Περιστατικά σεξουαλικών κακοποιήσεων στην Ξάνθη που όμως… δεν καταγγέλλονται

Με αφορμή το «ντόμινο» καταγγελιών γυναικών, που ξεκίνησε από την Σ. Μπεκατώρου

Μπ. Μπαράν: Πολλές περιπτώσεις με θύματα παιδιά και εφήβους – Συγγενικά συνήθως τα πρόσωπα – Πρέπει να σκύψουμε στο πρόβλημα

 

Μπορεί η ιστιοπλόος και Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, που κατήγγειλε τον βιασμό της να έγινε αφορμή ώστε πολλές ακόμη γυναίκες που υπέστησαν ανάλογες βιαιότητες να σπάσουν την σιωπή τους,  ωστόσο η σεξουαλική κακοποίηση, δυστυχώς, φτάνει και σε πολύ μικρότερες ηλικίες κοριτσιών αλλά και αγοριών, ακόμη μέχρι και σήμερα.

Μάλιστα στην Ξάνθη, τα νούμερα αυτών των περιστατικών, είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που γνωστοποιούνται ή καταγράφονται, αφού «δεν καταγγέλλονται» παρά βγαίνουν στην επιφάνεια σε βάθος χρόνου, στο πλαίσιο της ψυχιατρικής υποστήριξης που παρέχουν οι ειδικοί, οι οποίοι «ξεψαχνίζουν» την παιδική και εφηβική ηλικία των ασθενών,  όπως εξηγεί στην «Θ» ο γνωστός Ψυχίατρος και Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Ξάνθης κ. Μπουρχάν Μπαράν.

Ο ίδιος, τονίζει επίσης ότι υπάρχουν και σήμερα αντίστοιχα περιστατικά και παρακινεί τους γονείς των παιδιών να κρατούν μια «πισινή» για τα συγγενικά πρόσωπα που έχουν πρόσβαση σε ένα παιδί αλλά και να πιστέψουν το ίδιο το παιδί, όταν τους «καταγγείλει» κάτι ανάλογο, διότι όπως σημειώνει «σίγουρα θα έχει γίνει κάτι»

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ – ΣΕ ΜΙΚΡΗ Ή ΕΦΗΒΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ ΑΓΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ – ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ

Ειδικότερα ο κ. Μπαράν, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Δεν υπάρχουν καταγγελίες. Απλώς σε βάθος χρόνου, όταν έχω έναν ασθενή που εξετάζω ξανά και ξανά, διαπιστώνω ότι η βία, η σεξουαλική παρενόχληση στην κοινωνία είναι παραπάνω από αυτή που γνωρίζουμε ή από αυτή που βγαίνει στο φως. Απλά το «κρατάνε μυστικό». Οι βιασμοί και σε αγοράκια και σε κορίτσια, γίνονται σε μικρή ηλικία ή σε ηλικία εφηβείας. Σε αυτήν την ηλικία, τα παιδιά δεν τα λένε στους γονείς. Συνήθως γίνεται από συγγενικά (οικεία) πρόσωπα που έχουν πρόσβαση. Ωστόσο τα κρατούν κρυφά. Δεν τα βγάζουν προς τα έξω. Ο αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος από αυτόν που εκδηλώνεται ή καταγράφεται. Υπάρχουν επίσης περιστατικά σεξουαλικών παρενοχλήσεων. Δεν καταγγέλλονται πρώτον διότι ο βιαστής λέει «αν το πεις θα σου κάνω το τάδε» και δεύτερον οι γονείς δεν πιστεύουν το παιδί ή τον έφηβο.

Σε εμάς τους ψυχιάτρους, δεν έχουν πρόσβαση περιστατικά του στυλ όπως αυτά που βλέπουμε σήμερα (σ.σ. σεξουαλικές παρενοχλήσεις και βιασμούς ενηλίκων γυναικών, όπως αυτός που κατήγγειλε η Σ. Μπεκατώρου). Σε εμάς μπορεί να τα λένε ως ενήλικες, αλλά το συμβάν έχει γίνει κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Έχω μεγάλες γυναίκες που δέχθηκαν βιασμό ακόμη και από τον πατέρα, αλλά ήταν ακόμη μικρά παιδιά. Ήταν σε ηλικία που δεν  μπορούσαν να το ανακοινώσουν. Ή βρίσκουν την δύναμη να το πουν μετά από χρόνια ή εμείς οι ψυχίατροι, όταν υπάρχει ένα κομμάτι της ψυχιατρικής που δεν θεραπεύεται ή υποτροπιάζει και ξαναυποτροπιάζει, πηγαίνουμε στα παιδικά χρόνια και ψάχνοντας βρίσκουμε και τους βιασμούς και τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Έτσι βγαίνουν.

 

ΣΥΓΓΕΝΙΚΑ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ – ΑΡΚΕΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:

Και σήμερα τα περιστατικά αυτά είναι αρκετά. Αλλά επειδή νομικά είναι «παράνομο» κάτι τέτοιο, δεν το βγάζει κανείς προς τα έξω. Συνήθως είναι συγγενικά (οικεία) πρόσωπα όπως θείος, ξάδερφος κ.ο.κ. σε μικρή ηλικία και υπάρχουν σε μικρό βαθμό ή και σε μεγάλο. Υπήρχε παιδί από την «ορεινή» για παράδειγμα, που είχε κάποιας μορφής νοητική υστέρηση και δέχθηκε βιασμό από έναν θείο του, ο οποίος βέβαια είναι στην φυλακή τώρα. Έχουμε αρκετά περιστατικά.

 

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ «ΔΟΜΕΣ» ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΚΥΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε ερώτηση της «Θ» σχετικά με το αν υπάρχουν δομές ή άνθρωποι όπου μπορούν να προστρέξουν τα θύματα, αν θέλουν να καταγγείλουν, ο γνωστός Ψυχίατρος απαντά:

Στην περιοχή μας, όχι! Δεν υπάρχουν. Δυστυχώς βέβαια. Είναι ένα μεγάλο θέμα στο οποίο πρέπει να σκύψουμε το «κεφάλι» μας για να το ψάξουμε, γιατί δημιουργεί  τραυματικά ψυχολογικά γεγονότα που ακολουθούν τα θύματα και στο γάμο τους και στα παιδιά τους εφ’ όρου ζωής.

 

ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΜΙΑ «ΠΙΣΙΝΗ» – ΠΙΣΤΕΨΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΑΝ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΝ

Κλείνοντας στο μήνυμά του ο ίδιος σημειώνει ότι:

Στο σεξουαλικό κομμάτι, επειδή οι σεξουαλικές στρεβλώσεις είναι πάρα πολλές στην κοινωνία, να μην εμπιστευόμαστε εύκολα και να κρατούμε μια «πισινή» για τον θείο, τον ξάδερφο κ.ο.κ. Για αυτούς που έχουν εύκολη πρόσβαση στην οικογένεια και έχουν την ευκαιρία να μείνουν μόνοι τους με τα παιδιά (και με κοριτσάκια και με αγοράκια). Ας κρατάμε και μια «πισινή» και βέβαια αν υπάρχει κάποια τέτοια καταγγελία – αναφορά από τα παιδιά στους γονείς, να τα πιστέψουν. Σίγουρα θα έχει γίνει κάτι.