Στον αντίποδα των δημοσίων έργων και λόγω υποχρεώσεων…
Κ. Ζαγναφέρης: «Δεν μπορείς να κοστολογήσεις εκ των προτέρων – Αναθεωρούνται όμως οι τιμές στο ‘’Εξοικονομώ’’»
Ακριβότερα πληρώνουν το «μάρμαρο» οι εργολάβοι ιδιωτικών έργων όσο το «ράλι» των ανατιμήσεων σε δομικά υλικά συνεχίζεται, πέφτοντας έξω στις αρχικές προβλέψεις τους. Ωστόσο, στον αντίποδα των δημοσίων έργων, τα ιδιωτικά αποπερατώνονται αναγκαστικά, αφού τρέχουν συμβάσεις και υποχρεώσεις, αν βέβαια υπερκεραστούν πρωτίστως οι γνωστές «αγκυλώσεις» και καθυστερήσεις από πλευράς έκδοσης αδειών.
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός μηχανικός και πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στις μεταβιβάσεις ακινήτων το τελευταίο διάστημα λόγω του αφορολόγητου των 700.000 ευρώ αλλά και στο νέο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ» στο οποίο, σύμφωνα με κυβερνητικές δεσμεύσεις, θα υπάρξει αναθεώρηση τιμών.
«ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ»
Αναλυτικότερα, ο ίδιος εξήγησε ότι «όσον αφορά στα δημόσια έργα, υπο την πίεση της κοινής γνώμης πολλές φορές ή των δημοσιογράφων, η πολιτεία έχει στραφεί σε δύσκολα μονοπάτια. Έχει καθορίσει μια γραφειοκρατία και έναν υποτιθέμενο έλεγχο απίστευτο, ενώ από την άλλη πλευρά το υπαλληλικό προσωπικό που ασχολείται με τα δημόσια έργα είναι κάποιας ηλικίας και δεν μπορεί να αντιληφθεί κάποιες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια απροθυμία εργοληπτών να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Και το κυριότερο είναι η αύξηση των υλικών. Όμως από την στιγμή που θα συμμετάσχεις σε έναν διαγωνισμό, μέχρι να υπογράψεις την σύμβαση αν είσαι μειοδότης, ο μέσος χρόνος ανέρχεται σε δυο χρόνια. Οπότε, τι προγραμματισμό να κάνεις όταν δίνεις σήμερα μια προσφορά και θα υπογράψεις μετά από δύο χρόνια; Ακόμη και ομαλές να ήταν οι οικονομικές καταστάσεις, θα είχαν αλλάξει όλα όχι μόνον από πλευράς κοστολογίων αλλά και από πλευράς νέων υλικών και τεχνολογιών. Εδώ, δυστυχώς ο υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός της ανάθεσης των δημοσίων έργων, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα και δεν κινείται σχεδόν τίποτα. Ειδικά στην Περιφέρεια ΑΜΘ, τόσο σε δήμους όσο και σε αντιπεριφέρειες, είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα, για λόγους που θα εξηγήσω άλλη φορά. Το δημόσιο έργο είναι ένα χάος, ειδικά αυτά που είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους. Οι κατασκευαστές είναι σε απόγνωση. Βλέπετε πως ολόκληρος Δήμος Ξάνθης δεν έχει δημοπρατήσει ένα έργο»
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ‘’ΠΑΓΩΝΟΥΝ’’ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ»
Αναφορικά με τα ιδιωτικά έργα, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι κάποιες μονάδες (λίγες) παραγωγής κάποιων προϊόντων, η ιδιωτική οικοδόμηση και η λεγόμενη αντιπαροχή. Όπου εμπλέκεται η γραφειοκρατία υπάρχει μια φοβερή καθυστέρηση, όπως για παράδειγμα στο ζήτημα της έκδοσης των αδειών. Αν ξεπεράσεις την γραφειοκρατία, υπάρχει το ίδιο πρόβλημα με την αύξηση των υλικών. Δεν μπορείς να κοστολογήσεις εκ των προτέρων με αποτέλεσμα την δημιουργία διαφόρων προβλημάτων. Επίσης υπήρχε μια ζήτηση μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 – αλλά για λόγους ψυχολογίας περισσότερο και λόγω κακής πληροφόρησης και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία – έχει πέσει κάτω από 50%. Αν έχεις αναλάβει βέβαια διάφορες υποχρεώσεις, κάποια στιγμή θα το τελειώσεις. Απλώς όταν το 2021 προγραμμάτιζες ένα κόστος «Α», στο τέλος του έργου, θα είναι τουλάχιστον 30-40% μεσοσταθμικά αυξημένο. Δεν «παγώνουν» τα έργα αυτά γιατί έχεις κάποιες υποχρεώσεις».
«ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΛΟΓΩ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ‘’ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ’’»
Κλείνοντας ο κ. Ζαγναφέρης σημείωσε ότι «γίνονται αγοραπωλησίες και συμβολαιογραφικές πράξεις, γιατί με το αφορολόγητο μέχρι 700.000 ευρώ που έδωσε η κυβέρνηση, τρέχουν όλοι οι γονείς για να μεταβιβάσουν τα σπίτια στα παιδιά τους, καθώς σπάνια μια κατοικία στην Ελλάδα ή στην Ξάνθη (ίσως και καμία) θα φτάνει τις 700.000. Συνεπώς είτε και δύο είτε και τρία σπίτια αν υπάρχουν, μεταβιβάζονται στα παιδιά. Όσον αφορά στο «Εξοικονομώ», στο νέο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, όπως έχει ειπωθεί και έχει υποσχεθεί ο Υπουργός, θα γίνει κάποια αναθεώρηση τιμών».