
Περί διαδοχής του Ιερώνυμου…

Πολλά λέγονται το τελευταίο καιρό για την διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, προ του φυσικού του θανάτου και συγχρόνως πέφτουν στο τραπέζι πολλά ονόματα που έχουν τις προϋποθέσεις και τα «φόντα» να είναι οι διάδοχοί του! Πριν από ένα χρόνο περίπου είχα αναφερθεί σε τρεις από τους επικρατέστερους και επιμένω σε αυτούς, πλην όμως επανέρχοντας στο θέμα ήθελα να επισημάνω -με βάση πληροφορίες που έχω από την Αρχιεπισκοπή- ότι δεν πρόκειται ο Ιερώνυμος να παραδώσει τη «σκυτάλη» ενώ βρίσκεται εν ζωή. Αν και διαφωνώ προσωπικά, καθόσον σε πολλές περιπτώσεις υπέργηρων Αρχιερέων δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα πριν την εκδημία τους, καθόσον δεν ήταν ικανοί να ελέγξουν τις Μητροπόλεις τους, πόσο μάλλον την Αρχιεπισκοπή… Λαμπρό παράδειγμα σε αυτές τις περιπτώσεις, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ο οποίος κατανοώντας την αδυναμία του να συνεχίσει στη διοίκηση της Εκκλησίας του, παραιτήθηκε και έδωσε την ευκαιρία στο νεότερο Φιλόθεο (μετά από εκλογές) να συνεχίσει το ποιμαντικό -και όχι μόνο- έργο της Μητρόπολης. Εκείνο που με θλίβει ιδιαίτερα όμως, είναι το γεγονός ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες (και όχι μόνο εσωγενείς) στο θέμα της διαδοχής του Αρχιεπισκόπου, αλλά και μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων δημιουργείται ένα κλίμα που δεν συνάδει με αυτό που διδάσκει η θρησκεία μας και ο Χριστός…
Κρατάει χρόνια η «κολόνια»…

Η «παράδοση» των… κακών σχέσεων μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των υπαλλήλων στον Δήμο Ξάνθης συνεχίζεται και με την παρούσα διοίκηση καθώς φαίνεται… Μιλώντας συχνά με αυτοδιοικητικούς, αλλά και με υπαλλήλους διαφόρων υπηρεσιών, μου το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι, αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό… Το ζητούμενο είναι να βγαίνει δουλειά και να εξυπηρετείται ο πολίτης. Ιδιαίτερα στο τμήμα των τεχνικών υπηρεσιών, φαίνεται πως… ούτε δουλειά γίνεται, ούτε ο πολίτης εξυπηρετείται ή τουλάχιστον δεν εξυπηρετείται σε λογικούς χρόνους! Και εδώ που τα λέμε, τα περισσότερα «βάρη» πέφτουν στις τεχνικές υπηρεσίες… Και το λέω αυτό με αφορμή και τις προχθεσινές δηλώσεις Ταρενίδη στην «Θ» αναφορικά με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις στα αθλητικά κέντρα του Δήμου Ξάνθης. Ναι μεν το τμήμα αθλητισμού εντοπίζει τα προβλήματα, αλλά αν δεν αποφασίσουν οι τεχνικές υπηρεσίες να παρέμβουν τελικά και να τα διορθώσουν δεν πρόκειται να γίνει τίποτα! Γι’ αυτό άλλωστε και η θέση του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών έχει πολλά αγκάθια, εφόσον έχει και τις περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες για το έργο που πρέπει να παραχθεί. Σε ότι αφορά τις σχέσεις αυτοδιοικητικών και υπαλλήλων, αυτό είναι μία κολόνια που κρατάει χρόνια και απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίζει να κρατάει για πολύ ακόμα.
Πως το «αντέχει» η κοινωνία και η… συνείδησή μας;

Με αφορμή το συγκλονιστικό δυστύχημα που συνέβη προχθές, μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Αθήνας με θύμα έναν 12χρονο κοριτσάκι ρομά, επανέρχεται για ακόμη μια φορά με τον πλέον θλιβερό τρόπο το θέμα των παιδιών των «φαναριών», καθώς και το συγκεκριμένο αγγελούδι ήταν ένα από αυτά… Ένα παιδάκι που κοιμόταν πολλές φορές κάτω από μια γέφυρα για να προλάβει να βγάλει και νυχτοκάματο όταν δεν αρκούσε η επαιτεία της ημέρας… Το τραγικό συμβάν ήρθε να συμπληρώσει και η είδηση ότι πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο, είχε χάσει και το 7χρονο αδερφάκι της! Ο κίνδυνος στον οποίο εκθέτουν αυτοί οι γονείς (λέμε τώρα) τα παιδιά τους είναι καθημερινός και άμεσος, ενώ πολλές φορές και οι οδηγοί δεν μπορούν να αποφύγουν αυτά τα παιδάκια που απρόβλεπτα μπορούν να βρεθούν ξαφνικά μπροστά τους με αποτέλεσμα να συμβεί το μοιραίο (σε πολλές περιπτώσεις). Και επειδή στην Ξάνθη έχουμε ουκ ολίγα τέτοια παραδείγματα, με παιδάκια που κυκλοφορούν στους δρόμους ανεξέλεγκτα και χωρίς την επιστασία των γονιών τους και πόσο μάλλον με παιδάκια που κυκλοφορούν με ένα… μπουκάλι βενζίνα, που τους το παρέχουν οι ίδιοι οι γονείς για να βρίσκονται σε κατάσταση μέθης και να προβαίνουν σε παρανομίες, είναι καιρός να καθίσουν σε ένα τραπέζι οι κοινωνικοί φορείς και να βρούνε λύσεις, γιατί εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και πόσο μάλλον για ζωές μικρών παιδιών που έτυχε να γεννηθούν από γονείς που… «γονείς να τους κάνει ο Θεός»!
«Κοινωνικοί λαχανόκηποι»… για ποιους;

Θυμάμαι ήταν τότε επί Δημαρχία Στυλιανίδη όταν δημιουργήθηκαν οι «κοινωνικοί λαχανόκηποι» και δόθηκε η ευκαιρία σε συνταξιούχους συμπολίτες μας να καλλιεργήσουν ένα μπαξεδάκι, έχοντας μάλιστα δωρεάν και το απαιτούμενο νερό για το πότισμα των φυτών. Το πείραμα πέτυχε και οι πρώτοι δικαιούχοι δήλωναν υπερευχαριστημένοι, καθόσον είχαν τη δυνατότητα να έχουν τα φρέσκα λαχανικά τους και συγχρόνως είχαν μια καλή ευκαιρία να περνάνε ευχάριστα τον χρόνο τους. Προσπαθώντας σήμερα να βρούμε μια άκρη για το που βρίσκεται το όλο το εγχείρημα, είδαμε ότι… ουδείς γνωρίζει επίσημα να μας ενημερώσει, καθόσον υπάρχει μια κατάσταση… φύρδην-μίγδην σε ότι αφορά τους δικαιούχους, καθώς πολλοί από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με το αντικείμενο, είτε το παράτησαν λόγω γήρατος, είτε αποδήμησαν εις Κύριον κλπ. Ψάχνοντας βρήκαμε ότι σχετικός (αν όχι αρμόδιος) με το θέμα είναι ο αντιδήμαρχος Θωμάς Ηλιάδης, αλλά επιχειρώντας να τον συναντήσουμε τηλεφωνικά δεν το καταφέραμε. Ρωτάω λοιπόν ευθέως και επίσημα στον Δήμαρχο και στον αρμόδιο (;) αντιδήμαρχο: Τι ισχύει με το συγκεκριμένο θέμα και πως μπορεί κάποιος ενδιαφερόμενος να καταθέσει ένα αίτημα ώστε να πάρει και αυτός ένα κομμάτι εάν και εφόσον το δικαιούται;