Περισσότεροι Βούλγαροι και Τούρκοι για… ψώνια στην Ξάνθη! Αντιστράφηκαν οι… ρόλοι;

Κ. Τριανταφυλλίδης: “Συνηθισμένο το φαινόμενο – Όλο και πιο καθημερινές, οι διασυνοριακές συναλλαγές των ανθρώπων”

Ιδιαίτερη εντύπωση, προκαλεί σε πολλούς Ξανθιώτες το φαινόμενο εισροών πληθώρας βουλγάρων και τούρκων καταναλωτών, που κάνουν τις αγορές τους – ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα – σε καταστήματα και στο εμπορικό κέντρο της Ξάνθης. Αρκετοί μάλιστα, σχολιάζουν το γεγονός ότι “οι ρόλοι αντιστράφηκαν” αφού το ακριβώς αντίθετο συνέβαινε μέχρι πριν δύο χρόνια περίπου, όπου ο “Άγιος Κωνσταντίνος” και η «Νυμφαία» έσφυζαν από οχήματα με ελληνικές πινακίδες που περνούσαν προς το βουλγαρικό έδαφος και την ίδια στιγμή δεκάδες ελληνικά λεωφορεία, περνούσαν στην Τουρκία, ώστε έλληνες καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους στην Ανδριανούπολη. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αποτέλεσε αφορμή για το εν λόγω ρεπορτάζ της “Θ” αποτέλεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο το μεγάλο εμπορικό κέντρο, αριθμούσε βουλγαρικά και τουρκικά οχήματα, με αναλογία… ένα προς δύο! 

Μπορεί οι πολίτες να θεωρούν παράξενο το συγκεκριμένο φαινόμενο, ωστόσο φαίνεται να είναι “συνηθισμένο”, σύμφωνα με το γνωστό Οικονομολόγο στην Ξάνθη κ. Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, ο οποίος μίλα για το επίμαχο θέμα. 

Ο ίδιος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι “οι διασυνοριακές συναλλαγές μπαίνουν όλο και πιο πολύ στην καθημερινότητα των ανθρώπων”, αναλύοντας παράλληλα τους παράγοντες πού θα ενισχύσουν την τάση αυτή και θα αυξήσουν μεσοπρόθεσμα τους Βούλγαρους και τους Τούρκους καταναλωτές, επισκέπτες και επενδυτές στον τόπο και στην χώρα μας. 

“ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ – ΟΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ”

Πιο αναλυτικά ο ίδιος εξήγησε ότι “αυτό που βλέπουμε στην περιοχή μας, στην κεντρική Ευρώπη, παρά τις μεταξύ των διαφόρων χωρών ανισορροπίες στο διαθέσιμο εισόδημα – και παλαιότερα και στο νόμισμα- υπάρχει εδώ και δεκαετίες και είναι κάτι συνηθισμένο που δεν προκαλεί εντύπωση. Σε μας, επειδή για χρόνια συνηθίσαμε την Θράκη ως “τέρμα” της Ελλάδος (έχοντας το νου μας από την Θράκη προς το κέντρο μόνο και κοιτώντας με κάποια εξωστρέφεια της οικονομικές μας συναλλαγές) αυτό που βλέπουμε τώρα φαντάζει λίγο περίεργο. Δεν είναι όμως. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα διασυνοριακά ταξίδια, οι διασυνοριακές επαφές και συναλλαγές, η αναψυχή, οι αγορές κλπ, μπαίνουν όλο και πιο πολύ στη ζωή της καθημερινότητας των ανθρώπων, οπότε όπου υπάρχει ανισορροπία (σε κλάδους, σε προϊόντα, σε τιμές, σε νομίσματα) αυτό αυτομάτως δημιουργεί διασυνοριακές συναλλαγές. Εμείς είχαμε συνηθίσει ότι η Βουλγαρία είναι φθηνότερη από την Ελλάδα και πράγματι έτσι ήταν για πολλά χρόνια και σε μεγάλο ποσοστό διαφοράς των τιμών. Αυτό σταδιακά έχει συγκλίνει. Η Βουλγαρία πλέον είναι φθηνότερη αλλά όχι τόσο φθηνή όσο κάποτε. Επομένως αυτή η τάση των Ελλήνων να αγοράζουν εκεί είναι λογικό να έχει περιοριστεί”.

“ΜΠΟΡΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ -ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ “ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ”

Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι “υπάρχουν όμως και κλάδοι στους οποίους συμβαίνει κατ’ εξαίρεση κάτι διαφορετικό από ό,τι στο γενικό κανόνα. Μπορεί η Ελλάδα να είναι φθηνότερη σε κάποια προϊόντα ή σε κάποιες υπηρεσίες. Αυτό το βλέπουμε πιο έντονα με την Τουρκία. Εκεί υπάρχει το θέμα της διαφοράς του νομίσματος, όπου η υποτίμηση δημιούργησε πληθωριστικές πιέσεις στον Τούρκο καταναλωτή, αλλά υπάρχουν και κάποιες επιμέρους αγορές οι οποίες είναι όντως φθηνότερες στην Ελλάδα ούτως ή άλλως και πέραν του νομίσματος. Για παράδειγμα το φαγητό στην Ελλάδα θεωρείται φθηνότερο από οτι στην Τουρκία, άρα είναι πολύ λογικό ο Τούρκος επισκέπτης ή καταναλωτής να προτιμά να γευματίσει στην Ελλάδα και να ξοδέψει χρήματα σε αυτόν τον κλάδο. Επομένως είναι κάτι το οποίο μπορεί να μας φαντάζει περίεργο ή καινούργιο, αλλά θα το βλέπουμε όλο και μαζικότερα το επόμενο διάστημα γιατί όλο και συχνότερα θα γίνονται ταξίδια, διασυνοριακές συναλλαγές και επομένως και οι Έλληνες θα αγοράζουν κατά κλάδο και κατά καιρούς στο εξωτερικό (Βουλγαρία και Τουρκία) και το αντίστροφο, αυτοι σε εμάς. Βέβαια υπάρχει και ο παράγοντας “τουρισμός” που ανεβάζει πολύ αυτό το κύμα της ροής των ανθρώπων. Γιατί αν δεν ήταν η αφορμή του τουρισμού και της παραθέρισης, στο Φανάρι, στην Θάσο, στη Χαλκιδική,  στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα ήταν στην περιοχή”. 

“ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΝ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΗΝ ΕΙΣΡΟΗ ΒΟΥΛΓΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”

Κλείνοντας αναφορικά με τους παράγοντες που θα ενισχύσουν αυτή την τάση, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημειώνει ότι: 

“Τρεις παράγοντες θα ενισχύσουν μεσοπρόθεσμα  αυτήν την τάση. Ο ένας είναι ο κάθετος άξονας που βεβαίως θα καθυστερήσει, ο δεύτερος θα είναι η είσοδος της Βουλγαρίας στο ευρώ, που θα γίνει του χρόνου και άρα θα κάνει άμεσα συγκρίσιμες και με μεγαλύτερη ασφάλεια της συναλλαγές αυτές γιατί θα είναι όλες  σε ευρώ και ο τρίτος είναι η είσοδος της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν η οποία καθυστερεί λόγω μεταναστευτικών προσκομμάτων διαφόρων χωρών αλλά και αυτό είναι θέμα χρόνου να συμβεί. Μόλις συμβούν αυτά τα τρία θα διευκολυνθούν περαιτέρω αυτές τις συναλλαγές και θα γίνουν μαζικότερες. Αναφορικά με την Τουρκία, εκεί υπάρχει καθαρά το θέμα του τουρισμού. Υπάρχει κάποια ζητήματα, κάποια νομοθετικά προσκόμματα με την αγορά ακινήτων (τουλάχιστον όσον αφορά στη Θράκη λόγω παραμεθορίου) αλλά και εκεί, ειδικά όσο υπάρχει μία σταθερότητα στη σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένεται άνοδος της εισροής Τούρκων καταναλωτών, επισκεπτών και επενδυτών”.