Αυτοψία κλιμακίου της Περιφέρειας στον ποταμό Έβρο
Τι λέει στην «Θ» ο Αντιπ/ρχης Δημ. Πέτροβιτς
Περισσότερα από 60.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει στον Νομό Έβρου, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Πέτροβιτς.
Η πλημμύρα αυτών των εκτάσεων οφείλεται κατά κύριο λόγο σε τοπικά νερά, από τις παρατεταμένες βροχοπτώσεις, καθώς και η τεχνητή κατάκλυση που έγινε την περασμένη Κυριακή στον κάμπο του Πυθίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν εκτάσεις, 10.000 στρεμμάτων συνολικά.
Το τοπικά νερά δυσχεραίνουν την κατάσταση μιας και δεν επιτρέπουν την παροχέτευση των ποτάμιων υδάτων στις όχθες, με αποτέλεσμα όλος ο υδάτινος όγκος να “στριμώχνεται” πιέζοντας τα αναχώματα, ένα εκ των οποίων μάλιστα έσπασε.
«ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ Η ΣΤΑΘΜΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ…»
Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, «η στάθμη του Ποταμού Έβρου παραμένει πάνω από τα έξι μέτρα, δηλαδή είναι πάνω από το όριο συναγερμού για πρόκληση κινδύνων από πλημμύρες. Έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 60.000 στρέμματα, από τοπικά νερά (από τις προηγούμενες βροχοπτώσεις κατά τις οποίες είχαν συσσωρευθεί μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δεν μπορούν να παροχετευθούν στο ποτάμι) και τον Έβρο Ποταμό. Ο Έβρος Ποταμός είναι πολύ πιο ψηλά από τα ρέματα. Εν τω μεταξύ, προχθές έσπασε ανάχωμα στο Πραγγί Διδυμοτείχου και πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα».
«ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΝΕΡΑ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ – ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΡΓΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΝΖΑ»
«Οι Βούλγαροι «στέλνουν» νερά από το πλημμυρισμένο Φράγμα του Ιβάιλοβγκραντ και ο νερό πέφτει μέσα στον Ποταμό Άρδα και αφού ο Έβρος είναι πάνω από τα έξι μέτρα, πολλά νερά έρχονται και από τους Ποταμούς Εργίνη και Τούνζα. Αυτοί είναι μεγάλοι παραπόταμοι του Έβρου» συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «όλα αυτά οφείλονται στο ότι αυξήθηκε η θερμοκρασία και η ροή του νερού επιταχύνεται. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, το νερό ρέει πιο εύκολα, όσο επικρατεί κρύο «κρατιέται».
ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον κ. Πέτροβιτς «ζητήθηκε να κηρυχθεί ο Νομός Έβρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις. Εν τω μεταξύ συγκαλώ όλα τα Συντονιστικά Όργανα και την Πολιτική Προστασία και όλοι βρισκόμαστε επί ποδός».
ΑΥΤΟΨΙΑ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας ΑΜ-Θ: «Κλιμάκιο υπό τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο και τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς αποτελούμενο από υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας πραγματοποίησε αυτοψία σε περιοχές κατά μήκος του ποταμού Έβρου που παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.
Το κλιμάκιο κατέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στα Λάβαρα, στο Πύθιο και στο Διδυμότειχο και είχε συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την καταγραφή των αναγκών που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκειμένου να προστατευθεί το γεωργικό κεφάλαιο της περιοχής.
Τις τελευταίες ημέρες, οι έντονες βροχοπτώσεις και η υπερχείλιση των φραγμάτων του ποταμού Άρδα στη Βουλγαρία είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των υδάτων του ποταμού Έβρου πάνω από το όριο επικινδυνότητας πρόκλησης πλημμυρών.
Για την τεχνητή εκτόνωση του φαινομένου έχουν ήδη ανοίξει θυροφράγματα στην περιοχή του Πυθίου και της Κορνοφωλιάς, όπου πλημμύρισαν αντίστοιχα 7.500 και 3.000 στρέμματα.
Την ίδια ώρα, θραύση αναχωμάτων σημειώθηκε το πρωί της 28ης Μαρτίου στην περιοχή των Ψαθάδων, όπου πλημμύρισαν 2.000 στρέμματα, και τα ξημερώματα της 29ης Μαρτίου στο Πραγγί όπου πλημμύρισαν 10.000 στρέμματα.
Εξάλλου, με σχετικά έγγραφά τους, οι δήμαρχοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης ζητούν την κήρυξη περιοχών των Δήμων τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Με τα δεδομένα έως τώρα, η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά κρίσιμη, και η εξέλιξή της θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των υδάτων που θα δεχθεί ο ποταμός Έβρος το επόμενο διάστημα. Η μεγαλύτερη πίεση έχει μεταφερθεί προς το νότιο τμήμα του ποταμού.
Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ΑΜΘ παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας».