«Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου»: Το διήγημα του Γ. Βιζυηνού «ζωντανεύει» από τον Μ. Μανουσάκη στα στενά της Παλιάς Ξάνθης

Οι ομορφιές του τόπου μας επιλέγονται για  3η φορά από τον γνωστό σκηνοθέτη, που μιλά αποκλειστικά στην «Θ»

 Αναζητούνται βοηθητικοί πρωταγωνιστές

Γυρίσματα στην Ξάνθη για τις ανάγκες της μίνι σειράς «ποιος ο φονέας του αδελφού μου», βασισμένη σε ένα από τα πιο γνωστά και εκτενή αυτοβιογραφικά διηγήματα του Θρακιώτη Γεωργίου Βιζυηνού (1849-1896), θα πραγματοποιήσει ο γνωστός και καταξιωμένος σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος επιλέγει για 3η φορά την πόλη μας και ιδιαίτερα τα πανέμορφα και γραφικά στενά  της Παλιάς Ξάνθης, που ενδείκνυνται για γυρίσματα σειράς ή ταινίας εποχής.

Πρόκειται για μια σειρά, που θα προβληθεί στην ΕΡΤ και αποτελεί την μια από τις τρεις μίνι σειρές, με γενικό τίτλο «Ελληνικό Διήγημα», όπως εξηγεί μιλώντας αποκλειστικά στην «Θ» ο γνωστός σκηνοθέτης, ευχόμενος παράλληλα «να αναπτυχθεί η κινηματογραφία στην Ξάνθη».

 

ΙΔΑΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΓΙΑ ΣΕΙΡΑ Ή ΤΑΙΝΙΑ ΕΠΟΧΗΣ Η ΠΑΛΙΑ ΞΑΝΘΗ – ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι:

Την πόλη της Ξάνθης, την γνωρίζω «απ’ έξω». Η Ξάνθη προσφέρεται πραγματικά για να κάνει μια σειρά ή ταινία εποχής. Είναι ιδανικό μέρος. Η Παλιά Πόλη έχει διατηρηθεί και οι Ξανθιώτες έχουν σεβαστεί την κληρονομία τους. Δεν την έχουν «πολυκατοικοποιήσει» όπως την περισσότερη Ελλάδα και πραγματικά, η Παλιά Πόλη της Ξάνθης είναι μια «όαση». Το βλέπετε άλλωστε και από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και από τον κόσμο που ελκύουν. Έτσι λοιπόν, ξαναβρεθήκαμε στην Ξάνθη, έχοντας να κάνουμε μια μίνι σειρά για την ΕΡΤ, που βασίζεται στο διήγημα του Βιζυηνού «ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου». Θρακιώτης. Το διήγημα εξελίσσεται στην Ανατολική Θράκη το 1880, οπότε το περιβάλλον της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης είναι ιδανικό για τους εξωτερικούς χώρους. Βέβαια και μια ακόμη παράμετρος της απόφασής μας είναι η υποδοχή που μας επεφύλαξε ο κόσμος και στις δύο δουλειές που κάναμε στην Ξάνθη (Μη μου λες αντίο και Κόκκινο Ποτάμι). Ο κόσμος μας υποδέχεται με μεγάλη διάθεση φιλοξενίας και συμμετοχής. Βέβαια, ένας ωραίος τόπος πρέπει να έχει και ωραίος ανθρώπους. Δεν φτάνει μόνον το σκηνικό. Πρέπει να υπάρχουν και οι άνθρωποι που διακοσμούν αυτό το σκηνικό. Έτσι, η Ξάνθη για εμάς είναι ένας ιδανικός τόπος για γυρίσματα. Και επειδή μιλάμε για 1880, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά αλλού από την παλιά πόλη.

 

ΑΠΟ 30 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:

Τα γυρίσματα έχουν ξεκινήσει στην Αττική εδώ και καιρό. Στην Ξάνθη θα έρθουμε στις 30 Ιουλίου. Ακόμη δεν γνωρίζω ακριβώς πόσο θα διαρκέσει η παραμονή μας εκεί. Τώρα δημιουργούμε το πρόγραμμα, αλλά θα παραμείνουμε σίγουρα για 10 ημέρες.

Φωτογραφία απο τα γυρίσματα της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι» στην Ξάνθη

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ-ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

Εν τω μεταξύ, όσες και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή για να συμμετέχουν στα γυρίσματα – συμβάλλοντας ενεργά – ως βοηθητικοί πρωταγωνιστές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης. Συγκεκριμένα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι:

Ζητούμε ανθρώπους ως βοηθητικούς πρωταγωνιστές. Αυτό που βλέπεις στην οθόνη σου, που συμβαίνει πραγματικά, δεν οφείλεται μονάχα στους πρωταγωνιστές και στους ηθοποιούς, αλλά οφείλεται και στην ζωντάνια όλου του κοινωνικού περίγυρου. Ο κοινωνικός περίγυρος, είναι πάρα πολύ σημαντικός ώστε να αναπαραστήσουμε την εποχή, τα ήθη, τα έθιμα, τους τρόπους συμπεριφορών και οι βοηθητικοί πρωταγωνιστές – και τους αποκαλώ έτσι συνειδητά – είναι απαραίτητοι όταν συμμετέχουν ενεργά και όχι απλά με το να περιφέρονται πίσω σαν ένα κινητό «ντεκόρ».

Ελπίζω να αναπτυχθεί η κινηματογραφία στην Ξάνθη και να είμαστε ένας «μοχλός» για να κοινοποιήσουμε τις ομορφιές του τόπου.

Φωτογραφία απο τα γυρίσματα της σειράς «Κόκκινο Ποτάμι» στην Ξάνθη

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ, ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ – ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΜΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τρεις στον αριθμό οι μίνι σειρές που ετοιμάζει ο γνωστός σκηνοθέτης για την ΕΡΤ. Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης στην «Θ»:

Ήδη έχουμε ολοκληρώσει το πρώτο διήγημα, του Παπαδιαμάντη το «Βαρδιάνος στα σπόρκα». Το δεύτερο είναι το «Ποιος ήταν ο φονεύς του αδελφού μου» και το τρίτο που θα κάνουμε αμέσως μετά, θα είναι οι «Κρίσιμες στιγμές» της Γαλάτειας Καζαντζάκη. Πρόκειται για τρεις μίνι σειρές για την Κρατική Τηλεόραση με γενικό τίτλο «Ελληνικό Διήγημα».

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον. Μας φέρνει σε επαφή με τον πολιτισμό μας, με τις αρχές μας, με τον ελληνισμό μας. Μας φέρνει σε επαφή με την γλώσσα μας, που κινδυνεύουμε να την χάσουμε. Έχουμε την σπουδαιότερη ευρωπαϊκή γλώσσα και την καταστρέφουμε χρησιμοποιώντας κάθε δεύτερη λέξη, μια ξένη λέξη, η οποία δεν σημαίνει τίποτα, δεν προάγει την φαντασία, δεν προάγει την σκέψη. Δηλαδή βγάζουμε τα «μάτια» μας με τα ίδια μας τα «δάκτυλα».