από εκεί και πέρα, λόγω του αναπτυξιακού, δεν προχώρησε. Είχα συναντήσει τον κ. Ευθυμιάδη και στο υπουργείο. Προσπαθούσε να προχωρήσει την επένδυση και να αλλάξει κάποιο μέρος του αναπτυξιακού ώστε να έχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και επιδότηση.

 

ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΟΛΟΥ – ΘΕΛΕΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΤΗΣ Ν. ΚΕΣΣΑΝΗΣ

Σε ερώτηση της «Θ» αν είναι ικανοποιημένος από τα επίπεδα αξιοποίησης του θερμικού πλούτου της περιοχής μας και αν θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση και οι δήμοι ώστε να εκμεταλλευτούν ως κύριοι διαχειριστές το γεωθερμικό δυναμικό, όπως έκανε ήδη ο γειτονικός Δήμος Νέστου, ο κ. Τσιτιρίδης απαντά:

Ίσα ίσα, δεν το εκμεταλλευόμαστε καθόλου. Στην Χρυσούπολη, εμπλέκονται και οι δήμοι στην γεωθερμία. Εδώ στην Ξάνθη, όχι. Μόνον οι ιδιώτες όπως ο κ. Χαλιορής. Θα μπορούσαν και οι δήμοι να πάρουν ένα μέρος του γεωθερμικού πεδίου και να το αξιοποιήσουν οι ίδιοι ή να το νοικιάσουν σε κάποιους ιδιώτες. Αυτό βέβαια προς το παρόν δεν έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι θέλει οργάνωση και δουλειά για να γίνει. Δεν είναι κάτι τόσο απλό. Πρέπει να υπάρχει και η τεχνογνωσία από την πλευρά του δήμου. Νομίζω ότι κάποια στιγμή, πρέπει να γίνει. Να εμπλακεί και ο Δήμος Αβδήρων στο γεωθερμικό πεδίο της Νέας Κεσσάνης.

ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΕΡΑΣΜΙΟ – ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ Ν. ΚΕΣΣΑΝΗ – ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΜΘ

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοχοίδης εξήγησε ότι:

Το Εράσμιο αυτήν την στιγμή είναι στην αιχμή του δόρατος όσον αφορά στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα θερμοκήπιο που είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και από όσο γνωρίζω, έπεται και επέκταση. Το Εράσμιο δηλαδή, αξιοποιείται πλήρως όσον αφορά στο δυναμικό που έχει. Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια στην Ν. Κεσσάνη, όπου εκεί έχουμε και δυναμικό για θέρμανση και δυναμικό για θερμαλισμό, που είναι «φτωχός». Το ότι ανοίγουν τα λουτρά της Ποταμιάς (και βεβαίως υπάρχουν και οι Θέρμες) – για παράδειγμα – και πάνε κάποιοι, δεν είναι αξιοποίηση. Όπου έχουμε δει ότι μπαίνουν σοβαροί ιδιώτες, υπάρχει γρήγορη αξιοποίηση. Όσον αφορά στο κομμάτι του κ. Ευθυμιάδη, όντως υπάρχει θέμα. Έχουν περάσει 3-4 χρόνια και έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα.

Επίσης, έχει εκδηλωθεί ένα ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της γεωθερμίας σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, από διάφορους ιδιωτικούς φορείς. Το ενδιαφέρον είναι μικτό. Κατά αρχήν στην Αλεξανδρούπολη, υπήρχε μια γεώτρηση εκτός του χώρου που είχε μισθώσει ο δήμος, η οποία μισθώθηκε σε μια εταιρεία για την θερμαλιστική – τουριστική αξιοποίησή της. Υπάρχει ενδιαφέρον, πέρα από τα θερμοκήπια και για ηλεκτροπαραγωγή, επίσης. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτήν την στιγμή, αλλά μόλις υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση, θα την ανακοινώσουμε.

ΘΑΜΜΕΝΟ «ΤΑΛΑΝΤΟ» Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ – ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:

Σαφώς και η γεωθερμία είναι ένα θαμμένο τάλαντο στην περιοχή μας, διότι έχει πάρα πολλούς τρόπους αξιοποίησης. Από τον θερμαλισμό – τουρισμό, μέχρι την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και την ηλεκτροπαραγωγή. Και είναι και μια πηγή ενέργειας, η οποία σε σχέση με τις άλλες ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.α) είναι σε διάθεση όλες τις μέρες και ώρες του χρόνου. Είναι στην ουσία μια ενέργεια στην οποία μπορείς να βασιστείς και να «συμπληρώνεις» με τις άλλες, όπως αιολικά, φωτοβολταικά κ.ο.κ. που έχουν συγκεκριμένη περίοδο που παράγουν ενέργεια. Όταν δηλαδή έχεις άνεμο ή όταν έχεις ήλιο. Γενικά στην παγκόσμια αγορά αυτήν την στιγμή, υπάρχει μια έντονη κινητικότητα για την γεωθερμία.

 

ΟΙ ΣΟΒΑΡΟΙ ΙΔΩΤΕΣ ΠΟΥ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ, ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ – ΟΙ ΔΗΜΟΙ…ΑΡΓΟΥΝ

Κλείνοντας ο κ. Χρυσοχοϊδης, σημείωσε ότι:

Μέσα από την εμπειρία και τις επαφές που είχα, οι δήμοι αργούν πάρα πολύ. Ακόμη και τις καλύτερες προθέσεις να έχουν, αργούν. Για παράδειγμα, τα Πλαστικά Θράκης, είχαν μισθώσει το πεδίο το 2012 και το 2013 είχαν ήδη στήσει την καλλιέργεια (θερμοκήπιο). Μισό χρόνο μετά, μισθώθηκε το πεδίο του Αρίστηνου της Αλεξανδρούπολης και φανταστείτε ότι υπήρχε και ένας αντιδήμαρχος ο οποίος είχε «παθιαστεί» θα έλεγα με την γεωθερμία και το είχε «τρέξει». Παρόλα αυτά, σήμερα είμαστε στο 2021 και σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμο το δίκτυο και οι γεωτρήσεις για να διατεθούν στους ενδιαφερόμενους. Όταν υπάρχουν ιδιώτες, όπως ο κ. Χαλιορής (γιατί υπάρχουν και ιδιώτες που πάνε να κάνουν την «αρπαχτή» τους φυσικά) και σοβαρές εταιρείες (όπως η Σελέκτα στο Ερατεινό) που παίρνουν την απόφαση, το υλοποιούν ΣΗΜΕΡΑ. Οι δήμοι χρειάζεται να πάρουν αποφάσεις, να περάσουν από ΔΣ, υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες με διαγωνισμούς, ενστάσεις, ΣτΕ και όλο αυτό, αργεί πάρα πολύ. Στην περίπτωση του Ακροποτάμου του Δήμου Παγγαίου βέβαια, όπου χρειάζονταν να γίνουν επενδύσεις υποδομών, εκεί μόνο ένας δήμος θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και να κάνει δίκτυα και γεωτρήσεις. Συνήθως ο ιδιώτης δεν βάζει χρήματα σε τέτοιες υποδομές. Ο ιδιώτης κάνει τη κατασκευή του και «κουμπώνει» σε ένα οποιοδήποτε δίκτυο.