Πνιγόμαστε!!!

Αρνητικό ρεκόρ σε γνώσεις κολύμβησης και παροχής πρώτων βοηθειών στην χώρα μας

Στην Ξάνθη…χειρότερα τα πράγματα

«Το 90% των παιδιών δεν ξέρουν κολύμβηση» λέει στην «Θ» η προπονήτρια του ΚΟΞ

 

Θλιβερά περιστατικά πνιγμών καταγράφονται αυτό το διάστημα στις παραλίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ακόμη δεν…μπήκε καλά καλά το καλοκαίρι, καθώς οι βουτιές στις θάλασσες τώρα ξεκινούν δεδομένων των άσχημων καιρικών συνθηκών των προηγούμενων ημερών που δεν επέτρεπαν το κολύμπι σε κανέναν.

Όσο όμως θλιβερά είναι τα περιστατικά των πνιγμών, τόσο θλιβερά είναι και τα ποσοστά των ανθρώπων που γνωρίζουν πρώτες βοήθειες (σε περίπτωση απουσίας ναυαγοσώστη από κάποια παραλία) αλλά και τα ποσοστά των ξανθιωτών που ξέρουν να κολυμπούν, αφού το κολυμβητήριο της Ξάνθης παραμένει κλειστό επί…10 χρόνια.

Κάτι που επιβεβαιώνουν στην «Θ» ο καθένας από την δική του μεριά, ο Αρχηγός του Τμήματος Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Νομού Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Λεωνίδας Ξανθόπουλος και η Προπονήτρια του Κολυμβητικού Ομίλου Ξάνθης κ. Ευαγγελία Πολίτου.

 

«ΤΟ 90% ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ»

Ειδικότερα η κ. Πολίτου αναφέρει στην «Θ» ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μια ιδιαιτερότητα ως προς την κολύμβηση γιατί είναι ένα άθλημα το οποίο όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν. Όλοι πρέπει να ξέρουν να κολυμπούν, όχι για να φτάσουν σε σημείο πρωταθλητισμού, αλλά οι γονείς πρέπει από μικρές ηλικίες να προωθούν τα παιδιά τους στην κολύμβηση, όχι μόνο για να μάθουν να κολυμπούν αλλά επειδή η κολύμβηση βοηθά πάρα πολύ και στην ανάπτυξη των εσωτερικών οργάνων. Νομίζω πως όσοι τα στέλνουν, καταλαβαίνουν απευθείας τις διαφορές μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Είναι απαράδεκτη η απουσία του κολυμβητηρίου στη Ξάνθη. Συμβαίνει μόνο εδώ και φέτος θα υπάρξουν πολλοί περισσότεροι πνιγμοί στην περιοχή αυτή και θα είναι ξανθιώτες και όχι από άλλες πόλεις. Το 90% των παιδιών της Ξάνθης δεν ξέρουν να κολυμπούν. Είναι πάρα πολύ θλιβερό αυτό. Στο κολυμβητήριο δεν γίνεται μόνο εκμάθηση αλλά και λεκτική εκμάθηση για το πώς πρέπει να κολυμπούν, τι πρέπει να κάνουν, πώς να προσέχουν, τι πρέπει να προσέχουν μέσα στο νερό. Όλα αυτά όμως είναι βιώματα και ένα παιδί θα πρέπει να τα συνηθίσει από πολύ μικρή ηλικία. Εμείς τα λέμε καθημερινώς επί χρόνια στο ίδιο παιδί, μέχρι να μεγαλώσει και να ενηλικιωθεί. Τι να σας πω τώρα για την Ξάνθη; Ξέρετε ότι κάνουμε προπονήσεις εκτός πόλεως (σε Καβάλα και Κομοτηνή) και έχουμε φτάσει σε επίπεδο να είμαστε πανελλήνιοι και παρά το κλειστό κολυμβητήριο».

«ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΝΙΓΜΩΝ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»

«Το θέμα είναι ότι τα πράγματα σε λίγο καιρό θα πάνε από το κακό στο χειρότερο με τους πνιγμούς και είναι κρίμα να μην υπάρχει το κολυμβητήριο. Υπάρχουν γενιές παιδιών και ατόμων στην Ξάνθη που δεν ξέρουν να κολυμπούν. Υπήρχε πλήθος παιδιών παλαιότερα που έρχονταν για να μάθουν τα παιδιά τους κολύμπι. Ειδικά τα καλοκαίρια είχαμε πάρα πολλούς κατοίκους από την ορεινή περιοχή. Αυτά τα παιδιά, δυστυχώς θα είναι στο νούμερο ένα της επικινδυνότητας για πνιγμούς. Είναι θλιβερό να μην ξέρει κολύμπι το 90% των παιδιών της Ξάνθης» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «είναι λυπηρό και τραγικό να έχουμε το…πρώτο κλειστό κολυμβητήριο στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία στην Ξάνθη, αν και η κολύμβηση είναι η elit της άθλησης καθώς ακόμη και οι παραπληγικοί κάνουν αποκατάσταση μέσα στο νερό. Βοηθά και ανθρώπους με προβλήματα μέσης, ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα. Είναι πολλά τα πράγματα στα οποία βοηθά η κολύμβηση. Επομένως, είναι αναμενόμενο να έχουμε τέτοιου είδους περιστατικά πνιγμών όπως επίσης είναι αναμενόμενο να αυξηθεί ο αριθμός αυτών, με ένα κολυμβητήριο κλειστό εδώ και δέκα χρόνια, αφού δεν υπάρχει κολυμβητική παιδεία. Υπάρχουν δέκα χρόνια γενιές παιδιών που δεν ξέρουν να κολυμπούν».

 

«ΛΙΓΟΙ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ»

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθόπουλος αναφέρει στην Θ» ότι «είναι αυτονόητο ότι όσοι περισσότεροι γνωρίζουν από πρώτες βοήθειες θα μπορούν να βοηθήσουν οποιαδήποτε στιγμή όποιον συνάνθρωπό μας χρειαστεί. Όμως υπάρχουν και κάποιοι βασικοί κανόνες που θα πρέπει να τηρούν και οι λουόμενοι από την πλευρά τους. Το πόσο φάγανε, το πόση ώρα πριν φάγανε, το αν είναι κουρασμένοι, αν γνωρίζουν τον χώρο που κολυμπούν, αν έχουν τις δυνατότητες να ανταπεξέλθουν στις καιρικές συνθήκες εκείνης της στιγμής. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και υπάρχουν και κανόνες που ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει και να τους τηρεί. Αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες, κάποιοι λίγοι έρχονται και παρακολουθούν αλλά γενικευμένα δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πολλοί. Κυρίως όλο αυτό επαφίεται στις υποτιθέμενες γνώσεις που έχει ο ένας και δίνει στον άλλο. Δεν εμβαθύνουν περισσότερο. Το καταλαβαίνουν όταν έρθει η ώρα και μετά το ξεχνούν και πάλι. Λίγοι αντιλαμβάνονται την αξία των πρώτων βοηθειών.

 

«ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ»

«Το Σώμα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Νομού Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού παραδίδει μαθήματα πρώτων βοηθειών εδώ και χρόνια. Προσπαθούμε να κάνουμε μια συνάντηση μια φορά τον μήνα. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας για να τον ενημερώσουμε και να έρθει να παρακολουθήσει τα μαθήματα. Υπάρχει κόσμος που θέλει, απλώς δεν είναι ο αριθμός των ατόμων που θα έπρεπε να είναι για τον πληθυσμό που έχουμε. Είναι ένας κύκλος μαθητών 12 ωρών που περιλαμβάνει ο,τιδήποτε έχει σχέση με τις πρώτες βοήθειες και ένας κύκλος μαθημάτων 6 ωρών που περιλαμβάνει μόνο την Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (η γνωστή με την παλιά ορολογία ΚΑΡΠΑ). Δεν είναι κάτι δύσκολο. Θα βρεθεί χρόνος να αφιερώσουμε, αρκεί να καταλάβουμε την αξία του» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «όποιος επιθυμεί λοιπόν να ενημερωθεί και να αποκτήσει γνώσεις πρώτων βοηθειών, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλέφωνο 6974955817 για περεταίρω πληροφορίες».