Παζάρι Ξάνθης: «Γκραν γκινιόλ» για την λειτουργία του – Ελάχιστη η κίνηση το Σάββατο

Τα «10 μέτρα» και ο σχεδιασμός του δήμου που «τινάχθηκε στον αέρα» λόγω… μη απαρτίας στο Δημοτ. Συμβούλιο

Γ. Ζερενίδης: «Παραλογισμός στο ΔΣ – Με υπουργική απόφαση τελικά η λειτουργία της λαϊκής»

Η. Συμεών: «Δεν θα γίνουμε έρμαιο του κάθε πολιτευτή ή του κάθε επικεφαλής της αντιπολίτευσης»

Τριγμούς, διαφωνίες και αντεγκλήσεις, δημιούργησε για άλλη μια φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο τρόπος λειτουργίας του Παζαριού Ξάνθης, αφού από την μια η Πολιτική Προστασία προσδιόριζε την απόσταση των 10 μέτρων από πάγκο σε πάγκο (κάτι που θα έφτανε το αιωνόβιο παζάρι στα…Κιμμέρια) και από την άλλη ενώ όλοι οι αντιπολιτευόμενοι του Δήμου Ξάνθης ενδιαφέρονταν δήθεν (με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις) για να δουλέψουν οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές, δεν συμμετείχαν στην έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση του ΔΣ, το μεσημέρι της Παρασκευής που θα «οριστικοποιούσε» την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα και του αρμόδιου αντιδημάρχου για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς, την επομένη, «τινάζοντας» κυριολεκτικά όλο τον σχεδιασμό των τεχνικών τμημάτων του δήμου, στον «αέρα».
Η λύση δόθηκε τελικά με… υπουργική απόφαση, ωστόσο  όλα όσα προηγήθηκαν μάλλον έβλαψαν, τόσο για τους επαγγελματίες (που πληρώνουν εδώ και 4.5 μήνες το μάρμαρο του covid) όσο και τους καταναλωτές που τελικά δεν κατέβηκαν στο παζάρι.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης καθώς και ο εκπρόσωπος των μικροπωλητών της Λαικής Αγοράς Ξάνθης κ. Ηλίας Συμεών.

«Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 10 ΜΕΤΡΑ ΗΡΘΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΣ – ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΖΑΡΙΟΥ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ»

Ειδικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι «μετά από αλλεπάλληλες ρυθμίσεις από το υπουργείο για τις υπαίθριες λαϊκές αγορές, φτάσαμε σε μια ρύθμιση η οποία εκδόθηκε πριν 5-6 μέρες, που λέει ότι καταργούνται οι παράλληλες αγορές, καταργείται το 50% (παραγωγών και επαγγελματιών) που θα μπορούσε να δουλέψει και ότι μπορούν να μπουν στον χώρο που λειτουργούσε η λαϊκή, με απόσταση 3 μέτρων. Εμείς όμως, επειδή είχαμε κάποιους επιπλέον περιορισμούς (στην αρχή με την μη λειτουργία λαϊκών) ακολούθησε μια απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας που ανέφερε ότι «μπορεί να ανοίξει η λαϊκή, συνεχίζουν τα υπόλοιπα μέτρα (χρήση μάσκας κλπ) αλλά με απόσταση 10 μέτρων». Η απόφαση αυτή έφτασε την Πέμπτη το μεσημέρι. Καταλαβαίνετε πως από εκεί ξεκίνησε ένας αγώνας με τον χρόνο για να προλάβουμε κάποιες διαδικασίες. Επειδή με τα 10 μέτρα σε 400 πάγκους που έχουμε εμείς (και πρέπει να δουλέψουν όλοι, αφού πλέον αυτά «τρέχουν» παράλληλα και με την κύρια νομοθεσία) έπρεπε να φτάσουμε μέχρι τα Κιμμέρια (θέλαμε περίπου 6 χλμ για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τους πάγκους), οπότε σαν υπηρεσία χωροθετήσαμε τους χώρους, η Τ.Υ μέτρησε πως θα μπουν οι πάγκοι, το τμήμα αδειοδοτήσεων έκανε το σχέδιο, έκανε το σχετικό αίτημα στον ΓΓ Εμπορίου για επέκταση της λαϊκής. Ο Γενικός Γραμματέας εγκρίνει και εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι το ανώτατο αποφασιστικό όργανο, για την επέκταση της λαϊκής ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν οι άνθρωποι αυτοί. Έκανα και εγώ σαν αντιδήμαρχος εισήγηση προς το ΔΣ, συγκαλέσαμε ένα έκτακτο συμβούλιο και εκεί ξεκινά η παράνοια και ο παραλογισμός. Εκεί φαίνεται το πώς λειτουργεί μια αντιπολίτευση που δεν αντιλαμβάνεται, δεν ρωτά και δεν καταλαβαίνει την διαδικασία και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να κάνει μια αντιπολιτευτική πολιτική. Δεν είχαμε απαρτία. Πέρα από τα «λευκά» κάποιων που έλαβαν μέρος στο ΔΣ, δεν είχαμε τα 21 άτομα που ορίζει ο νόμος. Είχαμε 18 παρουσίες, οπότε όλο αυτό «τινάζεται» στον αέρα και αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να λειτουργήσουμε την λαϊκή αγορά σύμφωνα με τις διατάξεις (ότι όλοι πρέπει να μπουν μέσα στον αρχικό χώρο και με απόσταση 10 μέτρων). Κάτι τέτοιο βέβαια δεν γίνεται».

«ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΚΑΙ ΠΗΡΑΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ»

«Παρόλα αυτά και επειδή καταλαβαίνετε ότι έχουμε μια ευπαθή ομάδα και ότι για αυτό τον λόγο δημιουργήθηκαν οι λαϊκές αγορές (δηλαδή για να πωλούν τα προϊόντα τους κάποιες ομάδες που χρειάζονται στήριξη, όπως οι παραγωγοί και οι μικροπωλητές, που αν δεν πουλήσουν θα υποστούν μεγάλη ζημία) και αυτό έπρεπε να το ξέρει και η αντιπολίτευση – που το ξέρει αλλά στην ουσία βλέπετε ότι δεν στηρίζει αυτά τα μέτρα – εμείς ενεργήσαμε σαν δημοτική αρχή και καταφέραμε και πήραμε μια Υπουργική Απόφαση πλέον, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε το παζάρι. Ο δήμαρχος απευθύνθηκε στο υπουργείο και βγήκε μια υπουργική απόφαση για να λειτουργήσει η λαϊκή. Όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά έγιναν σε πολύ σύντομο χρόνο. Πιθανόν να υπήρξαν κάποιες παραλείψεις, αλλά το παζάρι λειτούργησε κανονικά. Οι αποστάσεις τηρήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις και λειτούργησε γενικά καλά και οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να πουλήσουν κάποια προϊόντα τους . Όλα αυτά που συμβαίνουν όμως, έχουν αντίκτυπο και στον κόσμο που δεν κατεβαίνει στις λαϊκές όπως κατέβαινε παλιά» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εγώ προσωπικά δεν είμαι γιατρός και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα. Ο καθένας έχει την ειδικότητά του. Δεν γνωρίζω πως λαμβάνουν αποφάσεις οι επιδημιολόγοι, ειδικά σε μια πανδημική κρίση όπως αυτή. Εμείς εφαρμόζουμε αυτές τις διατάξεις και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την νομοθεσία για να κάνουμε την δουλειά μας.  Βέβαια οφείλουμε ως δημοτική αρχή να είμαστε και κοντά στα τοπικά προβλήματα και να τα επιλύουμε. Η λαϊκή, είναι μια αγορά που ταλαιπωρήθηκε αυτήν την στιγμή, με διάφορες αποφάσεις. Οι παραγωγοί και οι επαγγελματίες σεβάστηκαν ότι έπρεπε να κλείσουν, απλώς θεωρώ ότι κάποια στιγμή πρέπει να την αφήσουμε όλοι μας να λειτουργήσει σωστά, γιατί οι άνθρωποι αυτοί αρχίζουν να έχουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σαν παρατάξεις, δίπλα στους ανθρώπους αυτούς και όχι άλλα να λέμε και άλλα να κάνουμε».

«ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΚΙΝΗΣΗ – ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΡΜΑΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΕΥΤΗ Ή ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Συμεών επισήμανε ότι «πρώτα από όλα δεχθήκαμε συγχαρητήρια από τους καταναλωτές της Ξάνθης, από το επιμελητήριο (επίσημα), από τους γιατρούς οι οποίοι έχουν έρθει και έχουν ελέγξει, σχετικά με το ότι τηρήσαμε ακριβώς τον λόγο μας, ότι θα τηρήσουμε τις αποστάσεις. Βέβαια η κίνηση ήταν μηδενική, αλλά τουλάχιστον ας επανέλθει η πόλη μας στην κανονικότητα και ας πάψει η στοχοποίηση του νομού μας. Αναφορικά με τα 10μέτρα απόσταση που ζητούσε ο κ. Χαρδαλιάς, σε όλη την Ευρώπη, δεν υπάρχει λαϊκή που να λειτουργεί με 10 μέτρα απόσταση. Η συγκεκριμένη απόφαση ήταν στην ουσία μη λειτουργική. Ενδεχομένως να μην ήθελε να λειτουργήσουν οι 400 οικογένειες ο κ. Χαρδαλιάς. Εμείς όμως βρήκαμε τρόπο να μεταφέρουμε τους μικροπωλητές και στο λιμνίο και από την πλευρά των μανάβηδων (οι μισοί είχαν ανοίξει εκεί) για να μην δημιουργήσουμε πρόβλημα στον Νομό Ξάνθης και τηρήσαμε τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας. Το ότι βγαίνουν ορισμένοι και κακολογούν και τα «βάζουν» με όλους, ενώ θα έπρεπε να βάλουν «πλάτη» και να στηρίξουν αυτόν τον κλάδο, εμάς μας στεναχωρεί. Αν έχουν να λύσουν μεταξύ τους προβλήματα, ας τα λύσουν όχι όμως εις βάρος μας. Εμείς δεν θα γίνουμε «έρμαιο» του κάθε πολιτευτή ή του κάθε επικεφαλής της αντιπολίτευσης, γύρω από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο Δήμος Ξάνθης (Μ. Τσέπελης, Μ. Φανουράκης, Γ. Ζερενίδης) ήταν παρών και στήριξε την προσπάθεια να λειτουργήσει όλο αυτό. Ας σταματήσουν λοιπόν οι διαρροές και οι επίσημες τοποθετήσεις, οι οποίες στην πράξη δεν λειτουργούν και ας έρθουν στην δική μας θέση, να έχουν να λειτορυγήσουν 4.5 μήνες χωρίς εισόδημα, χωρίς να έχουν πάρει ούτε τα 800 ευρώ και ας δουν σε τι απόγνωση έχει βρεθεί ο συγκεκριμένος κλάδος. Το ότι έχει λειτουργήσει με ηρεμία και χωρίς να ανοίξει «μύτη» και χωρίς να υπάρξει χειροδικία (γιατί είναι όλοι έτοιμοι να εκραγούν). Ας σοβαρευτούν και ας βάλουν «πλάτη» σε αυτά τα οποία οφείλουν να βάζουν «πλάτη». Εμείς από την πλευρά μας, μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσουμε έναν κύκλο συζήτησης με τους επικεφαλείς της αντιπολίτευσης και θα τους μεταφέρουμε στην πράξη τα προβλήματα».

«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΠΟΥ ΤΑ ΕΒΑΛΕ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ – ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΚΑΙ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ»

Κλείνοντας ο κ. Συμεών σημείωσε ότι «δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε ότι δεν είναι όλοι απέναντί μας. Ορισμένοι όμως με την κακοήθεια που βγάζουν, μιλώντας για κουμπαριές και κολλητούς, πρέπει να τα βγάλουν αυτά από το μυαλό τους γιατί ο πρώτος που τα έβαλε με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Τσέπελη, δημόσια, ήμουν εγώ πριν 15 μέρες. Του είπα να αναλάβει τις ευθύνες του για το «φάουλ» που έγινε. Όμως δεν γίνεται να διαφωνούμε σε αυτά που συμφωνούμε. Θα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αν συμβεί αυτό. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί προσωπικό μου ραντεβού με τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη και με τον κ. Σταμπουλίδη, για να δοθεί ένα οριστικό τέλος. Τέλος θέλω να ρωτήσω: Που είναι οι αποζημιώσεις; Γιατί δεν τοποθετήθηκε κανείς για τις αποζημιώσεις και όλοι κρίνουν εκ του ασφαλούς; Και αν έχουν βγει 1-2 αναρτήσεις από κακεντρεχείς πολίτες που θέλουν να δημιουργήσουν μόνον πρόβλημα, νομίζω ότι την απάντηση την έδωσε η καθολική πλειοψηφία των πολιτών που υποστηρίζει το δίκαιο αίτημά μας.

ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΘΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «μοντέλο» του περασμένου Σαββάτου, δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί εκ νέου, σε περίπτωση παράτασης των περιοριστικών μέτρων στον Νομό Ξάνθης,  κατόπιν πάντα των ανάλογων εντολών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η λειτουργία του παζαριού θα συνεχιστεί στον γνωστό χώρο, πάντα όμως με την τήρηση όλων των  μέτρων που προβλέπουν οι αντίστοιχες υγειονομικές διατάξεις για όλη την επικράτεια, στο πλαίσιο του περιορισμού της εξάπλωσης του CoviD 19. Σε κάθε περίπτωση όμως, όλα θα καθοριστούν  κατόπιν των σχετικών αποφάσεων των αρμοδίων φορέων.