Πάσχα με…αφρικανική σκόνη θα κάνουν οι Ξανθιώτες

Σπ. Ραψομανίκης: «Ολοένα και συχνότερο το φαινόμενο, λόγω της… κλιματικής αλλαγής

 

Πάσχα με…αφρικανική σκόνη θα κάνουν οι Ξανθιώτες, αφού ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη, ο ολοένα και συχνότερος «επισκέπτης», έκανε την εμφάνισή του.

Πρόκειται για μια σκόνη μη τοξική, πλην όμως ενοχλητική ιδιαίτερα για ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, που καλό είναι να χρησιμοποιούν μάσκα ή να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, όπως συμβουλεύει ο γνωστός καθηγητής Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης κ. Σπύρος Ραψομανίκης, ο οποίος παράλληλα εξηγεί στην «Θ» το φαινόμενο αυτό, αλλά και τους λόγους της συχνότητάς του.

«ΟΛΟΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ»

Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «είναι μεγάλη αλήθεια ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα συνέβαινε μια φορά περίπου τέτοια εποχή, ίσως και μια δεύτερη κατά τον Σεπτέμβριο. Τώρα θα είναι όλο και συχνότερο, γιατί έχουν αυξηθεί οι ταχύτητες των ανέμων. Έχουμε μεγαλύτερη ένταση των ανέμων, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όταν ο άνεμος «βλέπει» μια τεράστια έκταση, όπως η Σαχάρα, που δεν έχει «εμπόδια» μπροστά της, παίρνει «φόρα». Έχει χώρο δηλαδή για να σηκώσει άνεμο και ανεμοστρόβιλους. Οι στρόβιλοι αυτοί βγαίνουν στην ελεύθερη τροπόσφαιρα και μεταφέρονται πολύ μακριά. Αν ο άνεμος έχει μπροστά του «εμπόδια» (δηλ. σπίτια, βουνά, δένδρα) δεν μπορεί να έχει τόσο μεγάλη ένταση και να σηκώσει άμμο. Η έρημος είναι τελείως επίπεδη και ο άνεμος έχει εκατοντάδες χιλιόμετρα ελεύθερο πεδίο για να αναπτυχθεί και να σηκώσει στροβίλους και να τους ανεβάσει πολύ ψηλά στην τροπόσφαιρα. Με την κλιματική αλλαγή, οι εντάσεις των ανέμων γίνονται μεγαλύτερες και συχνότερες από ό,τι ήταν πριν, άρα το συγκεκριμένο φαινόμενο θα το έχουμε και περισσότερες φορές από ότι πριν (τρεις – τέσσερις ή και πέντε φορές τον χρόνο)».

 

«ΑΝΑΠΝΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΡΕΘΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ, ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ»

Αναφορικά με τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, αυτές σύμφωνα με τον κ. Ραψομανίκη «είναι τα αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό είναι γεγονός. Η ευτυχία είναι πως η σκόνη αυτή δεν έχει τοξικότητα ώστε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, εκτός από το αναπνευστικό. Δεν είναι σαν να είμαστε σε μια πόλη με αιωρούμενα σωματίδια που βγαίνουν από τα αυτοκίνητα και έχουν τοξικές ουσίες. Ωστόσο δημιουργεί αναπνευστικά προβλήματα, ενώ πηγαίνει και στα μάτια και δημιουργεί ερεθισμούς. Αυτό είναι το κακό με την ψιλή σκόνη (για να φτάνει μέχρι εδώ) από την έρημο της Σαχάρας. Καλό είναι όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα να φορούν μάσκα ή να μην κυκλοφορούν πολύ ή αν είναι στον κήπο τους, καλό είναι να καταβρέχουν το περιβάλλον γύρω τους. Μην φανταστείτε ωστόσο ότι είμαστε μόνοι μας. Η άμμος από την Σαχάρα, πέφτει ακόμη και στο Μαϊάμι της Φλόριντα. Φυσικά όταν φυσά προς τα εδώ, πηγαίνει και πάνω από τις Άλπεις και φτάνει μέχρι τις Βρυξέλλες. Αλλά είναι ένα φαινόμενο το οποίο θα το έχουμε συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής (επιμένω σε αυτό). Ξέρουμε ότι ο άνθρωπος την δημιούργησε την κλιματική αλλαγή, ξέρουμε ότι υπάρχει και άρα πρέπει να παίρνουμε μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε».

 

«ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΟΝΗ»

Κλείνοντας ο κ. Ραψομανίκης σημείωσε ότι «όταν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και θα σταματήσει ο νότιος άνεμος, τότε θα σταματήσει και η αφρικανική σκόνη. Πιστεύω όμως ότι θα κάνουμε και Πάσχα με την σκόνη αυτή».