Πάσχα και Πρωτομαγιά με «openings» στις παραλίες Αβδήρων και Τοπείρου

Άρχισαν οι καθαρισμοί από τους Δήμους – Προετοιμασία κα για την ναυαγοσωστική κάλυψη

Τσιτιρίδης και Μίχογλου, μιλούν στην «Θ»

Και ενώ «ανοίγει» σιγά-σιγά η φετινή θερινή περίοδος για τις παραλίες του Ν. Ξάνθης, ωστόσο θα προηγηθούν οι πολυήμερες αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, που –καιρού επιτρέποντος- θα αποτελέσουν και μία «πρόβα τζενεράλε» για τα οριστικά «openings» των παραλιακών καταστημάτων.

Οι Δήμοι Αβδήρων και Τοπείρου βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των δημοπρασιών και οι καθαρισμοί των παραλιών μέχρι την Πρωτομαγιά, ενώ την ίδια στιγμή διεκπεραιώνουν και τις απαραίτητες διαδικασίες αναφορικά με την ναυαγοσωστική κάλυψη, με το βλέμμα στραμμένο από τώρα στην νέα θερινή σεζόν, κατά την οποία Ξανθιώτες και επισκέπτες επιλέγουν την παραλιακή «ζώνη» του νομού, για τα μπάνια του λαού.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, αντίστοιχα.

«ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟ ‘’ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ’’ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΡΟΧΗΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ BEACH BARS – ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟ Π. ΛΑΓΟΣ ΦΕΤΟΣ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Τσιτιρίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «πριν μια εβδομάδα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων, λάβαμε αποφάσεις για την δημοπρασία των τροχήλατων αναψυκτηρίων και αυτών που διαθέτουν κατάστημα στην παραλιακή ζώνη, που απευθείας λαμβάνουν – βάσει της νομοθεσίας – ένα μέρος μπροστά από τα καταστήματά τους για αναψυκτήριο και ξαπλώστρες. Έχουμε στείλει τα προσχέδια στην Κτηματική Υπηρεσία ώστε να λάβουμε το «πράσινο φως» των διακηρύξεων για όλα αυτά τα μαγαζιά. Οι τιμές είναι ίδιες σε σχέση με πριν 3 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει τίποτα ούτε για τις ξαπλώστρες (8 ευρώ το τ.μ.) ούτε για τα τροχήλατα αναψυκτήρια (2000 ευρώ τον χρόνο). Μετά το «πράσινο φως» από την Κτηματική Υπηρεσία, θα γίνουν και οι δημοπρασίες και οι ενδιαφερόμενοι θα προσέλθουν για να καταθέσουν τα έγγραφά τους. Αυτό θα γίνει μέσα στον Απρίλιο. Από εκεί και πέρα, θα υπογράψουμε τις συμβάσεις και από την 1η Μαΐου, ο καθένας θα μπορεί να ανοίξει το κατάστημά του (beach bars). Είτε δηλαδή αυτοί που ήδη δραστηριοποιούνται και μπορούν να έχουν ξαπλώστρες μπροστά από την επιχείρησή τους, είτε οι καινούριοι που θα κερδίσουν τις δημοπρασίες. Μάλιστα για πρώτη φορά, θα υπάρχει τροχήλατο αναψυκτήριο και στο Πόρτο Λάγος, αλλά τον διαγωνισμό για αυτό θα διενεργήσει το Λιμενικό Ταμείο και όχι ο Δήμος Αβδήρων».

«ΕΓΙΝΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ – ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ – ΕΠΤΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ – ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ 1Η ΙΟΥΝΙΟΥ»

Αναφορικά με τους ναυαγοσώστες, ο ίδιος, εξήγησε ότι «έχουμε κάνει τον διαγωνισμό, έχει βρεθεί ανάδοχος οπότε και θα ξεκινήσει (και θα υπογράψουμε την σύμβαση) όπως προβλέπεται από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Είναι επτά τα σημεία όπου θα έχουμε ναυαγοσώστες (σε Μυρωδάτο, Μάνδρα και παραλιακή ζώνη των Αβδήρων). Θα έχουμε τους πύργους σε όλα τα σημεία, με διαθέσιμους τους ναυαγοσώστες αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο καθαρισμός της παραλίας θα ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο, για να είμαστε έτοιμοι τον Μάιο. Αν είναι καλός ο καιρός, σαφώς και θα υπάρχει κόσμος στον Δήμο Αβδήρων την Πρωτομαγιά».

«ΑΡΧΕΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ BEACH BARS – ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Μίχογλου, τόνισε ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες. Ούτως ή άλλως θα κάνουμε καινούριες δημοπρασίες για τα beach bars, καθώς έληξε ο χρόνος λειτουργίας. Ήδη το «περάσαμε» από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο και στις αρχές Απριλίου θα γίνουν οι δημοπρασίες ενώ θα υπάρχει και ο ανάλογος καθαρισμός. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι την Πρωτομαγιά για να έρθει ο κόσμος, να πιει τον καφέ του και να κάνει τα πρώτα μπάνια στις παραλίες».

«ΒΑΡΥ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ»

Αναφορικά με τους ναυαγοσώστες, ο ίδιος εξήγησε ότι «και σε αυτήν την περίπτωση κινήσαμε όλες τις διαδικασίες. Να πω όμως ότι είναι πολύ «βαρύ» το τίμημα για τους ναυαγοσώστες, από πέρυσι ακόμη. Η πολιτεία, το κράτος, το υπουργείο, δεν έχουν δώσει την ανάλογη λύση. Πιστεύω πως όλοι οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το πώς θα πληρώσουμε την ναυαγοσωστική κάλυψη. Παίρνουμε χρήματα από άλλους κωδικούς, για να βοηθήσουμε όλους τους πολίτες του νομού μας, ώστε να είναι ασφαλείς καθόλη την καλοκαιρινή περίοδο για τα μπάνια τους. Πρέπει όμως να βρεθεί μια λύση, γιατί είναι πάρα πολύ λίγα τα έσοδα που έχουμε από τα beach bars. Εισπράττουμε δηλαδή το 20% γιατί λαμβάνει ένα τμήμα του τιμήματος και η Κτηματική Υπηρεσία και το 70% της ναυαγοσωστικής κάλυψης το πληρώνουμε από την «τσέπη» των δημοτών. Στην ουσία την «πληρώνουν» οι δημότες. Και δεν υπάρχει εταιρεία στην περιοχή της ΑΜΘ, αλλά στην Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσαν πολλοί να κάνουν και μια και δυο ναυαγοσωστικές εταιρείες (γιατί δεν είναι μόνον οι δικές μας παραλίες αλλά και αυτές των όμορων νομών). Εδώ, βασιζόμαστε σε 1-2-3 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, ολόκληρη Θάσος, με καταγάλανες παραλίες, πέρυσι δεν είχε ναυαγοσωστική κάλυψη, με αποτέλεσμα να χάσει και γαλάζιες σημαίες».

«ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ»

Τέλος, σε ο,τι αφορά στους καθαρισμούς των παραλιών του Δήμου Τοπείρου, ο κ. Μίχογλου, σημείωσε ότι «επειδή τώρα αρχίζει και ο καθαρισμός του πρασίνου σε διάφορα σημεία του δήμου μας και το προσωπικό δεν είναι τόσο πολύ ώστε να μπορούμε να ανταπεξερχόμαστε στα καθήκοντά μας, θα πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες αναφορικά με την καθαριότητα. Ήδη έχω κάνει κάλεσμα στα δημοτικά  και στα γυμνάσια αλλά και στους πολιτιστικούς συλλόγους, ώστε  – από κοινού – να κάνουμε μια εξόρμηση, σε μια ακτίνα 3χλμ για κάθε παραλία (δεξιά και αριστερά) και με τα μηχανήματα που έχουμε, για να καθαρίσουμε τις περιοχές. Λόγω των νοτιάδων τον Χειμώνα, η άμμος φτάνει ως την άσφαλτο και κάνει αμμόλοφους. Αυτά χρειάζονται μηχανήματα που επιφέρουν και ένα κόστος. Υπάρχει πρόβλημα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μαζί στο θέμα αυτό. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε. Καλώ όλον τον κόσμο και στις παραλίες αλλά και στα χωριά μας, να βοηθήσουν για να είναι όλα καθαρά. Φυσικά και είναι μέλημά μας να τα καθαρίζουμε εμείς ως δήμος, αλλά και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα απορρίμματά τους. Αφήνουν ακόμη και στα χωράφια τα σκουπίδια (κουτάκια, συσκευασίες, ακόμη και νάιλον από τα λιπάσματα). Εύκολα τις καθαρίζουμε τις παραλίες και τα σημεία, αλλά μήπως την μεθεπόμενη ημέρα θα είναι… τρεις φορές χειρότερα;»