Πέρασε αλλά δεν άγγιξε την Ξάνθη η «Πηνελόπη»

Μικροπροβλήματα στην πόλη με πτώσεις δέντρων και αντικειμένων

Κ. Ζαγναφέρης, Π. Ταρενίδης και Αν. Τοπαλίδης μιλούν στην «Θ»

 

Πέρασε αλλά ευτυχώς δεν…«άγγιξε» την πόλη της Ξάνθης η «Πηνελόπη», η οποία έφερε χθες τα πρώτα χιόνια στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή του νομού, αλλά και δυνατό αέρα από τον οποίο δημιουργήθηκαν μικροπροβλήματα με πτώσεις δέντρων και κεραιών στην πόλη της Ξάνθης.

Ωστόσο από πλευράς πολιτικής προστασίας δεν χρειάστηκαν ιδιαίτερες παρεμβάσεις όπως επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας για τον Δήμο Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης που αμφότεροι δηλώνουν πανέτοιμοι σε περίπτωση παγετού αλλά και ισχυρών χιονοπτώσεων.

Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χθες και προχθές χρειάστηκε η επέμβαση λόγω πτώσης δένδρων και κεραιών από τους ισχυρούς ανέμους, όπως επιβεβαιώνει ο Υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Αναστάσιος Τοπαλίδης, ο οποίος παράλληλα δίνει σημαντικές συμβουλές προστασίας τόσο για τους ισχυρούς ανέμους όσο και για τα τζάκια τα οποία λόγω καιρού και χαμηλών θερμοκρασιών, είναι σίγουρο ότι θα ανάψουν.

 

«ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ»

Ειδικότερα από πλευράς Πολιτικής Προστασίας στον Νομό Ξάνθης ο κ. Ζαγναφέρης αναφέρει ότι «δεν λάβαμε καμία κλήση χθες και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Από πλευράς Πολιτικής Προστασίας είμαστε έτοιμοι και την ερχόμενη Τετάρτη θα κάνουμε και την καθιερωμένη μας σύσκεψη προκειμένου να συντονιστούμε. Η σύσκεψη θα γίνει τώρα, γιατί είναι κοντά στον χειμώνα και θα ξέρουμε τι εικόνα έχουμε. Ωστόσο αν συμβεί κάτι νωρίτερα, είμαστε έτοιμοι».

 

«ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΕΦΟΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΛΑΤΙ – ΚΑΘΑΡΙΣΑΜΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗ»

Από την πλευρά του ο κ. Ταρενίδης αναφέρει ότι «είμαστε έτοιμοι. Προχθές κάναμε και μια σύσκεψη και νομίζω ότι όλα πηγαίνουν καλά. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Έχουμε 100 τόνους αλάτι στην Σταυρούπολη και άλλους 70 εδώ, ενώ υπάρχουν και άλλοι 180 τόνοι στις αλυκές τους οποίους έχουμε δεσμευμένους και πληρωμένους. Οπότε αν τους χρειαστούμε θα διατεθούν άμεσα. Ευτυχώς χθες δεν είχαμε παγετό στην πόλη. Μόνον στον Λειβαδίτη. Εκεί ο κόσμος πηγαίνει προσεκτικά στο Δασικό Χωριό. Καθαρίσαμε και ρίξαμε και λίγο αλάτι επειδή έριξε λίγο χιόνι. Γενικά δεν είχαμε τις χιονοπτώσεις που περιμέναμε».

 

«ΜΟΝΩΣΤΕ ΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΒΡΥΣΕΣ – ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΓΕΤΟΥ»

Επίσης ο κ. Ταρενίδης συμβουλεύει τους πολίτες της Ξάνθης, να είναι προσεκτικοί σε περίπτωση παγετού. Συγκεκριμένα τονίζει ότι «θα πρέπει να κλείσουν τις βρύσες και τις βάνες, ιδίως στην ορεινή περιοχή. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει στις βρύσες των μπαλκονιών. Ιδίως με τον αέρα που έχουμε, θα πρέπει να ασφαλίσουμε τα αντικείμενα προκειμένου να μην πέφτουν κάτω. Ευτυχώς, σε σχέση με πέρυσι και άλλες χρονιές μειώθηκαν οι σακούλες. Στο παρελθόν με τέτοιο αέρα είχαμε του…κόσμου τις σακούλες. Ευτυχώς φέτος έχουμε πολύ λιγότερες. Θέλει προσοχή από όλους μας. Θα πρέπει να κλείσουμε καλά τις βρύσες και να τις μονώσουμε προκειμένου να μην έχουμε κάποια διαρροή και δημιουργηθούν προβλήματα στους δρόμους. Ακόμη βέβαια δεν νομίζω να εντοπίζονται τέτοια προβλήματα στην πόλη, αλλά είναι καλό να γνωρίζει ο κόσμος τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση παγετού και επίσης να γνωρίζει ότι όταν πηγαίνει στην ορεινή περιοχή και έχει χιόνια να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Γενικά όμως είναι καλό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις ο κόσμος όταν έχει παγετό. Χρειάζεται πάντα προσοχή».

«ΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΑΔΙΩΝ, ΠΤΩΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΕ ΔΙΑΣΩΣΗ ΖΩΟΥ»

Από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης ο κ. Τοπαλίδης αναφέρει στην «Θ» ότι «προχθές και χθες είχαμε πολύ αέρα καθόλο το 24ωρο. Ευτυχώς προχθές είχαμε μόνον τρεις κλήσεις για πτώσεις κλαδιών για τα οποία επενέβη η υπηρεσία μας. Στην μια περίπτωση είχαμε μάλιστα και υλικές ζημιές σε ένα αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω. Είχαμε επίσης και μια κλήση για πυρκαγιά σε καμινάδα. Χθες είχαμε μια κλήση για πτώση κεραίας και επίσης μια ειδοποίηση για συνδρομή σε διάσωση ενός ζώου στο χωριό Μαργαρίτη. Ένα κυνηγόσκυλο είχε πέσει σε μια χαράδρα και οι συνάδελφοι έσπευσαν προκειμένου να το ανασύρουν».

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ

Επίσης ο κ. Τοπαλίδης έδωσε χρήσιμες συμβουλές προς όλους τόσο για τους ισχυρούς ανέμους όσο και για τα τζάκια. Ειδικότερα τόνισε ότι «τις μέρες αυτές που έχει πολύ αέρα θα πρέπει να λαμβάνουμε κάποια μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Να σταθεροποιούμε ο,τι αντικείμενα υπάρχουν στα μπαλκόνια μας, να περιορίζουμε τις μετακινήσεις μας (πέραν από τις απολύτως απαραίτητες), να αποφεύγουμε να περνούμε κάτω από κλαδιά ή να σταθμεύουμε τα οχήματά μας κάτω από δένδρα τα οποία φαίνεται ότι έχουν πολύ καιρό να κλαδευτούν ή είναι μεγάλα σε ηλικία και τώρα που θα έχουμε και παγετό να προσέχουμε πάρα πολύ τις μετακινήσεις μας στο οδόστρωμα, γιατί δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας επιλέγουν και τον χειμώνα να πλύνουν τα μπαλκόνια τους, τρέχουν νερά στους δρόμους, παγώνουν και προκαλούνται ατυχήματα με άσχημες συνέπειες».

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΕ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ, ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΤΖΑΚΙΑ

«Με την αποχώρηση του πετρελαίου ως κύριο καύσιμο και την έλευση των στερεών καυσίμων (ξύλα κλπ), είχαμε μια κατακόρυφη άνοδο σε πυρκαγιές σε κατοικίες εξαιτίας ακριβώς της κακής συντήρησης ή της κακής εγκατάστασης των καμινάδων από τις ξυλόσομπες ή τα τζάκια. Αυτό που συνιστούμε εμείς ως υπηρεσία είναι να γίνει ο προληπτικός έλεγχος των καμινάδων για το αν υπάρχουν ανοίγματα από την περσινή χρήση, ο καθαρισμός από εξουσιοδοτημένα συνεργεία (που θα δει και αν υπάρχει κάποια βλάβη). Θα πρέπει επίσης να ελέγξουμε αν η καμινάδα μας εφάπτεται με εύφλεκτα υλικά όπως τα ξύλινα δοκάρια ή υλικά μόνωσης. Εάν υπάρχουν, θα πρέπει να είναι πολύ καλά μονωμένες οι καμινάδες. Αναφορικά με τις ξυλόσομπες και τα τζάκια θα πρέπει να χρησιμοποιούμε καυσόξυλα και όχι βερνικωμένα ξύλα ή απορρίμματα. Επίσης δεν πρέπει να αφήνουμε τις εστίες μας χωρίς επιτήρηση (να φεύγουμε από το σπίτι και να αφήνουμε αναμμένο το τζάκι) ιδίως όταν έχουμε μικρά παιδιά μέσα γιατί έχουμε και τέτοια ατυχήματα. Να μην χρησιμοποιούμε εύφλεκτα υλικά για να τα ανάψουμε, όπως το οινόπνευμα και η βενζίνη, διότι μπορεί να αναφλεγεί το νέφος που δημιουργείται και να έχουμε προβλήματα ή και να καούμε εμείς οι ίδιοι και γενικότερα θα πρέπει να ακολουθούμε όλες τις οδηγίες των κατασκευαστών είτε πρόκειται για τζάκια με ξύλα, είτε για σόμπες υγραερίου ή ακόμη και σόμπες πετρελαίου. Θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες και να παίρνουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας που ενδείκνυνται. Στα τζάκια και στις ξυλόσομπες πρέπει να καίμε αυτά που πρέπει και επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι πρωτίστως κινδυνεύουμε εμείς και έπειτα οι γείτονές μας. Όμως οι άμεσες συνέπειες είτε αφορούν την υγεία μας είτε την ακεραιότητά μας είτε την περιουσία μας είναι για εμάς τους ίδιους που κάνουμε τις λάθος ενέργειες. Κλείνοντας θα ήθελα σαν Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης να προτείνω σε όλους τους συμπολίτες μας να προμηθευθούν τουλάχιστον από έναν φορητό πυροσβεστήρα. Οι οδηγίες χρήσης αναγράφονται επάνω. Μπορούν να ζητήσουν οδηγίες και από τα σημεία προμήθειας – πώλησής τους αλλά μπορούν να συμβουλευθούν και την υπηρεσία μας. Καλό είναι να υπάρχει ένας φορητός πυροσβεστήρας διότι μια φωτιά στην έναρξή της μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολύ μικρά μέσα και με πολύ λίγες ζημιές. Ο χρόνος μετρά γεωμετρικά. Όσο περνούν τα λεπτά, η φωτιά γιγαντώνεται και μπορεί να έχουμε ολοσχερείς καταστροφές και τραυματισμούς».