Παρκαρισμένοι στον ΣΔΑΝΞ οι καφέ κάδοι που στοίχησαν περίπου 53.000 ευρώ

Δεν πέρασε το 9ο θέμα στο προχθεσινό δια περιφοράς Δ.Σ.

Μαν. Φανουράκης: «Τους αγόρασε ο Δημαρχόπουλος, αλλά δεν μας είπε ότι το κοντινότερο σημείο εναπόθεσης ήταν η…Κοζάνη!»

Σκληρές «απαντήσεις» του Αντιδημάρχου Ξάνθης προς τους αντιπολιτευόμενους που καταψήφισαν την προκήρυξη γιατρού στο Δροσερό αλλά και την αίτηση προς το «Πράσινο Ταμείο»

Μπορεί τόσο τα δημοτικά συμβούλια όσο και επιτροπές του Δήμου Ξάνθης να συνεδριάζουν δια περιφοράς λόγω των συνθηκών του CoviD – 19, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι χάνουν την «αξία» τους, αφού πολλά από τα θέματα που περνούν (ή δεν περνούν) έχουν την δική τους σημασία.
Ένα από αυτά τα θέματα στην χθεσινή δια περιφοράς Οικονομική Επιτροπή, αφορούσε στην «αποδοχή υποβολής πρότασης με τίτλο: «Ανάπτυξη – Επέκταση Συστήματος Υπόγειας Αποθήκευσης & Αποκομιδής Απορριμμάτων σε κοινόχρηστα σημεία του Δ. Ξάνθης», αποδοχή κάλυψης του επιπλέον ποσού, έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών για τη διενέργεια της προμήθειας, αποδοχή των όρων της αριθμ.7035/2-12-19 πρόσκλησης και εξουσιοδότηση του Δημάρχου Ξάνθης», με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Ξάνθης κ. Σιαμπάν Μπαντάκ.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ…ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΝ»


Ένα θέμα το οποίο πέρασε «κατά πλειοψηφία», ήταν το θέμα των «πράσινων σημείων», όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντ΄ αυτού του Δήμου Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, ο οποίος σχολιάζει ότι:
«Ουσιαστικά καταθέτουμε μια ολοκληρωμένη αίτηση στο Πράσινο Ταμείο (λήγει στις 25 Ιουνίου η προθεσμία), ενώ υπάρχει και μελέτη χωροθέτησης για το που θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι σε «πράσινα σημεία» της πόλης, άρα δράττουμε την ευκαιρία και καταθέτουμε την μελέτη για να χρηματοδοτήσουμε 17 σημεία. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Καταψήφισαν οι παρατάξεις του κ. Παπαχρόνη και του κ. Μελισσόπουλου, ενώ η παράταξη του κ. Δημαρχόπουλου, απέστειλε το mail, αφού είχε ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Και ο ίδιος καταψήφισε, αλλά δεν έγινε δεκτή η ψήφος. Βέβαια από την μια οι παρατάξεις διαμαρτύρονται σχετικά με το τι έχουμε για τα προγράμματα και από την άλλη καταψηφίζουν.
Επίσης, δεν μπορούμε να κατανοήσουμε και το «λευκό» της παράταξης του κ. Μελισσόπουλου για τις απολυμάνσεις των σχολείων».

ΤΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ

Ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα, υπήρξαν στην προχθεσινή δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης.
 Εκεί «ξεχώρισαν» το θέμα της διαχείρισης βιοαποβλήτων, αλλά και της προκήρυξης, που ΔΕΝ πέρασε, για την θέση παιδιάτρου στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο του Δροσερού.

«Η ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΔΗΜ. ΑΡΧΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗΚΕ 150 ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η…ΚΟΖΑΝΗ»


Πιο συγκεκριμένα, το 9ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε στην «έγκριση προγραμματικής σύμβασης με τίτλο: «Υποστηρικτικές Ενέργειες για την υλοποίηση του Υποέργου 1 µε τίτλο: «Προμήθεια μέσων συλλογής αστικών βιοαποβλήτων» της Πράξης µε τίτλο: «∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΙΟΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ».
Πρόκειται για ένα «απίστευτο» όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Φανουράκης, ζήτημα αφού επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ο δήμος προμηθεύτηκε 150 καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα, αλλά κανείς δεν είχε ενημερώσει τότε ότι ο πιο κοντινός προορισμός για την εναπόθεσή τους ήταν η…Κοζάνη!
Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Φανουράκη, «το θέμα καταψηφίστηκε και δεν πέρασε. Είναι και αυτό απίστευτο. Είναι μια εισήγηση η οποία ουσιαστικά είχε ξεκινήσει από την περίοδο του κ. Δημαρχόπουλου. Η διοίκηση του κ. Δημαρχόπουλου είχε κάνει μια αίτηση προς την ΔΙΑΑΜΑΘ και ήρθαν προχθές και το καταψήφισαν. Η ίδια η παράταξη του κ. Δημαρχόπουλου, λίγο πριν αποχωρήσει – όπως λέει και ο ίδιος στην αιτιολογία του – πήγε και προμηθεύθηκε ως δήμος (όχι σαν ΔΙΑΑΜΑΘ ή σαν ΣΔΑΝΞ) τους καφέ κάδους για τα βιοαπόβλητα (1100 lt ο καθένας) αλλά δεν ενημέρωσε κανέναν ότι το κοντινότερο σημείο για την εναπόθεση των βιοαποβλήτων αυτήν την στιγμή είναι η…Κοζάνη.
Οι 150 καφέ κάδοι, που στοίχησαν περίπου 53.000 ευρώ, είναι αποθηκευμένοι στον σύνδεσμό. Η πιο κοντινή μονάδα που μπορεί να δεχτεί βιοαπόβλητα αυτήν την στιγμή είναι στην…Κοζάνη. Άρα ο δήμος ή ο «σύνδεσμος» θα πρέπει να υπογράψει σύμβαση για να τα πηγαίνει εκεί. Το να πάρεις καφέ κάδους για βιοαπόβλητα και να τα εναποθέτεις στην χωματερή, συνεπάγεται και με πρόστιμο, ενώ δεν έχεις ούτε την αδειοδότηση. Πως λοιπόν ο κ. Δημαρχόπουλος προχώρησε στην προμήθεια αυτών των κάδων, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς κανέναν προγραμματισμό; Εμείς ετοιμαζόμαστε, όταν ετοιμαστεί και το εργοστάσιο της Αλεξανδρούπολης, που θα μπορεί να δεχτεί βιοαπόβλητα. Είναι σίγουρα πλέον υποχρεωτικό να υπάρχουν τέσσερις «γραμμές» των κάδων στους δήμους, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και μια οργάνωση για το που θα πηγαίνουν; Μόλις δημιουργηθεί, – σύντομα – το εργοστάσιο στην Αλεξανδρούπολη, θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί. Φανταστείτε όμως, το 2019, να αγοράζει η δημοτική αρχή για τους «Χ» ή «Ψ» λόγους που τους γνωρίζει η ίδια, καφέ κάδους – που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτήν την στιγμή – με κοντινότερο σημείο εναπόθεσης την Κοζάνη. Είναι απορίας άξιο. Θα γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ήδη προχωρά η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με όλους τους δήμους αλλά και την ΔΙΑΑΜΑΘ».

«ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟ ΔΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΘΕΣΗΣ ΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣΕΡΟΥ – ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΗ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ»

Τέλος αναφορικά με το ζήτημα του παιδιάτρου στο Δροσερό, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό, είναι ότι το προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ΜΗΝ υπάρχει γιατρός στο Ιατροκοινωνικό Κέντρο. Έχει λήξει η σύμβαση του γιατρού πρόσφατα, είχε έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και είχαμε πει ότι θα φέρουμε νέα στοιχεία τα οποία προέκυψαν και από το έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας σχετικά με τα χρήματα που περισσεύουν για τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες, που είναι συγκεκριμένα – και ήξεραν ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σύμβαση γιατρού πάνω από 5000 ευρώ – υπήρχε επίσης η εισήγηση από την υπηρεσία σύμφωνα με την οποία κρίνεται ότι η ειδικότητα του παιδιάτρου είναι αυτή που πρέπει να υπάρχει. Γιατί ας μην ξεχνάμε, ότι έχουν καταγραφεί χιλιάδες εμβόλια που έχουν γίνει στα παιδιά του οικισμού τα τελευταία χρόνια από τον παιδίατρο, ενώ πέρυσι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία και μια μεγάλη έξαρση της Ιλαράς στην συγκεκριμένη περιοχή και μάλιστα ήμασταν από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε όλη την Ελλάδα. Αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο προχθές αποφάσισε να ΜΗΝ προχωρήσει στην προκήρυξη θέσης ιατρού, για το Ιατροκοινωνικό. Οπότε η περιοχή του Δροσερού μένει με τον ιατρό Γενικής Ιατρικής, ο οποίος είναι από την περιφέρεια και πηγαίνει κάποιες συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα. Καταλαβαίνετε λοιπόν, τι φόρτο θα αντιμετωπίσει ο συγκεκριμένος ιατρός, αλλά και τι μεγάλη ευθύνη παίρνουμε με την αντιπολιτευτική αρνητική στάση, μόνο και μόνο επειδή θέλουν να κάνουν «αντιπολίτευση» απέναντι στην δημοτική αρχή. Από το 2007 που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση, για πρώτη φορά το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει και καταψηφίζει την προκήρυξη θέσης του γιατρού για το Ιατροκοινωνικό Κέντρο».