«Πνίγει» και την Βιστωνίδα η βλέννα – Σε «silver alert» η αθερίνα

Επιπρόσθετο πρόβλημα, στα ήδη πολλά που ήδη έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση, η βλέννα στο θρακικό πέλαγος και για τους αλιείς του Αλιευτικού Συνεταιρισμού της Βιστωνίδας, καθώς τους «πέτυχε» σε στάδιο που όλα είναι ανοιχτά για την εισόδευση των ψαριών.

Εξαφανισμένη η αθερίνα την ίδια ώρα που παραμένει κλειστός ο «Λαγός» που έδινε την τσιπούρα, με τον συνεταιρισμό να μένει μόνον με κεφάλια, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας κ. Γιώργος Γκίλης.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκίλης, εξήγησε στην «Θ» ότι «Η βλέννα, μας πέτυχε στην χειρότερη εποχή. Από τα τέλη Φεβρουαρίου έχουμε ανοίξει τις πόρτες και τα φράγματα για να κάνουμε εισόδευση και όλο αυτό μπαίνει φυσικά και στην Λιμνοθάλασσα. Δεν είναι μόνον πρόβλημα της θάλασσας δηλαδή. Το αν θα το αντέξει η Λιμνοθάλασσα είναι κάτι που θα το πουν οι επιστήμονες. Αυτοί κάνουν τις μετρήσεις μέσα στην Λιμνοθάλασσα και βλέπουν σε τι σημείο έχει φτάσει. Η βλέννα λοιπόν ήρθε τώρα που είμαστε ανοιχτά και εμείς. Και κάνει βέβαια και μεγάλη καταστροφή στους παράκτιους αλιείες που περίμεναν αυτήν την εποχή να δουλέψει η σουπιά και το χταπόδι, γιατί μετά την Σαρακοστή δεν θα πιάσει τιμή. Κάνανε έξοδα και τώρα είναι «αραχτοί» στο Λιμάνι. Και δεν ξέρω και σε τι κατάσταση θα αφήσει την Λιμνοθάλασσα. Περιμέναμε νοτιάδες μήπως και διώξει την βλέννα, αλλά δυστυχώς δεν το κάνει. Ο,τι μπαίνει μέσα και είναι ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται οξυγόνο. Είναι δύσκολος ο μήνας. Εμείς περιμένουμε να μην κάνει πολλή ζέστη. Γιατί τότε, αν το πλαγκτόν «ψοφίσει», έτσι όπως είναι η Λιμνοθάλασσα, δεν θα αντέξουμε. Κάνω τον Σταυρό μου και περιμένω να δω τι θα πει ο Θεός…

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει αφάνταστα την Λιμνοθάλασσα. Έχουν φύγει αποικίες ψαριών, όπως είναι η αθερίνα και έχουν σχεδόν εξαφανιστεί. Φέτος βγάλαμε 5 τόνους αθερίνα από 80-100 τόνους (κατά μέσο όρο) που βγάζαμε. Αυτό είναι ολική καταστροφή. Είμαστε στο 45% της περσινής παραγωγής μας. Μόνον 170.000 ευρώ δηλαδή χάθηκαν από την αθερίνα. Από εκεί και πέρα μειώνονται και οι τιμές των ψαριών. Όλα αυτά που ακούμε στην τηλεόραση, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι τιμές των ψαριών στις Λιμνοθάλασσες πέφτουν γιατί βγαίνουν την ίδια εποχή τα ίδια ψάρια και όχι για κάποιο άλλο λόγο. Εμείς που έχουμε κάνει τα χειμαδιά, τα κάναμε για να κρατάμε τα ψάρια τον Χειμώνα ή το Καλοκαίρι. Για αυτό επιμένω και για τον «Λαγό» που ακόμη δεν έχει ανοίξει. Ο «Λαγός», για παράδειγμα, έβγαζε τσιπούρες αλλά κρατούσε και τσιπούρες, που τις έβγαζα και τις πουλούσα όποτε ήθελα. Όταν δηλαδή βγάζουν όλες οι Λιμνοθάλασσες κέφαλο ή όλες τσιπούρα, οι τιμές πέφτουν τραγικά. Εμείς λοιπόν μείναμε μόνον στα κεφάλια, γιατί ο «Λαγός» είναι κλειστός άρα δεν μπορώ να βγάλω τσιπούρα, ενώ αθερίνα δεν είχα, αλλά μειώθηκαν και τα καβούρια. Οπότε φέτος η κατάσταση στην Λιμνοθάλασσα είναι τραγική».

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι « το μεγαλύτερο κακό είναι ότι ενώ η Λιμνοθάλασσα είναι όντως σε τραγική κατάσταση, και ο «Λαγός» είναι κλειστός, δυστυχώς έργα στις Λιμνοθάλασσες δεν γίνονται. «Τρέχει» πάλι το παλιό έργο για τις Λιμνοθάλασσες, που είναι θέμα Περιφέρειας. Είχε βγει ξανά το 2018, το κυνηγήσαμε, αλλά τότε για κάποιους λόγους και για κάποιους υπαλλήλους «καρεκλοκένταυρους» δεν προχώρησε και μας πέταξαν έξω. Καταφέραμε με μεγάλο κόπο να ξαναβγεί. Βέβαια είναι πιο λίγα τα χρήματα φέτος, αλλά τουλάχιστον είπαμε να γίνουν κάποια σημαντικά έργα. Τα έχουμε τα έργα. Είχαμε ωρίμανση σαν Βιστωνίδα, γιατί ήμασταν σχεδόν έτοιμοι, απλώς θέλαμε κάποιες υπογραφές από συγκεκριμένα γραφεία. Το έχει αναλάβει η Περιφέρεια και περιμένουμε. Εμείς εξάλλου το τι χρειαζόμαστε, το έχουμε πει από το 2017. Όταν μπήκα εγώ εκεί ήμασταν 79 συνέταιροι και τώρα μείναμε 30. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κάτσει σε έναν συνεταιρισμό (και να παίρνει 3000-4000 ευρώ τον χρόνο) και να ταίσει οικογένεια. Κοιτώντας την ως 2η ή και 3η δουλειά, αφήνεις τον συνεταιρισμό αναγκαστικά και έτσι έρχεται η απαξίωση. Εμείς δεν ζητάμε ούτε αποζημιώσεις, ούτε να μας δώσουν χρήματα. Κυνηγάμε ένα deminimis λόγω μείωσης παραγωγής. Αλλά όταν χάνεις 170.000 και 180.000 ευρώ και παίρνεις 30.000, αντιλαμβάνεστε την κατάσταση. Ζητάμε από το κράτος, την περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια, έργα. Να γίνει λειτουργική η λιμνοθάλασσα, να έρθουν 100 άτομα και να βγάλουν ψωμί και από αλιευτικό τουρισμό και από μεροκάματα και από ποιότητα και ποσότητα ψαριών. Το θέμα είναι (και θα σας το πει και ο κ. Συλαίος που είναι ο μεγαλύτερος ερευνητής που έχουμε εδώ και η διεύθυνση αλιείας και η εποπτεία αλιείας κάτω) ότι αυτή την στιγμή η Λιμνοθάλασσα δεν είναι λειτουργική. Είναι ως ένα σημείο. Για να μπουν 10 ψάρια, να φάνε και κάποια στιγμή να τα βγάλουμε. Αυτό δεν γίνεται. Έχω κάνει και πρόταση σαν πρόεδρος των Λιμνοθαλασσών να πάρουν μια βυθοκόρο σαν Περιφέρεια. Όλη η ΠΑΜΘ, βρέχεται από θάλασσα. Έχει και ποτάμια και λίμνες και μπουγάδια και λιμάνια και όλα αυτά θέλουν σκάψιμο.

Η διοίκηση της Περιφέρειας προσπαθεί. Το θέμα είναι ότι δεν προχωράμε γρήγορα. Το θέμα των Λιμνοθαλασσών έφυγε από την Π.Ε Ξάνθης και πήγε στην ΠΑΜΘ, για να προχωρήσει πιο γρήγορα και χωρίς εμπόδια. Και οι άλλοι άκουγαν, αλλά έφυγαν χωρίς να κάνουν κάτι. Και αυτοί ακούν, προσπαθούν να προχωρήσουν, αλλά δεν ξέρω αν θα κάνουν κάτι. Ήδη για τον «Λαγό» κατάλαβαν, έστειλαν την εποπτεία αλιείας και έκαναν μια έκθεση (την περασμένη εβδομάδα) και η έκθεση έχει πάει στα γραφεία της Περιφέρειας (Τεχνικές Υπηρεσίες) για να προχωρήσουν σε ένα υποτυπώδες άνοιγμα, μέχρι να προχωρήσει το μεγάλο έργο των Λιμνοθαλασσών που θέλει μελέτες βέβαια. Μέχρι τώρα άκουγαν και τώρα προσπαθούν να λύσουν προβλήματα. Για το αν θα τα λύσουν τελικά, εδώ είμαστε και θα τα πούμε».