«Πέντε στα πέντε» για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων από τον Δήμο Αβδήρων – Δηλώσεις Τσιτιρίδη στην Thraki.com.gr

Πέντε στις…πέντε εγκρίσεις, έλαβε από το ΕΣΠΑ της  Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο Δήμος Αβδήρων για την ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και κτιρίων, καθώς αφενός υπέβαλλε πέντε διαφορετικές και ολοκληρωμένες μελέτες για το Δημαρχείο Αβδήρων, το ΚΕΔΑΠ Ν.Κεσσάνης, το Δημοτικό Σχολείο Πολυσίτου, το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων και το Γυμνάσιο Γενισέας και αφετέρου δεν υπήρξε και καμία άλλη υποβολή από τους υπόλοιπους δήμους του νομού, ενώ παράλληλα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, διπλασίασε το αρχικό ποσό της πρόσκλησης, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης, ο οποίος μιλά για την σημαντικότητα αυτής της επιτυχίας αλλά και για τους επόμενους αντίστοιχους στόχους του δήμου, που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

 

«ΑΛΛΟ 1.5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΒΔΗΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ – 5 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΠΟ ‘’ΤΡΙΤΣΗ’’ ΚΑΙ ‘’ΦΙΛΟΔΗΜΟ’’»

Ειδικότερα ο κ. Τσιτιρίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «η αλήθεια είναι ότι όλοι οι δήμοι που έχουν υποβάλλει και είχαν θετική αξιολόγηση, εγκρίθηκαν , αφού ο περιφερειάρχης διπλασίασε το αρχικό ποσό  και τα 15 εκατομμύρια της πρόσκλησης έγιναν 30 εκατομμύρια. Από εκεί και πέρα, οι άλλοι δήμοι του Νομού Ξάνθης δεν είχαν υποβάλλει, όπως και στην προηγούμενη πρόσκληση που είχαμε εγκρίνει την ενεργειακή αναβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Γενισέας και Διομήδειας (γύρω στις 500.000 ευρώ).  Ο Δήμος Αβδήρων πέρα από τα 5 εκ. που πήρε από τα προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Φιλόδημος», παίρνει άλλο 1.5 εκ. από την περιφέρεια, για ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολείων όπως το Γυμνάσιο της Γενισέας, το Δημοτικό Σχολείο Αβδήρων, το Δημοτικό Σχολείο Πολυσίτου, αλλά και για δημοτικά κτίρια, όπως το Δημαρχείο του Δήμου Αβδήρων και το ΚΕΔΑΠ της Ν. Κεσσάνης, όπου εκεί είναι και η κοινότητα της Κεσσάνης, ενώ φιλοξενείται και ο Σύλλογος Γυναικών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και γίνονται και κάποια μαθήματα. Αυτά είναι χρήματα από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση».

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ – ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ»

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να εκσυγχρονίζουμε δημόσια και δημοτικά κτίρια ή σχολεία, γιατί τα οφέλη είναι πολλά. Θα αλλάξουμε κουφώματα, πόρτες, παράθυρα, υαλοπίνακες, λέβητες, θα γίνουν θερμομονώσεις, βαψίματα και από εκεί και πέρα θα μειωθούν τα χρήματα που θα ξοδεύουμε πλέον για να ζεστάνουμε αυτά τα κτίρια, οπότε θα υπάρχει και μείωση θερμικών απωλειών, εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων, συνεπώς θα βελτιωθεί και η διαβίωση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα κτίρια, είτε δηλαδή οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία είτε οι υπάλληλοι στον δήμο. Πρόκειται για πέντε διαφορετικές μελέτες που έγιναν από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Αβδήρων. Βέβαια πάντα συνεργαζόμαστε και με εξωτερικούς συνεργάτες. Οι περισσότερες όμως είναι με εργασία (σαν συντονισμός και εργασία) της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά συνεργαζόμαστε και με εξωτερικό συνεργάτη » συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «η αλήθεια είναι ότι μέσα σε 14 μήνες, έχουν εγκριθεί 6.5 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Δεν είναι και λίγα για έναν χρόνο και δύο μήνες».

«ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ‘’ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ’’ – ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ – ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ»

Κλείνοντας ο κ. Τσιτιρίδης, σημείωσε ότι «επόμενος στόχος είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το οποίο έχει πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ και νομίζω ότι εκεί θα υποβάλλουμε και για ηλεκτροκίνηση, για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για βιολογικό στα Άβδηρα που επίσης θέλουμε και για έργα ύδρευσης και για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά σε δημόσια κτίρια) και για υπόγειους κάδους και για ασφαλτοστρώσεις κλπ. Οι μελέτες αυτές δουλεύονται τώρα γιατί το «Τρίτσης» είναι μέχρι τον Δεκέμβριο. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και 1-1.5 μήνα να τις δουλεύουμε και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου έχουμε περιθώριο να τα υποβάλλουμε. Έχουμε πολλά που δουλεύουμε και πιστεύω ότι θα προλάβουμε και θα τα υποβάλλουμε. Σίγουρα θα είναι 8-10 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός όλων αυτών των μελετών που επεξεργαζόμαστε για να τα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πιστεύω ότι (όπως έχουμε αποδείξει ως τώρα) θα τα καταφέρουμε και θα εγκριθούν και αυτά και σιγά σιγά θα ξεκινήσει και η διαδικασία της κατασκευής».