Παραποτάμια και ορεινή Ξάνθη: Ένα εναλλακτικό τουριστικό «πακέτο» που θα ζήλευαν πολλοί, αλλά…

Το προτιμούν οι «μηχανόβιοι» και ξένοι επισκέπτες… Το αγνοούν οι Ξανθιώτες!

 

Τις μοναδικές εικόνες και τις εκπληκτικές ομορφιές της ημιορεινής και ορεινής Ξάνθης, ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερο οι λάτρεις της μοτοσυκλέτας, οι οποίοι καταφθάνουν οργανωμένοι και σε συνεργασία με τα μέλη του Μ.Ο.Ξ απολαμβάνουν «πράγματα» που ακόμη πολλοί Ξανθιώτες αγνοούν! Ο λόγος για την ευρύτερη παραποτάμια περιοχή Γαλάνη-Σταυρούπολη, αλλά και τα ορεινά του Λειβαδίτη και των πομακοχωριών. Τοποθεσίες, που αν συμπεριλαμβάνονταν σε ένα καλά μελετημένο τουριστικό «πακέτο» εναλλακτικού τουρισμού, θα γίνονταν ΑΝΑΡΠΑΣΤΟ!

Για όλα τα παραπάνω κλήθηκαν από την «Θ» να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά και τις εμπειρικές προτάσεις τους, τόσο ο πρόεδρος του Μ.Ο.Ξ (Μοτοσυκλετιστικός Όμιλος Ξάνθης) Διονύσης Χατζησταμάτης, όσο και ο επιχειρηματίας της γνωστής RIVERLAND (που δραστηριοποιείται με εκπληκτικές δράσεις και σπορ στον Νέστο) Ηλίας Μιχαηλίδης.

 

ΟΙ «ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΙ» ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ειδικότερα ο κ. Χατζησταμάτης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Εμείς φιλοξενούμε τους περισσότερους μοτοσικλετιστές και τους κάνουμε περιήγηση και στα Τέμπη του Νέστου και στο Δασικό Χωριό και στα Πομακοχώρια σε όλη την ορεινή Ξάνθη. Τις περισσότερες φορές, έρχονται σε επαφή μαζί μας – όπως έγινε και πέρυσι και πρόπερσι που είχε έρθει η ομάδα με τις Harley από την Αθήνα και εμείς τους κανονίσαμε  που θα μείνουν, που θα τους περιηγήσουμε. Όπως έγινε και με το V – Strom club και με την μεγάλη εκδρομή που κάναμε και ήμασταν όλες οι Λέσχες της Β. Ελλάδος και ανεβήκαμε επάνω. Από εμάς περνούν. Φανταστείτε ότι εμείς για τρείς μέρες (από χθες) θα είμαστε στα Γιάννενα και θα γυρίσουμε σε όλα τα ορεινά σημεία. Το αντίστοιχο κάνουν και όλες οι λέσχες που έρχονται στην Ξάνθη. Έρχονται σε επαφή με εμάς για να μάθουν που μπορούν να περιηγηθούν και να δουν αξιοθέατα. Τις περισσότερες φορές βέβαια είναι επάνω. Ούτε εμείς πηγαίνουμε στα «τυφλά», ούτε αυτοί έρχονται στα «τυφλά». Υπάρχουν βέβαια και μεμονωμένα άτομα που έρχονται με μοτοσικλέτες που δεν έχουν σχέση με εμάς, ούτε μας απευθύνονται, αλλά επειδή είμαστε οργανωμένη λέσχη (και στην ομοσπονδία και στα Social Media) ξέρουν ότι κάνουμε βόλτες και έρχονται σε επαφή μαζί μας για να τους προτείνουμε που να πάμε και αν χρειάζεται – πολλές φορές – τους συνοδεύουμε και εμείς.

Οι περισσότεροι Ξανθιώτες (τουλάχιστον οι μοτοσικλετιστές μας) τα γνωρίζουν τα μέρη μας. Βέβαια δεν έχουν όλη την ίδια τρέλα για να δουν ορεινές περιοχές, αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό αρέσει. Και τώρα – κατά την διάρκεια της καραντίνας – πηγαίναμε τα Σαββατοκύριακα στα χωριά, αφού δεν μπορούσαμε να βγούμε εκτός νομού.

ΕΙΜΑΣΤΕ «ΠΙΣΩ» ΚΑΙ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΤΟΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΑΛΛΗ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ

Αναφορικά με το αν υπάρχουν περιθώρια «βελτίωσης» και εκμετάλλευσης του «μοτοτουρισμού» σε μεγαλύτερο επίπεδο, ο ίδιος τονίζει ότι:

Φυσικά και υπάρχουν, αλλά χρειάζεται θέληση. Και ο αθλητικός τουρισμός είναι επίσης μεγάλο κομμάτι (που και αυτό έχει μείνει πίσω) διότι δεν είναι μόνο οι βόλτες με τις μηχανές αλλά και οι αγώνες. Και στους αγώνες, πολλές φορές έρχεται κόσμος για τριήμερο ή τετραήμερο και αυτό είναι τουρισμός. Αυτός που θα έρθει, θα πάει στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο κ.ο.κ. Εμείς είμαστε και πίσω σε σχέση με άλλους νομούς και στον αθλητικό τουρισμό και στον μοτοτουρισμό. Στα Γιάννενα, για παράδειγμα, αν έρθετε ένα Σαββατοκύριακο, θα καταλάβετε ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα. Όσον αφορά στο Ποτάμι, όσοι περνούν από τα Τέμπη του Νέστου και δεν τα έχουν ξαναδεί, καταλαβαίνουν πλέον οτι ο τόπος μας έχει ομορφιές. Τα τέμπη μας είναι τα ωραιότερα της Ελλάδος. Κάποιοι που έρχονται από μακριά, δεν τα ξέρουν και όταν τα γνωρίσουν καταλαβαίνουν την ομορφιά του τόπου και είναι ανεκμετάλλευτα… Ίσως δεν ρίχνουν τόσο βάρος στον μοτοτουρισμό και γενικά στον τουρισμό των ορεινό, διότι επαναλαμβάνω ότι σε άλλους νομούς που επισκεπτόμαστε, είναι πιο οργανωμένοι. Ο κόσμος έχει άλλη συμπεριφορά, γιατί έχει έσοδα από αυτό. Δεν είναι εύκολο βέβαια, αλλά όταν πηγαίνεις σε διαφορετικά μέρη και βλέπεις διαφορετική αντιμετώπιση – γιατί οι άνθρωποι εκεί έχουν ένα έσοδο από αυτό – βλέπεις ότι εμείς δεν το έχουμε ακόμη αυτό. Ούτε στα ορεινά μας το έχουμε, ούτε οργανωμένοι είμαστε. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε και στην Ομοσπονδία ξέρουν ότι από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αν έρθουν, θα μας πάρουν τηλέφωνο για να οργανώσουμε το φαγητό τους, την διαμονή τους, τις διαδρομές που θα κάνουν κλπ. Απευθύνονται σε εμάς, γιατί ξέρουν ότι και εμείς θα απευθυνθούμε στην αντίστοιχη λέσχη, όταν πάμε κάπου, που θα μας βοηθήσει ώστε να ξέρουμε τι θα πρέπει να δούμε.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΒΑΣΗ» ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΛΑΝΟ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Από την πλευρά του ο κ. Μιχαηλίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η Riverland εξυπηρετεί την δυνατότητα του απλού κόσμου να γνωρίσει την φύση, να ασχοληθεί με όλα αυτά που μπορεί να είναι μια διαφορετικού τύπου αναψυχή  που φέρνει πιο κοντά τις οικογένειες και προσφέρει εμπειρίες, που το φυσικό περιβάλλον από μόνο του μπορεί να προσφέρει, αλλά με την βοήθειά μας μπορεί να το κάνει με εναλλακτικούς τρόπους (καγιακ, περπατημα κ.ο.κ). Για να είμαστε και δίκαιοι όμως, η Ξάνθη έχει και κάποιους άλλους παράγοντες που βοηθούν σε αυτό. Δηλαδή, το καλό με την πόλη μας είναι ότι από μόνος του ο κόσμος (υπάρχουν συλλογικοί φορείς) βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε – για παράδειγμα – ότι έχουμε έναν πολύ καλό ορειβατικό σύλλογο που έχει μια οπτική και για τον απλό κόσμο (όχι μόνο για τα μέλη του) να μπορεί να περπατήσει, έχουμε τους προσκόπους που βάζουν από μικρά τα παιδιά σε μια διαδικασία να γνωρίσουν την φύση, οπότε οι βασικές δομές υπάρχουν. Η Riverland έρχεται σαν το «επιστέγασμα» στο να δοθεί η δυνατότητα αυτή και σε επισκέπτες και σε άλλους, για να έχουμε τουριστικό προϊόν. Οπότε, μια βάση την έχουμε. Έχουμε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, που είναι το «πεδίο» για όλα αυτά. Το μόνο που μας λείπει στην Ξάνθη μας και γενικά πιστεύω και στην Περιφέρεια, είναι ένα πλάνο για το πώς θα αξιοποιήσουμε όλη αυτήν την ομορφιά και πως θα μπορέσουμε να την επικοινωνήσουμε καλύτερα με τον κόσμο. Ακόμη και με τους Ξανθιώτες (υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν καν τι έχει αυτός ο τόπος). Υπάρχει η δυνατότητα, απλά θα πρέπει να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που να είναι πραγματικό σχέδιο ανάπτυξης του τουρισμού, γιατί ο τουρισμός είναι μια σοβαρή υπόθεση. Όταν μάλιστα θέλεις αυτό να έχει και οικονομικό αποτέλεσμα για τον τόπο, θα πρέπει να το σχεδιάσεις σωστά. Εδώ, δυστυχώς, ζούμε σε μια κατάσταση εδώ και χρόνια, που γίνονται μόνο σπασμωδικές κινήσεις, πυροτεχνήματα για να ακούν οι δημοσιογράφοι και δυστυχώς πολλοί δημοσιογράφοι εμφανίζουν πράγματα που δεν υπάρχουν (φέρνω ως παράδειγμα τα δρομολόγια του τρένου. Έχει φανεί παντού ότι ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια και κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει). Αυτό ήταν που ίσχυε και πριν την πανδημία. Το ίδιο όμως επαναλαμβάνουν γιατί οι τοπικοί μας φορείς και η ηγεσία του τόπου είναι «λίγο».

 

ΚΑΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ

Αναφορικά με το τρενάκι του Νέστου, ο ίδιος τόνισε ότι:

Το τρενάκι υπήρξε στο παρελθόν ως επιδοτούμενο και όπως γνωρίζετε, το σκεπτικό με τα επιδοτούμενα προγράμματα είναι ότι στο επιδοτεί ώστε να βρεις την φόρμουλα να το κάνεις βιώσιμο. Δεν μπορεί λοιπόν να βασίζεσαι εσαεί στο ότι οι Ευρωπαίοι ή οι Έλληνες πολίτες θα πληρώνουν κάτι για να το χρησιμοποιεί ή να το εκμεταλλεύεται μόνο ένας κλάδος. Μπορεί δηλαδή εμένα να με εξυπηρετεί τουριστικά, αλλά δεν γίνεται όλοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ένα τρένο για να εξυπηρετεί εμένα ή δέκα ξενοδόχους. Άρα θα έπρεπε μέσα σε αυτό το διάστημα, να έρθει η πολιτεία και να το κάνει βιώσιμο. Και έχει απίστευτες δυνατότητες, απλά δεν έχει κατατεθεί καμία σοβαρή, ολοκληρωμένη προσπάθεια, ούτε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ούτε πουθενά. Δεν υπάρχει «πίεση» από κανέναν και από τη άλλη πλευρά, αυτό που αντιλαμβάνομαι εγώ μετά από τόσα χρόνια, είναι ότι οι «κατευθύνσεις» της περιοχής είναι να εκμεταλλευθούμε τον ορεινό μας όγκο βάζοντας ανεμογεννήτριες κλπ, γιατί εξυπηρετεί μια έρημη περιοχή χωρίς οικονομική δραστηριότητα. Αυτό, για τον τουρισμό είναι ένα τεράστιο πλήγμα.

 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΙΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΝΟΣ ΤΟΠΟΥ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΜΑΣ Η ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ

Κλείνοντας ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε ότι:

Το μήνυμα είναι ότι ο τουρισμός δεν απασχολεί μόνο τους επιχειρηματίες. Είναι κάτι συνολικό. Κινεί πολλούς τομείς της ζωής και της οικονομίας ενός τόπου. Το πλεονέκτημα ότι είμαστε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, οπότε εξ΄αυτού και μόνο είμαστε πιο φιλόξενοι, εμφανίζεται. Από το feedback των πελατών που λαμβάνω, χαίρονται να συναντούν τους ντόπιους. Αυτό είναι το θετικό και μια πολύ καλή βάση. Αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα, που έχουν πολύ ωραία τοπία, δεν έχουν ίδια η συμπεριφορά (έγκειται περισσότερο στο να «κερδίσουμε»)

Εδώ υπάρχει κόσμος που θα είναι πρόθυμος να σου δώσει οδηγίες για το που θα πας και να σου «ξετυλίξει» τον μύθο της περιοχής μας. Συνεπώς κάτι βασικό είναι η τουριστική κουλτούρα που πρέπει να αποκτήσουμε και το άλλο είναι πως είναι καλό να γνωρίζουμε και εμείς τον τόπο μας, για να μπορούμε να τον προβάλλουμε. Και φυσικά, σε οικονομικό κομμάτι, μια πεζοπορία στα όμορφα μονοπάτια που έχουμε, δεν είναι κάτι που κοστίζει τόσο. Αυτό που προσπαθιήσαμε να κάνουμε και εμείς, είναι να έχουμε και δραστηριότητες πιο «βατές» ακόμη και για κάποιον που δεν έχει τόσα χρήματα για να κατέβει τον Νέστο. Να κάνει μια μικρή διαδρομή ή να έρθει να περάσει λίγες ώρες δίπλα στο ποτάμι με τα παιδιά του. Το «πείραμα» που κάναμε και ευτυχώς έπιασε στα Στενά του Νέστου (που είναι εμβληματικό σημείο για την περιοχή από πλευράς επισκεψιμότητας) νομίζω ότι μπορεί να γίνει παράδειγμα και για την Σταυρούπολη και για την Βιστωνίδα ίσως και για όλα αυτά τα σημεία που έχουμε και μπορούν να φιλοξενούν κόσμο…