«Ποδαρικό» με δεκάδες κρούσματα (και) στα σχολεία του Ν. Ξάνθης

Σε καραντίνα 60 μαθητές και 15 δάσκαλοι στην Α/θμια και 105 μαθητές και 25 εκπαιδευτικοί στην Β/θμια Εκπαίδευση

Τι λένε στη «Θ» οι Δ/ντές Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας Εκπ/σης Ξάνθης

60 μαθητές και 15 δάσκαλοι απουσίαζαν χθες λόγω κορωνοϊού, από τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Όσον αφορά στην «εικόνα» του κορωνοϊού στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, οι αριθμοί ξεπέρασαν τους προαναφερόμενους και πιο συγκεκριμένα έφτασαν σε 105 μαθητές και 25 εκπαιδευτικούς.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία (Εύη) Στυλιανίδου και Χρήστος Ιωαννίδης. Η μεν πρώτη, έκανε λόγο για «αμέλεια» κάποιων γονέων που άργησαν να προμηθευτούν τα self tests παρά την διαθεσιμότητά τους για αρκετό διάστημα, ενώ ο δεύτερος επισήμανε ότι η Διεύθυνση απέστειλε έγγραφο στους Δήμους του Νομού Ξάνθης, ώστε να ενισχύσουν με επιπλέον tests τα σχολεία.

60 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 15 ΔΑΣΚΑΛΟΙ, ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αναλυτικότερα, η κ. Στυλιανίδου εξήγησε στην «Θ» ότι:

Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με χαρούμενα παιδιά που επέστρεψαν στο σχολείο αλλά  διστακτικούς και με αρκετή επιφύλαξη εκπαιδευτικούς. Βέβαια, η αγάπη όλων για την δουλειά τους και για το σχολείο, ξεπερνά πάρα πολλά προβλήματα. Το Υπουργείο δεν μας άφησε στιγμή όλες αυτές τις ημέρες. Από την Παρασκευή μέχρι και αυτήν την ώρα που μιλούμε. Είχαμε προετοιμαστεί στο να γνωρίζουμε πόσοι εκπαιδευτικοί θα απουσιάζουν την Δευτέρα το πρωί. Αυτό μας ήταν ήδη γνωστό από το Σάββατο το μεσημέρι. Επικοινωνήσαμε σε όλους τους εκπαιδευτικούς και γνωρίζαμε τις απουσίες. Αυτό σημαίνει ότι οι Διευθυντές των σχολείων χθες το πρωί, είχαν προετοιμαστεί για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μπορούμε να έχουμε όλα τα τμήματά μας, καλυμμένα με εκπαιδευτικούς. Οι απουσίες νοσούντων εκπαιδευτικών, δεν ήταν πολλές. Εκείνο που μας ενδιέφερε απόλυτα, ήταν οι δάσκαλοι – γιατί έχουν τις περισσότερες ώρες σε ένα τμήμα – που δεν ξεπέρασαν τους 15 σε όλο τον Νομό Ξάνθης. Αυτό δεν σημαίνει ότι έλλειπαν 15 από ένα σχολείο, αλλά μεμονωμένα. Σε κάποιο σχολείο βέβαια, υπήρξαν περισσότερες από 3 απουσίες και αυτό το διαχειριστήκαμε ανάλογα. Συνολικά, μας δηλώθηκαν 60 νοσούντες μαθητές (που δεν προσήλθαν στο σχολείο γιατί νοσούν).

ΕΙΧΑΜΕ ΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΑ SELF TESTS ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – Η ΑΜΕΛΕΙΑ ΗΤΑΝ Η ΑΙΤΙΑ

Αναφορικά με τα self tests, η ίδια υπογράμμισε ότι:

Είχαμε επάρκεια με τα self tests στην Ξάνθη. Τα φαρμακεία ήταν εφοδιασμένα. Από την επικοινωνία μας με την φαρμακαποθήκη, τα φαρμακεία είχαν επάρκεια 20.000 self tests το Σάββατο το μεσημέρι. Το πρόβλημα προέκυψε για όσους πήγαν πολύ αργά και είχε κλείσει η πλατφόρμα. Αυτό που έχω να πω είναι ότι «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Δεν είναι δυνατόν να παρατηρείται χθες ότι δεν πήραν self tests, γιατί πήγαν την τελευταία στιγμή, ενώ είχαμε για πολύ μεγάλο διάστημα, την ευχέρεια να τα προμηθευτούν. Δεν είχαμε την περίπτωση μη επάρκειας στα φαρμακεία (είχαν έως τριψήφιε νούμερο, επάρκεια). Αυτό σημαίνει ότι η αμέλεια ήταν η αιτία που συνέβη όλο αυτό, με αποτέλεσμα να «τρέχουμε» το Υπουργείο Παιδείας και εμείς, να προλάβουμε. Έχω να σας δηλώσω ότι χθες δόθηκαν από τα σχολεία συνολικά σε 18 περιπτώσεις, self tests που δεν πήραν οι γονείς λόγω αμέλειας και λυπάμαι πολύ για αυτό.

Ωστόσο, το Υπουργείο Παιδείας, μέσω ημών (των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης), τρέξαμε το Σαββατοκύριακο και την Κυριακή εφοδιάσαμε τα σχολεία για περιπτώσεις αμέλειας. Έτσι καλύψαμε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να υπάρχουν self tests για να πάει μέχρι και το τελευταίο παιδί στο σχολείο, εφόσον οι γονείς τους φρόντισαν έστω και χθες το πρωί, να πάνε και να τα ζητήσουν. Τελικώς το Υπουργείο Παιδείας, φρόντισε περισσότερο για το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών, ώστε να καλυφθεί έστω και την τελευταία στιγμή και βέβαια με δικαιολογημένες «γκρίνιες» των εκπαιδευτικών και των διευθυντών, τους οποίους και ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνεργασία τους καθόλο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εμείς, ανταποκριθήκαμε, πέραν του δέοντος. Τέλος, δεν υπήρχαν αποχές στο πλαίσιο της άρνησης,  παρά κάποιες λίγες αποχές παιδιών, οι γονείς των οποίων είχαν αμελήσει να πάρουν το self test και δεν ήξεραν τι να κάνουν. Επικοινώνησαν με το σχολείο και θα λάβουν σήμερα (σ.σ. Τρίτη) σε κάποιες περιπτώσεις, διότι δεν προσήλθαν χθες στις 7.00 το πρωί στο σχολείο για να πάρουν (το self test) και δεν έστειλαν το παιδί τους στο σχολείο. Προσήλθαν αργότερα, για να εξασφαλίσουν το τεστ και να πάει το παιδί, σήμερα στο σχολείο. Αυτό είναι ευθύνη της οικογένειας.

Το σίγουρο είναι ότι τα σχολεία άνοιξαν με ασφάλεια και ευτυχώς ο καιρός βοήθησε για τα διαλείμματα (να μην παραμείνουν μέσα). Εμείς θα κάνουμε το απολύτως ανθρωπίνως δυνατόν, για να παραμείνουν τα παιδιά μας στο σχολείο όσο γίνεται περισσότερο, με μεγαλύτερη ασφάλεια. Υποσχόμαστε ότι θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται παραπάνω. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι διευθυντές, κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για να λειτουργήσουμε. Θα συνεχίσουν να το κάνουν και τους ευχαριστώ πολύ.

105 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ 25 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΘΕΤΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ

Από την πλευρά του ο κ. Ιωαννίδης επισήμανε ότι:

Ξεκινήσαμε «εντυπωσιακά». Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μαθητών είναι 105, όταν – πριν τις γιορτές – είχαμε καθημερινά περίπου 12, 13,14. Ο αριθμός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε. Είναι εντυπωσιακό και μας τρομάζει γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την επάρκεια των self tests. Τα κρούσματα των εκπαιδευτικών είναι 25 (και αυτό είναι επίσης εντυπωσιακό). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε 95 τμήματα στα οποία είχαμε θετικό επιβεβαιωμένο κρούσμα (είτε ένα είτε δυο).

Ευτυχώς, όλα αυτά έγιναν πριν ξεκινήσουμε, άρα τα παιδιά δεν είχαν στενή επαφή (σ.σ. με συμμαθητές). Το κακό όμως, είναι ότι έχει παρατηρηθεί πως κάποια παιδιά, παρότι είναι θετικά, κυκλοφορούν κανονικά. Το νέο πλαίσιο ορίζει 5 μέρες σε καραντίνα, αλλά δεν τηρείται. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όταν είναι κάποιος θετικός δεν πρέπει να κυκλοφορεί, γιατί στην ουσία είναι ο φορέας που θα κολλήσει και άλλους ανθρώπους, αν κυκλοφορεί και πηγαίνει παντού (αυτή είναι η λογική της «αγέλης»)

ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΕΞΤΡΑ ΑΡΙΘΜΟ SELF TESTS ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ – ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ – ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Αναφορικά με το αν υπήρξαν αποχές λόγω άρνησης προσέλευσης στο σχολείο, αλλά και τα self tests, ο κ. Ιωαννίδης ξεκαθάρισε ότι:

Δεν είχαμε τέτοια πληροφορία. Η αρχική μας πληροφορία ήταν να βοηθήσουμε όλα τα παιδιά και αυτά που δεν προμηθεύτηκαν self tests, να διενεργήσουν τα τεστ. Αυτό έγινε και είχε «κλείσει» έως τις 9.00 η ώρα, χθες και οποιεσδήποτε ανάγκες υπήρξαν σε σχολεία, καλύφθηκαν. Το επόμενο, είναι να δούμε τι ανάγκες θα έχουμε το επόμενο διάστημα, γιατί από ότι φαίνεται το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ μεγάλες οι ανάγκες για self tests και δεν θα επαρκούν (με βάση των αριθμό που παίρνουμε δωρεάν). Για αυτόν τον λόγο κάναμε και έγγραφο προς τους Δήμους (οι οποίοι έχουν ήδη διαχειρίζονται κονδύλια για covid) ως Διεύθυνση, με το οποίο ζητούμε – εσπευσμένα πια – από αυτούς, μέσω των σχολικών επιτροπών, να μας προμηθεύσουν εξτρα αριθμό self tests καθώς είναι επιτακτική ανάγκη. Ο μοναδικός δήμος που ανταποκρίθηκε είναι ο Δήμος Αβδήρων (μου τηλεφώνησαν και τους εξήγησα) ενώ επικοινώνησα και με τον Δήμο Ξάνθης, τους ενημέρωσα για το έγγραφο και ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά και αυτοί να ανταποκριθούν. Ευελπιστώ ότι θα λάβουν σοβαρά και οι άλλοι Δήμοι το mail, διότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά χωρίς self tests. Θα πρέπει να βοηθήσουν και αυτοί (σ.σ. οι Δήμοι) στην παρούσα κατάσταση. Θεωρώ ότι δεν είναι προβληματική η πρώτη εβδομάδα (διότι έχουν λάβει ήδη πέντε self tests τα παιδιά) και ότι το πρόβλημα θα ξεκινήσει μετέπειτα. Ήδη έχουμε 105 παιδιά θετικά. Φανταστείτε ότι μέσα από τις κοινωνικές ομάδες που συμμετέχουν, θα έχουν κολλήσει και κάποιους άλλους. Εκεί αρχίζει το πρόβλημα. Δεν φοβάμαι λοιπόν την πρώτη εβδομάδα, αλλά την επόμενη.

Αρχικά, ευελπιστώ να τηρήσουν το πρωτόκολλο τα παιδιά που είναι θετικά κρούσματα, ούτως ώστε να μην γίνουν οι φορείς που θα κολλήσουν και άλλους συμπολίτες μας ή τους μεγαλύτερους συγγενείς (γονείς ή παππούδες).

Να προσέχουμε και να μην έχουμε γενικά πάρα πολλές μετακινήσεις. Να κάνουμε τα απαραίτητα, διότι φαίνεται ότι αυτήν την περίοδο έχουμε την μεγαλύτερη έξαρση της πανδημίας και πρέπει να προσέχουμε πολύ περισσότερο, από τους προηγούμενους μήνες.