Παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις του πρωθυπουργού, που τις επανέλαβε και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, πως ένα γενικό lockdown στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, αιφνιδίασε αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής νέας γενικής καραντίνας στη χώρα.
«Μας ανησυχεί η έξαρση των κρουσμάτων διεθνώς το τελευταίο διάστημα. Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια κατάσταση στη Γαλλία και το Ισραήλ, δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα της περιοχής μας που έδειξε ότι μέσα σε 2-3 μέρες πολλαπλασιάστηκαν τα κρούσματα. Στη Γαλλία, από 2.000-3.000 κρούσματα την ημέρα ξεπέρασαν τις 10.000. Στο Ισραήλ έχει επιβληθεί lockdown, οπότε βλέποντας τα πολλά κρούσματα στην Αττική ιδίως και σε ορισμένες άλλες περιοχές της χώρας. Θέλουμε να είμαστε πάντα μπροστά από την καμπύλη και όχι μετά. Θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown. Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας, που, αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας, μπορεί να μη βρουν τη φροντίδα που τους αξίζει».
Αναφερόμενος στη χαλάρωση των μέτρων από τα τέλη Ιουνίου μέχρι σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Δεν είμαστε ακόμη στο lockdown, αλλά όλα τα σχέδια είναι στο τραπέζι. Θέλουμε να προλάβουμε την κατάσταση. Δεν επιθυμούμε να φθάσουμε εκεί που είναι η Γαλλία με 10.000 κρούσματα την ημέρα και βεβαίως δεν θέλουμε να φθάσουμε εκεί που είναι το Ισραήλ, που αναγκάστηκε να επαναφέρει την καραντίνα».
Το επιστημονικό συμβούλιο του Υπουργείου Υγείας, καθώς και οι ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι συμβουλεύουν και προσωπικά τον πρωθυπουργό είναι εξαιρετικά ανήσυχοι διαπιστώνοντας μέσω της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων πως στην Αττική παρατηρείται μία απίστευτη κινητικότητα των επαφών από Δήμο σε Δήμο και από γεωγραφικό διαμέρισμα σε γεωγραφικό διαμέρισμα εντός της Αττικής μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Αυτή η υπερμεταδοτικότητα, καθώς και η υπερκινητικότητα του ιού καθιστούν τους επιστήμονες εξαιρετικά επιφυλακτικούς όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας που έχουν επιβληθεί. Ή τα μέτρα επιβλήθηκαν πολύ αργά ή το νέο τσουνάμι επέλασης του ιού έχει χαρακτηριστικά που καθιστούν τον Covid-19 ανεξέλεγκτο. Το δεύτερο στοιχείο που ανησυχεί την επιτροπή ειδικών είναι η ταχεία αύξηση κρουσμάτων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Αν και η θνησιμότητα σε σχέση με τα κρούσματα και ο γνωστός λόγος των θυμάτων ανά ένα εκατομμύριο πολίτες είναι εξαιρετικά χαμηλός στην Ελλάδα, εντούτοις ο μεγάλος αριθμός ασθενών που εισέρχονται σε ΜΕΘ για νοσηλεία απειλεί με κορεσμό το σύστημα Υγείας και βεβαίως απειλεί ακόμα περισσότερο εκείνους τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ αλλά δεν πάσχουν από τον Covid-19.
Δεδομένου ότι τα σχολεία άνοιξαν μόλις τη Δευτέρα που μας πέρασε και άρα δεν έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος μετάδοσης του ιού μέσω των εκπαιδευτικών δομών της χώρας ώστε να φθάσει στους οικογενειακούς πυρήνες, οι ειδικοί επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να διατηρούν πάνω στο τραπέζι και όχι κάτω από αυτό το ενδεχόμενο επιβολής γενικού lockdown αν και εφόσον η κατάσταση εκτραπεί, όπως ακριβώς συνέβη στο γειτονικό Ισραήλ.