Ποιος θα ελέγξει τα λατομεία της Σταυρούπολης ( ; )

Κυρ. Παπαδόπουλος: «Καταπάτησαν εκτάσεις και δεν τηρούν κανέναν από τους όρους, οι υφιστάμενες εταιρείες…»

Αλ. Γκιρτζικη: «Κρούουμε των κώδωνα αλλά δεν μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις…»

 

Συνεχίζουν τις εργασίες τα Λατομεία της Ορεινής Περιοχής Σταυρούπολης, παρά τις αλλεπάλληλες επισημάνεις σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Ξάνθης αλλά και τα ομόφωνα «όχι» της Επιτροπής Ποιότητας ζωής στις νέες αιτήσεις με τις οποίες δεν συναινούν για την εκτέλεση ερευνητικών εργασιών δημόσιου λατομικού χώρου μαρμάρου στις περιοχές αρμοδιότητας του Δήμου Ξάνθης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στην τελευταία συζήτηση του θέματος, «οι ήδη υπάρχουσες μονάδες έχουν προκαλέσει μεγάλης έκτασης καταστροφές. Αιτήσεις θα πρέπει να εξεταστούν στο μέλλον, εφόσον αποκατασταθούν οι αλλοιώσεις που έχουν προκληθεί στο περιβάλλον από τους ήδη δραστηριοποιούντες στους λατομικούς χώρους».

PROTO2

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΛΟΓΟΙ – ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ»

DSC07436-web-1024x768Ειδικότερα όπως εξηγεί στην «Θ» η Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ξάνθης κ. Αλεξία Γκιρτζίκη «είναι αρκετοί οι λόγοι και δεν αποφασίζουμε αυθαίρετα. Λαμβάνουμε υπόψιν και την εισήγηση της υπηρεσίας, που πολλές φορές είναι θετική αλλά η υπηρεσία εξετάζει μόνο αν τηρούνται οι προϋποθέσεις για τα μέτρα, τις αποστάσεις του λατομείου από δημοτικό, κοινοτικό ή εθνικό δρόμο. Η υπηρεσία δεν έχει το δικαίωμα να εξετάσει άλλα θέματα. Αυτά τα εξετάζει η ΕΠΖ για αυτό η εισήγηση είναι άλλοτε θετική άλλοτε αρνητική και αφορά τα μέτρα. Εμείς εξετάζουμε τις άλλες παραμέτρους. Για παράδειγμα, κατά την τελευταία συνεδρίαση, λάβαμε αρνητική απόφαση με τις αιτιολογίες: τις αναφορές της Δ/νσης Περιβάλλοντος Δήμου Ξάνθης, με τα συνημμένα απαραίτητα δικαιολογητικά που συνοδεύουν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων με τις οποίες ζητούν άδειες για εκτέλεση ερευνητικών εργασιών λατομικών εκτάσεων μαρμάρων,  στην περιοχή της Τ.Κ. Κομνηνών, Τον τρόπο λειτουργίας σήμερα των λατομείων μαρμάρου που ήδη λειτουργούν στην εν λόγω περιοχή, που κατά την γνώμη μου δεν τηρούν τους περιβαλλοντολογικούς όρους και επιβαρύνουν το περιβάλλον. Επιπλέον δημιουργούν θορύβους αφού οι  «εκρήξεις»  πλέον ακούγονται σε όλο τον οικισμό Κομνηνών,  το γεγονός πως η λειτουργία λατομείων αντίκειται στον μέχρι σήμερα σχεδιασμό ανάπτυξης του οικισμού Κομνηνών, που επένδυσε περισσότερο λόγω θέσης στον Τουρισμό αφού λειτουργεί ξενοδοχείο και άλλες αγροτουριστικές εγκαταστάσεις για διαμονή επισκεπτών που επιθυμούν να δουν τα στενά του ποταμού Νέστου, τον Μακεδονικό Τάφο,  τα άγρια άλογα της περιοχής και γενικά μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους. Το ότι ο ορεινός όγκος της Τ.Κ. Κομνηνών έχει τοπογραφηθεί σχεδόν όλος για δημιουργία λατομείων μαρμάρου και του γεγονότος ότι συνεχώς κατατίθενται νέες αιτήσεις, μειώνονται αναλόγως και οι βοσκότοποι της περιοχής και αυτό θα έχει  άμεσα επιπτώσεις στην κτηνοτροφία αφού οι βοσκότοποι είναι πλέον συνδεμένοι με την πληρωμή των δικαιωμάτων της Ε.Ε. των κτηνοτρόφων».

 

«ΚΡΟΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΩΝΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ…»

«Πιστεύουμε πως η λειτουργία λατομείων μαρμάρου δεν θεωρείται «ανάπτυξη», αντιθέτως έχουμε παράδειγμα προς αποφυγήν αυτά που συμβαίνουν στον ορεινό όγκο όμορου Δήμου όπου λειτουργούν τέτοιου είδους λατομεία, με τις σοβαρότατες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που έχουν μετατρέψει το φυσικό περιβάλλον σε κρανίου τόπο.

Η δραστηριότητα αυτή δεν επιφέρει κανένα όφελος στην τοπική κοινότητα Κομνηνών, παρά μόνο καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και των δρόμων που οδηγούν στα Λατομεία, αφού ποτέ δεν τηρείται η  υποχρέωση που έχουν οι μισθωτές από τον Νόμο για «αποκατάσταση» συνεχίζει η ίδια, σημειώνοντας ότι «για τους ήδη υπάρχοντες που δραστηριοποιούνται στα Λατομεία, υπάρχει ήδη μια πολύ μεγάλη αλληλογραφία από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Στέλνουμε συστάσεις και στους ίδιους αλλά και στις αρμόδιες επιτροπές της Αντιπεριφέρειας και της Περιφέρειας, με τις οποίες επισημαίνουμε ότι δεν τηρούν αυτά που πρέπει και τους καλούμε να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα. Αλληλογραφία υπάρχει και μεταξύ της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και με την Υπηρεσία Ορυκτών και Μετάλλων Βορείου Ελλάδος και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Το ζήτημα είναι ότι εμείς μπορούμε ως υπηρεσία να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου και να πούμε ότι «οι τάδε δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι και δεν τηρούν αυτά που πρέπει να τηρούν» από εκεί και πέρα δεν μπορούμε εμείς να επιβάλλουμε κυρώσεις».

 

«ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΑΝ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΟΙ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ»

κατάλογοςΣτο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και ο Αντιδήμαρχος Σταυρούπολης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος ο οποίος εξηγεί ότι «ο δήμος δεν είναι ο φορέας που δίνει τις άδειες. Από τον δήμο ζητούν την συναίνεση αλλά δεν την λαμβάνουν υπόψιν. Το θέμα μας δεν είναι να μην γίνουν λατομεία στην περιοχή. Σε κάποια σημεία μπορούν να γίνουν λατομεία, αλλά το ζήτημα είναι να μην υπάρχει αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση, που συνεχίζει να υπάρχει εκεί επάνω και παρόλο που στείλαμε και έγγραφα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και φωτογραφικό υλικό για την κατάσταση που επικρατεί και στοιχεία για «καταπατήσεις», ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Μιλώ για τις υφιστάμενες καταστάσεις. Για αυτούς που είναι σήμερα επάνω και δεν τηρούν κανένα περιβαλλοντικό όρο και έχουν καταπατήσει εκτάσεις, μεγαλύτερες από αυτές που τους έχουν παραχωρηθεί. Να κάνουν δουλειά εκεί που μπορούν και δεν ενοχλούν και να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Δεν μπορείς να μην φυτεύεις δέντρα και να πετάς και τα άχρηστα υλικά σε μια πλαγιά. Αν δουλεύει ένα λατομείο και τηρεί τους όρους δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά κανείς δεν τους τηρεί. Για τον χώρο αμμοληψίας που μας είχε παραχωρήσει το ΠΕΧΩ, στον Δήμο Ξάνθης το 2010, μας έστειλε ένα έγγραφο και έλεγε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι επακριβώς και μας ανάγκασαν και πήγαμε να κάνουμε μια μελέτη αποκατάστασης. Ο δήμος πήγε και αποκατέστησε την ζημιά που έκαναν αυτοί που μπήκαν μέσα, ενώ εδώ δεν βλέπουμε κάτι αντίστοιχο. Ενώ εδώ και δύο χρόνια κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου δεν έχει γίνει τίποτα. Εκεί επάνω οι ήδη υπάρχοντες συνεχίζουν να δουλεύουν και δεν τηρούν τίποτα από όλα αυτά που πρέπει. Αυτό είναι το θέμα μας».