Παραμένει μικρό το «καλάθι» για το 12% από τους δικαιούχους της Ξάνθης, παρά το τρίμηνο «deadline» Σταϊκούρα και τις ανακοινώσεις Στυλιανίδη για θετικές εξελίξεις

Στ. Μωραΐτης: Σημαντική η συμβολή Στυλιανίδη και Καιρίδη, αλλά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος

 

Μικρό φαίνεται να είναι το «καλάθι» που κρατούν οι δικαιούχοι της Ξάνθης (και της Θράκης γενικότερα), αναφορικά με το 12% (επιδότηση κόστους εργασίας) περιμένοντας να παρέλθει το «deadline» που έδωσε ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη (ως τα τέλη του έτους), παρά και τις ανακοινώσεις – και διαβεβαιώσεις για «θετικές εξελίξεις» του Βουλευτή ΝΔ Ν. Ροδόπης κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για το θέμα.

Σε δηλώσεις του στην «Θ» ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, επανέλαβε την φράση «δεν πάει άλλο» ενώ επισήμανε– μεταξύ άλλων – ότι «όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε και εκ του αποτελέσματος» και σημείωσε ότι «τα έχουμε πει όλα επανειλημμένως, όμως το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, είναι – δυστυχώς – μηδενικό».

 

Ευ. Στυλιανίδης: Θετικές εξελίξεις με το 12%

Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη ανέφερε ότι::

Μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, σε συνεργασία με την πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη Βουλευτή Χανίων Ντόρας Μπακογιάννη και του Βουλευτή Αθηνών Δημήτρη Καιρίδη, ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για καθυστερήσεις και προβλήματα στη διαδικασία υλοποίησης του θετικού μέτρου του 12% επιδότησης εργασίας για τις επιχειρήσεις της Θράκης και 4% της Αν. Μακεδονίας.

Μετά από αυτή την πρωτοβουλία προκλήθηκε σύσκεψη με τους αρμόδιους για την επίλυση του ζητήματος. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής και γενικοί Διευθυντές και χειριστές του θέματος από τα Υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας καθώς και από τον ΟΑΕΔ. Συζητήθηκαν και προτάθηκαν λύσεις για όλα τα προβλήματα και έγινε καταγραφή του τι έγινε και τι θα γίνει τις επόμενες βδομάδες, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η συγκεκριμένη πολιτική θετικής διάκρισης για τη Θράκη.

Συγκεκριμένα έγινε σαφές από τον ΟΑΕΔ ότι υποβλήθηκαν 1131 αιτήσεις, δόθηκαν 824 εγκρίσεις και απορρίφθηκαν 107. Υπό εκκαθάριση βρίσκονται ήδη 300 στο Υπουργείο. 336 υποβλήθηκαν από τις 10 Σεπτεμβρίου σε οργανισμούς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, κλπ. Απομένουν 66 εκρεμμείς υποθέσεις, οι 26 με ευθύνη των επιχειρήσεων που καθυστερούν. Επίκειται η υποβολή άλλων 122, ενώ ανοιχτές απομένουν 20-30 υποθέσεις. Επίσης προωθήθηκε ήδη από τον Υπουργό Εργασίας η απαραίτητη Υπουργική απόφαση για διευκόλυνση του συμψηφισμού.

Τέλος αποφασίστηκε να αντιμετωπιστεί διοικητικά ή νομοθετικά η ποινική κάλυψη των επιχειρήσεων που έχουν λόγω οφειλών προβλήματα με τη δικαιοσύνη και σχεδιάστηκε η επίλυση του ζητήματος για τις επιχειρήσεις που ενώ δεν χρωστούν για να συμψηφίσουν έχουν λαμβάνειν από το κράτος. Αποφασίστηκε και αυτό το θέμα να αντιμετωπιστεί διοικητικά ή νομοθετικά εντός του μήνα, ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η υλοποίηση της συγκεκριμένης πολιτικής ως το τέλος του έτους.

Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης μετά την υιοθέτηση της πρότασης του για διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας συμψηφισμού δήλωσε την ικανοποίηση του που η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιλύουν ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 11 χρόνια. Αυτό επαναφέρει τη δικαιοσύνη έναντι της θρακιώτικης αγοράς και αποκαθιστά την αξιοπιστία και τη συνέπεια του κράτους.

 

Στ. Μωραΐτης: πείσαμε τον Σταϊκούρα να ενεργοποιηθεί – σημαντική η συμβολή Στυλιανίδη και Καιρίδη – όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος

Μιλώντας στην «Θ» ο κ. Μωραίτης, επισήμανε ότι:

Θεωρώ ότι κατά την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην περιοχή μας και με την κουβέντα που κάναμε, τον πείσαμε να ενεργοποιηθεί γιατί δεν πάει άλλο. Και βεβαίως η παρέμβαση του κ. Στυλιανίδη – πρέπει να πούμε ότι – ήταν σημαντική. Από ότι διάβασα και εγώ, από μια ανακοίνωση του κ. Στυλιανίδη, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός να λύσει το θέμα. Επειδή όμως ο πρωθυπουργός και πέρυσι είχε δεσμευθεί και τον εξέθεσαν οι υπουργοί αλλά και όλο το «σύστημα» γιατί αυτή η υπόθεση έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και 15 μήνες, τι να πούμε; Να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι; Θα μας «ορμήξουν» μετά τα ΜΜΕ και θα μας λένε ότι είμαστε πάντα υπεραισιόδοξοι, παρόλα αυτά που έχουμε πάθει.

Εκτός από το να περιμένουμε να κριθούνε εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε κάτι άλλο; Όλοι κρινόμαστε από αυτά που λέμε σε σχέση με το αποτέλεσμα. Αν λυθεί λοιπόν μέχρι τέλη του έτους, θα το «χειροκροτήσουμε». Αν δεν λυθεί, θα λυπούμαστε διότι θα συνεχίζεται η αναξιοπιστία του κράτους προς το επιχειρείν. Εγώ έχω στείλει 12 επιστολές.  Τα έχουμε πει όλα επανειλημμένως, όμως το αποτέλεσμα μέχρι σήμερα, είναι – δυστυχώς – μηδενικό. Και ο κ. Στυλιανίδης μάχεται και ο κ. Καιρίδης μπορώ να πω ότι έβαλε το «χέρι» του (ήταν και πολύ «ζεστός» όταν με επισκέφθηκε και μου είπε ότι ντρέπεται για την κατάντια του ζητήματος, που έπρεπε να έχει λυθεί άμεσα) και ενεργοποιήθηκαν και «πίεσαν» προφανώς. Μακάρι όλα αυτά να έχουν ένα αίσιο αποτέλεσμα. Περιμένουμε τρεις μήνες, αλλά μετά δεν θα λέμε τα ίδια. Θα λέμε άλλα πράγματα. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, θα λέω πολύ άσχημα πράγματα μετά…