Ποιος θα αναλάβει όμως την ευθύνη;

Ποιος θα αναλάβει όμως την ευθύνη;

Κυριολεκτικά ένα αλαλούμ με τα κλαδέματα και τα «ακαθάριστα» οικόπεδα, όχι μόνο στο σκέλος της καθαριότητας και της τακτοποίησης, αλλά και σε ότι αφορά την περισυλλογή και την διάθεση των υπολειμμάτων. Η «Θ» ανοίγει σήμερα ένα κεφάλαιο το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά περίπλοκο, αφού υπάρχει ήδη η υποχρεωτικότητα των ιδιωτών να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα της περισυλλογής και της διάθεσης. Ο μεν Δήμος λέει ότι είναι υποχρεωμένος ο δημότης να μεταφέρει και να τα πετάξει, οι πολίτες από την πλευρά τους αναρωτιούνται «τινί τρόπω»; Η πρόταση του Δήμου είναι να αναθέσουν σε ιδιωτικές εταιρείες που διαθέτουν μεγάλους κάδους, αλλά αυτά κοστίζουν επιπλέον χρήματα που οι περισσότεροι δημότες δεν διαθέτουν. Αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά χόρτα και κλαδιά έξω από οικόπεδα πεταμένα που αποτελούν επικίνδυνες εστίες πυρκαγιάς. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν συμβεί κάτι τέτοιο -ω μη γένοιτο- σ’ αυτή την περίπτωση… Ο Δήμος ή οι ιδιώτες;

Εντάξει, αλλά… που να τα πετάξουν;

Το θέμα όμως έχει και συνέχεια… Είτε ο Δήμος, είτε οι ιδιώτες, είτε ιδιωτική εταιρεία αναλάβουν να περισυλλέξουν και να μεταφέρουν όλο αυτό τον τεράστιο όγκο των ξερών χόρτων και των κλαδεμάτων, η ερώτηση είναι που θα πάνε όλα αυτά; Υπάρχουν τόσο μεγάλοι χώροι εναπόθεσης μπαζών και υπολειμμάτων και αν ναι, που βρίσκονται αυτοί; Ή μήπως πάλι όλα αυτά θα καταλήξουν στις κοίτες του Κόσυνθου όπου για πολλούς (ιδιαίτερα κατά Δροσερό μεριά) είναι η εύκολη λύση; Ακόμη και σ’ αυτό δεν υπάρχει μία τάξη και το κυριότερο δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση των πολιτών. Πολλές φορές καταγγέλλονται και πληρώνουν πρόστιμο κάποιοι που πετάνε μπάζα και σκουπίδια ανεξέλεγκτα. Την ίδια στιγμή όμως δεν γνωρίζουν οι πολίτες που θα πετάξουν τα μπάζα ή οτιδήποτε άλλο ογκώδες που δεν χρειάζονται; Η ίδια ερώτηση φυσικά αφορά και τους ιδιώτες που ασχολούνται μ’ αυτό το αντικείμενο, δηλαδή σε ποιο χώρο πετάνε όλα αυτά τα υπολείμματα, τα οποία μπορεί να είναι μπάζα από διαμερίσματα, κλαδέματα, ογκώδεις παλιές συσκευές, παλιά έπιπλα κλπ, κλπ… Εκτός αν είναι και αυτό… «κρατικό μυστικό»! Αλήθεια, αυτό συμβαίνει και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες; Μία ερώτηση κάνω…

Τα θετικά και τα αρνητικά…

Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι ο Δήμος Αβδήρων βρήκε την μέση λύση και εξυπηρετεί, είτε με ένα πολύ μικρό κόστος (50 ευρώ ο κάδος που μπορεί να μεταφέρει κλαδέματα, υπολείμματα και μπάζα από πολλές οικογένειες), είτε και με δωρεάν μεταφορά -κατόπιν συνεννοήσεως- των όποιων υπολειμμάτων. Παραμένοντας όμως στον Δήμο Αβδήρων θα πρέπει να πω για ακόμη μια φορά σε υψηλότερους τόνους ότι η αδυναμία του σήματος ίντερνετ στις παραλίες μας ΔΙΩΧΝΕΙ τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τους τουρίστες. Ναι και δεν είναι υπερβολή ότι είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας αυτή την στιγμή που κινδυνεύει να γίνει «εφιάλτης» για τις επόμενες χρονιές. Δεν μπορεί για παράδειγμα στο Φανάρι ή στην Νέα Πέραμο να υπάρχει σήμα καμπάνα και στο Μυρωδάτο (η πιο οργανωμένη και πολυσύχναστη παραλία σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ), να μην υπάρχει σήμα για να μπορέσει ο κόσμος να χρησιμοποιήσει το άμεσα απαραίτητο πλέον στην καθημερινότητά μας διαδίκτυο. Προφανώς ο Γιώργος Τσιτιρίδης δεν το έχει δει σοβαρά το θέμα ή τουλάχιστον στην σοβαρότητα που του αρμόζει…

Η «Θ» πρώτη γι’ ακόμη μια φορά…

Για ακόμη μια φορά από τις πρώτες περιφερειακές εφημερίδες σε όλη την επικράτεια που ανανεώνει το σήμα εγγραφής της στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Τύπου η «Θ». Με βάση την υπ’ αριθμ. Ε/3183/09-07-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας η εφημερίδα που κρατάτε στα χέρια σας (ΘΡΑΚΗ) βρίσκεται ανάμεσα στην πρώτη «πεντάδα» των περιφερειακών εφημερίδων που πληρεί όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις (ουσιαστικά και όχι «μαϊμουδίστικα») και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της πολιτείας, αλλά και των αναγνωστών της. Και όπως καταλαβαίνετε, καθόλη την διάρκεια του έτους, ακόμη και τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, η «Θ» δεν κάνει «εκπτώσεις» στην ύλη και στην γραμμή της και συνεχίζει με την ίδια ζέση, το ίδιο σθένος, την ίδια σοβαρότητα και την ίδια αξιοπιστία, να εκδίδεται καθημερινά και σύμφωνα με το νόμο. Δεν ξέρω αν αυτό εκτιμιέται από τους αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς παράγοντες ή αν βάζουν όλα και όλους στο ίδιο «τσουβάλι» αλληθωρίζοντας πολλές φορές… Το ευχάριστο για εμάς είναι ότι αυτός ο καθημερινός αγώνας μας, αναγνωρίζεται από τους χιλιάδες αναγνώστες μας, οι οποίοι αναφέρονται με επαινετικούς σχολιασμούς και αναφορές στα καθημερινά μας ρεπορτάζ και τις στήλες μας. Με τους πρώτους (αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς) διατηρώ μία επιφύλαξη γιατί θαρρώ πως δεν κατάλαβαν ακόμη τι σημαίνει περιφερειακός τύπος και πόσα από τα τοπικά ΜΜΕ έχουν διεισδυτικότητα στο κοινό…

Του Τένη Καμαρίδη