Με αφορμή την προχθεσινή μεγάλη φωτιά που συμβαίνει κάθε χρόνο…
Αρνούνται την εμπλοκή τους αγρότες και κυνηγοί
Μια ακόμη μεγάλης έκτασης φωτιά σε καλαμιές στην περιοχή των Μαγγάνων, σήμανε “συναγερμό” στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας. Η επιχείρηση κατάσβεσής της διήρκησε πάνω από 3 ώρες, με τους Ξανθιώτες να βρίσκονται για άλλη μια φορά “στο ίδιο έργο θεατές” και πιο συγκεκριμένα στις συχνές πυρκαγιές σε αγροτικές αλλά και παραθαλάσσιες και παραλίμνιες εκτάσεις, όπου θεωρείται σίγουρος ο “ανθρώπινος παράγοντας” πίσω από αυτές.
Κάποιοι το αποδίδουν σε εσκεμμένες ενέργειες αγροτών προκειμένου να καθαρίσουν τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους, ενώ κάποιοι άλλοι το αποδίδουν σε ενέργειες κυνηγών προκειμένου να… “βγάλουν έξω” θα θηράματά τους και ιδιαίτερα τους αγριόχοιρους αλλά και τις πάπιες.
Ποια είναι όμως η σωστή “όψη” του νομίσματος; Τι απαντούν στις “αλληλοκατηγορίες” οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κυνηγών της Ξάνθης;
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρονται μέσα από την “Θ” τόσο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, όσο και ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοίζος Σερραίος.
“ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΕΓΙΝΕ ΣΚΟΠΙΜΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΗ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ DRONES”
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Δαλάτσης, σχεδόν απέκλεισε το γεγονός να μπήκε η φωτιά από χέρι αγρότη, λέγοντας: “υποθέτω ότι ήταν φωτιά σε μεγάλες καλαμιές, σε κανάλια και σε εκτάσεις που δεν καλλιεργούνται. Πλέον, εμείς δεν έχουμε λόγο να βάλουμε φωτιές, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Και αν γίνονταν αυτό, θα γίνονταν το προηγούμενο διάστημα ίσως σε κάποια χωράφια που ήταν σπαρμένα με καλαμπόκι. Από εκεί και πέρα, σε καμία άλλη έκταση δεν βάζουν φωτιές οι αγρότες. Δεν έχουν λόγο να το κάνουν καθώς υπάρχουν και οικονομικές επιπτώσεις στις επιδοτήσεις. Τα πάντα πλέον ελέγχονται με δορυφόρους και τώρα και με drones από την πυροσβεστική. Οπότε είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι προέρχεται από αγρότες με σκοπιμότητα προκειμένου να κάψουν κάποιο χωράφι επειδή δεν μπορούν να το δουλέψουν. Ίσως, να έγινε εκ παραδρομής από κάποια σπίθα ή από κάποιο μηχάνημα. Αλλά θεωρώ πολύ δύσκολο – αυτήν την εποχή -να έγινε από κάποιον παραγωγό με σκοπιμότητα. Παλαιότερα ήταν τακτική να καίνε υπολείμματα σε χωράφια με καλαμπόκι (και σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί), αλλά αυτό με τον καιρό φθίνει. Πλέον βλέπουμε σπάνια κάποιον να καίει υπολείμματα στο χωράφι του. Έχει σχεδόν σταματήσει πλέον, γιατί υπάρχουν επιπτώσεις στις επιδοτήσεις καθώς όλα ελέγχονται με δορυφόρους και με drones. Το να έγινε εκ παραδρομής είναι πιθανόν. Βλέπουμε, ειδικά το καλοκαίρι, να ξεκινούν φωτιές από κάποιες σπίθες. Βέβαια δεν αποκλείω τίποτα, αλλά είναι δύσκολο. Και δεν ξέρω αν και οι κυνηγοί έχουν κάποιο λόγο να πάνε και να βάλουν φωτιές εκεί. Δεν γνωρίζω από κυνήγι, αλλά πιστεύω το ίδιο και για τους κυνηγούς. Αν τα κάψουν πού θα πάνε όλα αυτά τα ζώα πού πάνε εκεί και πηγαίνουν για κυνήγι και αυτοί; Βεβαίως, υπάρχουν παντού “ανεγκέφαλοι”. Σε όλους τους κλάδους. Θα μπορούσαν να το κάνουν και αγρότες που δεν έχουν βάθος σκέψεις, αν και μου είναι δύσκολο να το πιστέψω. Το ίδιο και για τους κυνηγούς. Γενικά πάντως δεν είμαι εγώ αυτός που χρειάζεται να επισημάνει κάτι, διότι οι οδηγίες από την ευρωπαϊκή ένωση, η οποία μας χρηματοδοτεί, είναι σαφέστατες ότι απαγορεύεται η καύση. Επίσης έχουν βγει και κάποια νέα προγράμματα με τα οποία “άνοιξε” ένα συγκεκριμένο σκεύασμα για να μπορεί κάποιος να κάνει ενσωμάτωση και να οργώσει το χωράφι αυτή την εποχή που έχει μία επιπλέον επιδότηση, οπότε το θέμα της φωτιάς για τους αγρότες έχει σχεδόν τελειώσει”.
“ΔΕΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ – ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΡΥΨΗ”
Από την πλευρά του ο κ. Σερραίος, σημείωσε πως δεν συμφέρει ούτε τους κυνηγούς να καταστρέψουν τα σημεία και τους χώρους που στην ουσία εξυπηρετούν για τους κυνηγετικούς στόχους τους: “Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμβαίνει το ίδιο πράγμα και στην Λίμνη Βιστωνίδα και στα Μάγγανα. Προσωπικά δεν έχω κάποια πληροφορία. Για ποιο λόγο να τη βάλουν οι κυνηγοί; Για να ξετρυπώσουν τα γουρούνια; Μα είναι ήδη τόσα πολλά που δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Αναφορικά με τις πάπιες, η πάπια βλέπει τόσο καλά τη νύχτα που αποφεύγει τον κυνηγό όταν τον αντιληφθεί. Άρα, για ποιο λόγο να βάλει φωτιά ο κυνηγός; Για να φαίνεται απο μακριά; Τα καλάμια τα χρησιμοποιούμε για παραλλαγή και απόκρυψη. Όταν, για παράδειγμα, πάμε στο κυνήγι της πάπιας, κάνουμε τους λεγόμενους “γκιουμέδες”. Είναι η παραλλαγή και η απόκρυψη. Μαζεύουμε δηλαδή κλαδιά, τα βάζουμε μπροστά μας για να μην μας βλέπουν οι πάπιες και φυσικά όταν υπάρχει τέτοιο φυσικό περιβάλλον, γιατί να το κάψουμε; Ουσιαστικά οι καλαμιές χρειάζονται για να κρύβονται οι κυνηγοί. Δεν νομίζω ότι ο κυνηγός μπορεί να βάζει φωτιά. Βέβαια, σίγουρα ούτε εγώ ούτε ο κ. Δαλάτσης είμαστε παρόντες για να γνωρίζουμε τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά με βάση τη λογική, δεν θεωρώ ότι ένας κυνηγός έχει λόγο να βάλει φωτιά. Ακόμη και τις φωτιές που μπαίνουν πιο νωρίς, το Καλοκαίρι, για ποιο λόγο να τις βάζουμε κυνηγοί; Μέσα στις καλαμιές κυνηγάμε ορτύκια ή πάπιες. Για ποιο λόγο να βάλουμε φωτιά; Για να φύγουν τα ορτύκια εάν υπάρχουν; Δεν μας εξυπηρετεί η φωτιά. Το θέμα είναι να μη συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα και δεν έχει πέσει κάτι στην αντίληψή μου ούτε από γεωργούς ούτε από κυνηγούς. Μπορεί να γίνει κάτι από λάθος ή από αμέλεια. Δεν βάζουμε για κανέναν το “χέρι μας στην φωτιά”, αλλά μιλώ με τη λογική και λέω ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος”.