Παραπλανητικά τα περί επίσπευσης εγγραφής στον Οικογενειακό Γιατρό

Κανένας λόγος πανικού για ένα σύστημα που…δεν έχει γιατρούς

Αν. Καραδέδος: «Αστείο να μιλούμε για οργανωμένο σύστημα με…τέσσερις γιατρούς στην Ξάνθη»

 

«Πανικός» επικρατεί σε πολλές οικογένειες αυτό το διάστημα, προκειμένου να «προλάβουν» να κάνουν την εγγραφή τους και να επιλέξουν τον οικογενειακό γιατρό στον οποίο θα απευθύνονται στο εξής, με βάση τα νέα δεδομένα στην υγεία.

Μια βιασύνη όμως που δεν αιτιολογείται, καθώς αφενός το «σύστημα» του οικογενειακού γιατρού βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα με ειδικότητες μετρημένες στα «δάκτυλα» και αφετέρου, δεν φαίνεται να «λειτουργεί» τουλάχιστον για το νέο έτος…

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος παροτρύνοντας τους ξανθιώτες να μην ανησυχούν, αφού θα ενημερωθούν όταν χρειαστεί και να απολαύσουν τις γιορτινές ημέρες, χωρίς άγχος και πανικό για έναν θεσμό που ακόμη δεν είναι «έτοιμος» να λειτουργήσει.

«ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΓΟΣ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΙΑΤΡΟ – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Ειδικότερα όπως εξηγεί ο ίδιος, «για να λειτουργήσει ο θεσμός θα πρέπει να υπάρχουν γιατροί. Γιατροί δεν υπάρχουν. Δεν έχει νόημα να στέλνουμε τους ανθρώπους στο Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης ή στο Κέντρο Υγείας Εχίνου για να εγγραφούν. Είναι άτοπο αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει με κάθε τρόπο να το λύσει η πολιτική ηγεσία. Δεν υπάρχουν γιατροί. Οι τρόποι που έχουν επιλεχθεί για να στελεχωθούν οι ΤΟΜΥ και ο θεσμός του Οικογενειακού Ιατρού, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Με αυτήν την έννοια δεν υπάρχει καμία ανάγκη να αγχώνονται οι πολίτες. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αυτήν την στιγμή για το πώς θα λειτουργήσει το «σύστημα» των οικογενειακών γιατρών, γιατί δεν έχει φτιαχτεί ακόμη. Μόλις θα έχουμε σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει, θα ενημερώσουμε και τον τύπο και κατ΄επέκταση όλους τους πολίτες».

 

«ΑΣΤΕΙΟ ΝΑ ΜΙΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ… ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ»

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ας μην αγχώνονται οι συμπολίτες μας. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους, όταν θα έχουν λυθεί τα προβλήματα. Δεν υπάρχει καμία επίπτωση. Οι ασθενείς μπορούν να πηγαίνουν σε οποιοδήποτε γιατρό του δημοσίου ή ιδιώτη και θα εξυπηρετηθούν όπως όλοι» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τους τέσσερις μόλις οικογενειακούς γιατρούς στην Ξάνθη, σημειώνει ότι «αυτό είναι ένα «αστείο». Δεν είναι δυνατόν να μιλούμε για οργανωμένο «σύστημα» με τέσσερις γιατρούς και να μην έχει λυθεί καθόλου το ζήτημα των ειδικοτήτων. Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είναι σε επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Μέσα στον χρόνο πιστεύω ότι θα έχουν λυθεί. Ναι μεν υπάρχει μια «πίεση» από πλευράς πολιτικής ηγεσίας γιατί θα πρέπει να παρουσιάσουν «απολογιστικά» κάποια πράγματα (γιατί υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση των μνημονιακών μέτρων που έκλεισαν) και επείγονται να παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι όμως δεν έχουν βγει μέχρι τώρα. Ας μην ανησυχεί λοιπόν ο κόσμος».

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Ο ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οικογενειακός γιατρός είναι για τους ενήλικες γενικός γιατρός ή παθολόγος και για τα παιδιά έως 14 χρόνων ο παιδίατρος. Θεωρητικά, αν και όποτε καλυφθεί η δεξαμενή με τους οικογενειακούς γιατρούς, αυτοί θα έχουν πληθυσμό ευθύνης μέχρι 2.250 ενήλικες και μέχρι 1.500 παιδιά.

Ο οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί ως τροχονόμος για το σύστημα υγείας, θα αξιολογεί δηλαδή τη βαρύτητα και το επείγον των περιστατικών και αναλόγως θα τα κατευθύνει είτε σε άλλον γιατρό, είτε σε Κέντρο Υγείας, είτε σε νοσοκομείο.