Παρατηρήσεις για το σχέδιο μη επιστρεπτέας επιχορήγησης του Χρήστου Μέτιου

Από τον συνδυασμό Τοψίδη και τον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης
Ως παράταξη, χαιρετίζουμε την καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενίσχυση του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανάγκες της τοπικής μας οικονομίας. Η Περιφερειακή Σύνθεση, άλλωστε, έχει αποδείξει και αποδεικνύει καθημερινά την άμεση επαφή της με τους πολίτες της Περιφέρειας μας, γι’ αυτό και προτείναμε ήδη από τον Απρίλιο να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ, αν και τότε ο κος Μέτιος και η παράταξή του μας έλεγαν ότι αυτό είναι αδύνατο. Εμείς, ωστόσο δεν πάψαμε ποτέ να πιέζουμε τον κο Μέτιο προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που επιτέλους ανακοίνωσε, ως παράταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος είναι χρήμα. Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.
Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να «μοιράσει» τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είπε, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση «ελεημοσύνης», αντί να δείχνει μία στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας και ανάδειξης των προβλημάτων τους.
Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα «μπαλώματα» και τα «χαϊδέματα στην πλάτη». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά ή τεχνηέντως ο περιφερειάρχης τους εγκλωβίζει σε μία παγίδα;
Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών δεν μπορούν λάβουν ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων.
Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας (που σταθμίζει θέσεις εργασίας, απολύσεις κλπ) που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου.
Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως «αρχή της πανδημίας» και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;
Κλείνοντας, θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι για μας η ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και πρωταρχικό στόχο.  Δεν είμαστε αντίθετοι σε καμία κίνηση ή απόφαση που βοηθάει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Είμαστε όμως κάθετα αντίθετοι στον καιροσκοπισμό, στην έλλειψη σχεδίου και την προχειρότητα καθώς αυτό που λείπει  από την Περιφέρεια μας είναι ο μακρόπνοος σχεδιασμός και η συγκεκριμένη στόχευση. Δύο πράγματα για τα οποία ο Χρήστος Μέτιος είναι ανίκανος και το έχει αποδείξει πολλές φορές.
Σε κάθε περίπτωση, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη του «εμπνευσμένου» προγράμματος του και θα παρέμβουμε οποιαδήποτε στιγμή κριθεί απαραίτητο.
Από το Γραφείο Τύπου
ΣΤΟ ΙΔΙΟ «ΜΗΚΟΣ» ΚΑΙ Ο ΣΤ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής με εκλογικό κριτήριο ψηφοθηρίας και μοναδικής «έμπνευσης», επιχειρεί να διαχειριστεί ο περιφερειάρχης ΑΜΘ τα 90.000.000€ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να διατίθενται λόγω COVID, στις πραγματικά πληττόμενες επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας. (ΕΣΠΑ)
Μοναδικό κριτήριο η απασχόληση, η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα και όχι η πραγματική ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω COVID και βρίσκονται στο «χείλος του γκρεμού». Του υπενθυμίζουμε ότι στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή και στα επιδόματα του Κράτους δεν υπάρχουν τα κριτήρια αυτά.
Αναρωτιέται κανείς πόσες από τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία και η ζημία μπορεί να διαπιστωθεί μόνο από τη σύγκριση του κύκλου εργασιών του έτους 2019 με το 2020, την αντίστοιχη περίοδο και θα λάβουν αυτό το «φιλοδώρημα»;
Πώς μπορεί να «τσουβαλιάζει» τις επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν υπέστησαν ζημία αλλά αύξησαν το τζίρο τους με τις επιχειρήσεις που υπέστησαν πτώση τζίρου 5%, 10%, 20%, 30% με αυτές που συνετρίβησαν και πραγματοποίησαν τζίρο από 0% έως και 10%. Πώς θα σώσει αυτές τις επιχειρήσεις που είναι το κυρίαρχο;
Πόσες επιχειρήσεις που υπέστησαν πραγματική ζημία μπορούν πλέον να έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;
Οι επιχειρήσεις που επλήγησαν πραγματικά, όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να λάβουν το πολιτικό «φιλοδώρημα» ελεημοσύνης και ντροπής, αλλά ούτε τα έξοδα «ταφής» της επιχείρησής τους.
Πλανάσθε πλάνην οικτράν αν νομίζετε ότι μπορείτε να κοροϊδέψετε τους επιχειρηματίες του νομού Ξάνθης με αυτά τα κριτήρια, βάζοντας 20% επιπλέον, ως «κερασάκι στην τούρτα», στο νομό Ξάνθης. Σε ένα νομό που επλήγη κάθετα η οικονομία, η εργασία και η κοινωνία για 7 συνεχόμενους μήνες από την πανδημία, όσο κανένας νομός της Ελλάδας.
ΝΤΡΟΠΗ!
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ