Περίπου 3.000 Ξανθιώτες επιστρέφουν από τα ναυπηγεία της Ευρώπης λόγω κορονοϊού

Έκτακτη σύσκεψη με τους δημάρχους και ιατρικούς παράγοντες του Ν. Ξάνθης
Έντονος προβληματισμός για την επανασύνδεσή τους με τις οικογένειές τους
Τα νέα μέτρα που λαμβάνουν οι Δήμοι-Τι αναφέρουν στην «Θ» οι τέσσερις Δήμαρχοι

Σύσκεψη με τους δημάρχους του Νομού Ξάνθης, γιατρούς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Δημαρχείο Ξάνθης, για την διαχείριση των εργαζόμενων συμπολιτών μας, στο εξωτερικό, που επαναπατρίζονται αναγκαστικά αυτές τις ημέρες, αφού όλες οι χώρες έχουν βάλει «λουκέτο» στους περισσότερους εργασιακούς κλάδους για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα κατά την σύσκεψη συζητήθηκε και η διαχείριση των δημοτών που δεν «συμμορφώνονται» με το «Μένουμε Σπίτι» και βγαίνουν βόλτες στα πάρκα.
Εν τω μεταξύ όλοι οι δήμοι του Νομού Ξάνθης έχουν κλείσει τις «πόρτες» τους για το ευρύ κοινό, η εξυπηρέτηση του οποίου συνεχίζεται μέσω τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας, ενώ οι υπάλληλοι λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας, όπως εξηγούν στην «Θ» οι Δήμαρχοι κ. Μανώλης Τσέπελης, Γιώργος Τσιτιρίδης, Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν και Θωμάς Μίχογλου.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΚΑ»


Ειδικότερα ο κ. Τσέπελης ανέφερε οτι «πραγματοποιήσαμε μια σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού και τους γιατρούς που αφορούσε στο θέμα υποδοχής των ανθρώπων απο το εξωτερικό. Απο την περασμένη Δευτέρα, αιφνιδιαστήκαμε με τα μέτρα, ενώ ο νομός, όπως υπολογίζεται θα δεχθεί περίπου 3000 ανθρώπους απο ναυπηγία σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία που έχουν κλείσει. Πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την υποδοχή και η διαχείριση αυτή δεν είναι απλή. Είναι ένα θέμα για εμάς. Θα βγάλουμε οχήματα έξω, ενώ πρέπει να ενημερώνουμε αυτούς που θα έρθουν να μείνουν σπίτι για 14 μέρες. Χρειάζεται ενημέρωση και πρόληψη. Ένα δεύτερο κομμάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι οι αρκετές συναθροίσεις στα πάρκα. Οι παιδικές χαρές ούτως ή άλλως δεν λειτουργούν, αλλά ο κόσμος πηγαίνει στα πάρκα και μαζεύονται αρκετοί. Θα βγούμε με τα αυτοκίνητα και θα τους παρακαλέσουμε να μην μαζεύονται. Χθες κάποιοι ήρθαν απο το εξωτερικό στα Κιμμέρια. Σήμερα περιμένουμε άτομα απο Γαλλία. Κατά τα λοιπά, ο κόσμος εξυπηρετείται τηλεφωνικά, ενώ και το «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» θα καλύπτει ανάγκες».

«ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ – ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ»


Απο την πλευρά του ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης επισήμανε οτι «απο αύριο (σ.σ. σήμερα) θα λειτουργεί ένας αριθμός ως τηλεφωνικό κέντρο. Οι πολίτες και τα άτομα που είναι οικονομικά ασθενέστερα ή δεν μπορούν να κινηθούν, θα εξυπηρετούνται απο την κοινωνική δομή «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, φαρμάκων, εξετάσεων ή πιστοποιητικών απο τον δήμο. Λειτουργούμε με προσωπικό ασφαλείας. Στο δημαρχείο δεχόμαστε κόσμο αλλά μόνον για έκτακτα ζητήματα. Έχουμε τοποθετήσει γκισέ με τζαμαρίες προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ πολιτών και υπαλλήλων. Χρησιμοποιούμε αντισηπτικά, γάντια, μάσκες, ενώ ξεκινούν σε όλα τα δημοτικά κτίρια απολυμάνσεις, όπως επίσης και στο αστυνομικό τμήμα και στο μουσείο. Στο δημαρχείο, μπαίνουν ένας ένας και μόνον όπως προανέφερα για επίγοντα ζητήματα. Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών είναι διαθέσιμα. Έχει πολύ περιορισμένο κόσμο έξω. Οι περισσότεροι δημότες συμμορφώθηκαν και μένουν στο σπίτι. Πραγματοποιήθηκε και μια σύσκεψη στην Ξάνθη για τοιυς ανθρώπους που δουλεύουν στο εξωτερικό και επιστρέφουν. Θα γίνει ενημέρωση και απο την αστυνομία για την παραμονή τους, για 14 μέρες στο σπίτι. Τηρούμε τις αποφάσεις του υπουργείου. Κάποιοι υπάλληλοι έχουν πάρει άδεια ειδικού σκοπού, την οποία δικαιούνται, ενώ μεταφέραμε το προσωπικό απο τους παιδικούς που έκλεισαν, στο πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και στις κοινωνικές υπηρεσίες, για να εξυπηρετούν τον κόσμο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής που θα λειτουργεί απο αύριο».


«ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ – ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΟΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ»


«Έχουμε ηρεμία» αναφέρει απο την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, επισημαίνοντας οτι «εδώ και μερικές ημέρες, εξυπηρετούμε τηλεφωνικά τους δημότες, ενώ έχουν προχωρήσει και μια ενημερωτική «καμπάνια» με φυλλάδια. Έχουμε προμηθευτεί μάσκες, γάντια και αντισηπτικά. Παράλληλα γίνονται ενημερώσεις διά στόματος αλλά και μέσω των social media, προκειμένου ο κόσμος να παραμείνει σπίτι. Γίνεται ένας αγώνας αυτές τις ημέρες, αλλά μπορώ να πω – επειδή μιλώ και με τον Αστυνομικό Διευθυντή και με το Κέντρο Υγείας – οτι δεν υπάρχει κάτι αυτή την στιγμή που να μας δυσκολεύει και όσοι έρχονται απο το εξωτερικό, προσπαθούν να ενημερωθούν. Θα ξεκινήσουμε μάλιστα ενημέρωση απο τα Τζαμιά, τέσσερις απο τις πέντε φορές που καλεί για προσευχή ο Χότζας απο τον Μιναρέ. Κατά το κάλεσμα για την προσευχή, θα ενημερώνει τον κόσμο να παραμείνει σπίτι. Εννοείται οτι έχει τελειώσει η προσευχή στα τζαμιά. Μόνον ο Χότζας θα καλεί σε προσευχή απο τον Μιναρέ αλλά με την ευκαιρία θα διαβάζει την ενημέρωση για τον ιό. Γενικά πάμε πάρα πολύ καλά. Σε δύο ημέρες θα ενισχυθεί και το Κέντρο Υγείας, αφού ετοιμάζουμε έναν χώρο έξω απο αυτό, με τουαλέτα, νιπτήρες και έναν θάλαμο, που θα λειτουργεί ως χώρος αναμονής και εξέτασης. Όλο το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος οτι πρέπει να μείνουμε στο σπίτι και εμείς θα βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».


«ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΟ – ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ»


Τέλος απο την δική του πλευρά ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου ανέφερε οτι «αυτές οι δύο – τρεις εβδομάδες είναι επικίνδυνες και πρέπει να προσέχουμε να μην κολλήσουμε ή να μην μεταδόσουμε τον ιό. Απο χθες κλείσαμε εντελώς τις πόρτες του δημαρχείου και εξυπηρετούμε τηλεφωνικά τους δημότες. Όσο για τα πιστοποιητικά είτε τα πηγαίνουμε εμείς είτε έρχεται ο δημότης να τα πάρει, με τις ανάλογες προφυλάξεις πάντα. Δεν τηρούνται απο όλους στο 100% τα μέτρα, αλλά γίνεται μια τεράστια προσπάθεια απο όλους μας και απο την Δημοτική Αρχή, ενώ στην σύσκεψη στον Δήμο Ξάνθης είπαμε ομόφωνα να πείσουμε τον κόσμο να μείνει μέσα. Να αποφεύγουν να βγαίνουν ακόμη και στα πάρκα. Προσωπικά ήμουν αντίθετος και με τα παζάρια, αλλά εκτελούμε υπουργικές διαταγές. Επιτρέπεται μόνον στους παραγωγούς. Τα τηλέφωνα όλων των αρμοδίων, το δικό μου, των αντιδημάρχων και των υπαλλήλων είναι ανοικτά. Οι υπάλληλοι φεύγουν απο την εργασία τους μισή ώρα νωρίτερα, ενώ τα ΚΕΠ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Ο δικό μας δήμος είναι μικρότερος και με λιγότερους υπαλλήλους, οι μητέρες με μικρά παιδιά έφυγαν εκ του νόμου, όπως έχουν πάρει άδειες και οι ασθενέστερες ομάδες των υπαλλήλων, άρα στην ουσία μπορούμε να πούμε οτι ο δήμος δουλεύει γενικά με προσωπικό ασφαλείας. Μόνον στην καθαριότητα δεν έχουμε δώσει άδεια σε κανέναν, διότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι. Βέβαια εκτιμώ οτι θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, όλοι οι επαρχιακοί δήμοι με τα χόρτα, που αναπτύσσονται γρήγορα και δεν έχουμε κόσμο για το καλοκαίρι. Περιμέναμε 15-20 άτομα με την κοινωφελή εργασία αλλά λόγω του ιού και αυτό θα «χτυπήσει πίσω». Οι πολίτες πρέπει να δείξουν κατανόηση. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια αλλά δεν είμαστε και «μάγοι». Ένα ακόμη πρόβλημα που πιθανόν να υπάρξει, είναι με τους ανθρώπους απο το εξωτερικό που επιστρέφουν. Αυτό θα φανεί τις προσεχείς ημέρες βέβαια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ποιοι και πόσοι είναι αυτοί που θα έρθουν και να ενημερωθούν οτι πρέπει να μείνουν σπίτι. Άν είναι ένας απο αυτούς φορέας, ενδεχομένως να μην μας σώσει ούτε το…νοσοκομείο, γιατί θα έρθουν σε επαφή με τους συγγενείς τους και για αυτό πρέπει να προφυλαχθούμε και να τους προφυλάξουμε. Αυτές είναι οι 2-3 βασικές εβδομάδες για τον κορονοϊό. Εμείς λάβαμε τα μέτρα μας και η κυβέρνηση αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο» που αντέδρασε εγκαίρως. Πιστεύω οτι η έκταση του προβλήματος θα είναι μικρότερη αν το παλέψουμε, όμως ο κόσμος πρέπει να καταλάβει οτι πρέπει να μείνει στο σπίτι. Εμείς στον δήμο λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα με μάσκες, αντισηπτικά και γάντια».