Το άλλοτε αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα, σήμερα μαραζώνει και απαξιώνεται
Γ. Ζερενίδης: Ήδη ετοιμάζουμε τα τεύχη για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αλλά…
Κάποτε αποτελούσε σημείο αναφοράς της αγοράς της Ξάνθης, αλλά σήμερα απαξιώνεται. Κάποτε, το ενδιαφέρον των εμπόρων να δραστηριοποιηθούν στον χώρο, ήταν ιδιαίτερα ζωηρό, αλλά σήμερα «βαριανασαίνουν» όσοι παραμένουν, καθώς ο Ξανθιώτης καταναλωτής έχει στρέψει το βλέμμα στα κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και οπωροπωλεία της γειτονιάς του ή (χειρότερα) στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Κάποτε, ήταν αρχιτεκτονικό σήμα – κατατεθέν που «δέσποζε» στην καρδιά της πόλης, αλλά σήμερα αργοπεθαίνει, καθώς η πλειονότητα των πολιτών το «προσπερνούν» στο διάβα τους, χωρίς να γυρίσουν ούτε να το κοιτάξουν.
Ο λόγος για το κτίριο της Δημοτικής Αγοράς, που διανύει μια τροχιά αργού και βασανιστικού «θανάτου», με τους περισσότερους επαγγελματίες να «αγκομαχούν» και τους καταναλωτές να το επισκέπτονται – όσοι από αυτούς συνεχίζουν να το επισκέπτονται – με «βαριά καρδιά».
Ποιο είναι το μέλλον της Δημοτικής Αγοράς, για την οποία οι εναπομείναντες επαγγελματίες έχουν αιτηθεί κατά κόρον, να γίνουν οι απαραίτητες επεμβάσεις; Τι σχέδια έχει για αυτήν, ο Δήμος Ξάνθης;
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης, ο οποίος εξήγησε ότι το κτίριο αποτελεί «νεώτερο μνημείο» και μάλιστα με…διπλή «ιδιαιτερότητα». Ωστόσο ο Δήμος Ξάνθης, ετοιμάζει τα τεύχη για την διεξαγωγή ενός αρχιτεκτονικού διαγωνισμού – γνωρίζοντας εκ των προτέρων τις χρονοκαθυστερήσεις αναφορικά με την αδειοδότηση – προκειμένου να κατατεθεί και μια συνολική πρόταση προς την αρμόδια Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΕΩΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ – ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ – ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
Αναλυτικότερα ο κ. Ζερενίδης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Η Δημοτική Αγορά είναι ένα Νεώτερο Μνημείο. Αυτό που ανέκυψε από την συνεργασία μας – και την συνεννόηση – με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, είναι ότι έχει και την ιδιαιτερότητα (εκτός από ένα κτίριο – μνημείο) να έχει εσωτερικές και εξωτερικές όψεις. Είναι από τα λίγα κτίρια που έχουν αυτήν την ιδιαιτερότητα και με την έννοια αυτή, πρέπει να εξετασθεί συνολικά το κτίριο και ήδη έχουμε ετοιμάσει τα τεύχη για έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, τα οποία αυτή την στιγμή μελετούμε, για να τον βγάλουμε στον «αέρα».
Πρέπει να μπουν ειδικά αρχιτεκτονικά γραφεία που γνωρίζουν από αναστηλώσεις, τα οποία θα μελετήσουν το κτίριο εσωτερικά και εξωτερικά και θα πάρουν τις σχετικές εγκρίσεις από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων. Είναι κάτι το οποίο καθυστερεί. Βλέπετε με τι κόπο έγινε και το παλιό Δημαρχείο, το οποίο πήρε πολλές εγκρίσεις – και από το Κεντρικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού – και γενικά είναι μια διαδικασία που καθυστερεί, αλλά θα την προχωρήσουμε. Προχωράει δηλαδή και αυτό, απλώς θα είναι αρκετά αργή η διαδικασία των εγκρίσεων. Σε πρώτη φάση πρέπει να αποτυπωθεί το κτίριο όπως είναι τώρα, στην υφιστάμενη κατάστασή του, να ελεγχθεί και η στατικότητα και έπειτα να γίνει μια πρόταση προς την «Νεωτέρων Μνημείων» για συνολική ανακατασκευή (εσωτερικά και εξωτερικά). Αυτό θέλει χρόνο. Εμείς όμως ετοιμάζουμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για να τον βγάλουμε στον «αέρα». Μιλάμε για ένα μνημείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Και στο παλιό Δημαρχείο υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πραγματικά έχει γίνει ένα «κόσμημα», τώρα που έχει τελειώσει, αφού απομένουν κάποιες συντηρήσεις κάποιων μεταλλικών πορτών μέχρι τέλος του χρόνου. Είναι όμως ένα πραγματικό «κόσμημα» που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί.