Πλέον απαιτούμε γιατί… δεν πάει άλλο!

Πλέον απαιτούμε γιατί… δεν πάει άλλο!

Πολύ φοβάμαι ότι τα διαδοχικά τραγικά περιστατικά με τα θανατηφόρα δυστυχημάτων που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην περιοχή μας θα μας κάνουν στο τέλος… «παχύδερμους» και δεν θα δίνουμε σημασία καθόσον θα τα θεωρούμε πλέον ρουτίνα! Και επειδή συνήθως την «πληρώνουν» εκείνοι που πηγαίνουν κανονικά στον δρόμο τους και δεν φταίνε σε τίποτα, θα πρέπει όλη αυτή η ιστορία να μας συγκλονίσει (όχι απλά να μας προβληματίσει) σαν κοινωνία και να δούμε πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Οι περισσότεροι –αν όχι όλοι- συμφωνούν στο ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση μέσα και έξω από την πόλη… Και δεν το λέει αυτό μόνο ο κόσμος, το λένε και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί, οι οποίοι δηλώνουν ευθέως ότι δεν επαρκούν! Πλέον ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ κε Αστυνομικέ Δ/ντή, κε Περιφερειακέ Αστυν. Δ/ντη ΑΜ-Θ, Αρχηγέ της ΕΛ.ΑΣ, Υπουργέ Προστασίας του Πολίτη και κε Πρωθυπουργέ, είτε την ενίσχυση της Δ.Α Ξάνθης με προσωπικό, είτε την αναδιανομή του έμψυχου δυναμικού αναλόγως με τις ανάγκες της ασφάλειας των πολιτών. Το αν κάποιοι πίνουν αλκοόλ πριν πιάσουν τιμόνι, το αν κάποιοι αναπτύσσουν υπερβολικές ταχύτητες ή αν κάποιοι κυκλοφορούν με σαράβαλα- κινδύνους στους δρόμους χωρίς κανείς να τους εμποδίσει, υπάρχουν –υποτίθεται- οι αρμόδιες υπηρεσίες στην ευνομούμενη πολιτεία μας που θα πρέπει να επιληφθεί. Κι εμείς αυτό ακριβώς ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ…

Αυτά τα έργα χρειάζεται η Ξάνθη…

Από την εποχή του αείμνηστου Αμοιρίδη και μετά ακούμε διαχρονικά απ’ όλους τους Δημάρχους της Ξάνθης μεγάλα λόγια για έργα πνοής, για έργα καινοτόμα, για έργα μοντέρνα με προοπτική, αλλά τελικά… έργα δεν βλέπουμε! Είναι και τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) τα περίφημα αυτά σχέδια που κάθε αυτοδιοικητικός χώνει μέσα ότι μπορεί να… ονειρευτεί το προηγούμενο βράδυ! Αποτέλεσμα; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν γίνεται στην πράξη, αλλά παρόλα αυτά καταναλώνονται χιλιάδες εργατοώρες, συσκέψεις, συνεδριάσεις, κλπ, κλπ. Κοντολογίς για την Ξάνθη απαιτούνται με λίγα λόγια να γίνουν οι εξής παρεμβάσεις: 1) Πεζοδρόμια, 2) Ποδηλατόδρομοι, 3) Κόμβοι τύπου ροτόντας όπου υπάρχουν φανάρια, 4) Αλλαγές στην ενοποίηση πλατειών και στις μονοδρομήσεις που χαράχτηκαν κυριολεκτικά στο γόνατο, 5) Ελεγχόμενη στάθμευση, 6) Διάνοιξη δρόμων, 7) Ανάπλαση εισόδων από Καβάλα και Κομοτηνή. Αν δεν ξεκινήσουν να γίνουν τέτοια έργα στην πόλη μας, ότι και να γίνει, ότι και να ειπωθεί, ότι και να σχεδιαστεί, προσωπικά επιτρέψτε μου να τα ακούω βερεσέ!

Δεν «τσουλάει» το μαγαζί….

Ο Ηλίας Κοτόπουλος τα είπε έξω από τα δόντια: «Ή κλείνουμε το ‘μαγαζί’ γιατί δεν τσουλάει ή την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια και βρείτε άκρες για να το συντηρήσετε»… Ο λόγος για τον περίφημο ΣΔΑΝΞ, ο οποίος είναι «μέσα» και εκτός αυτού κρατιούνται με το ζόρι οι συμμετέχοντες Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα πριν από λίγο καιρό έκαναν την «χάρη» στον φορέα να παραμείνουν για να συνεχίσει η λειτουργία του! Ο νέος πρόεδρος του ΣΔΑΝΞ, με την λογική του επιχειρηματία, είπε τα πράγματα με το όνομά τους. Και έτσι θα πρέπει να γίνεται σε κάθε δημοτικό ή δημόσιο φορέα ή επιχείρηση που δεν βγαίνει οικονομικά… Σίγουρα υπάρχει το κοινωνικό πρόσημο σε κάποιους φορείς ΟΤΑ που θα πρέπει με οποιαδήποτε προϋπόθεση να συνεχίσουν να λειτουργούν επωφελεία των δημοτών. Σε περιπτώσεις όμως όπως του ΣΔΑΝΞ, εκτός του ότι δεν θα χαθούν οι θέσεις εργασίας, μπορούν και οι ίδιοι οι Δήμοι να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων τους ο καθένας ξεχωριστά και πόσο μάλλον στα πλαίσια της περιφερειακής διαχείρισης απορριμμάτων. Εκείνο βέβαια που μένει ως σημαντική εκκρεμότητα (και μάλιστα επικίνδυνη) είναι η οικολογική βόμβα που βρίσκεται στον ΧΥΤΑ της Εξοχής…

Σωστή ερώτηση από… λάθος άνθρωπο!

Ζήτησε λέει ο Ηλίας Ασκαρίδης από τον Μιχάλη Τσέπελη στα πλαίσια της λογοδοσίας της δημοτικής αρχής κατά την σημερινή διαδικασία, να κάνει έναν απολογισμό των ΘΛΕ 2024 κι ως εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του. Και αυτό γιατί πρέπει μετά από κάθε τέτοια διοργάνωση να ακολουθεί ένας επίσημος απολογισμός και να δίνονται όλα τα στοιχεία στην δημοσιότητα. Δεν μας είπε όμως ο φίλτατος Ηλίας (Ασκαρίδης) πόσες φορές έδωσε αναλυτικό λογαριασμό στους δημότες όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης; Πόσες φορές μας εξήγησε για ποιο λόγο πληρώθηκαν τεράστια ποσά σε καλλιτέχνες που σε άλλες περιπτώσεις συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με τα μισά λεφτά από αυτά που έδωσε ο Δήμος Ξάνθης τότε… Πόσες φορές δικαιολόγησε τις απευθείας αναθέσεις χωρίς προηγουμένως να προηγηθούν διαδικασίες διαφάνειας; Ωστόσο βλέποντας πως και ο αντικαταστάτης του (Μιχάλης Τσέπελης) κινείται στα ίδια βήματα, ενώ θα έπρεπε να συνεδριάσει μία και δύο και τρεις φορές η οργανωτική επιτροπή απολογιστικά, τότε θα συμφωνήσω με τον Ηλία Ασκαρίδη ότι θα πρέπει να γίνει σαφώς ένας αναλυτικός απολογισμός, πλην όμως αυτή την πρόταση-ερώτηση θα έπρεπε να την κάνει κάποιος άλλος, ενδεχομένως ο Σάββας Μελισσόπουλος και όχι η προηγούμενη διοίκηση που έκανε τα ίδια και χειρότερα…

Του Τένη Καμαρίδη