Έως και την 28η Οκτωβρίου, ο εξομοιωτής στο Δημοτικό Αμφιθέατρο – «Ιπτάμενος» για λίγα λεπτά και ο Δήμαρχος Ξάνθης
Επισμηναγός Κων. Χρήστου στην «Θ»: «Δύσκολο το επάγγελμα, αλλά… αν ξαναγεννιόμουν, θα γινόμουν και πάλι Ιπτάμενος»
Μια πρωτοποριακή δράση της Πολεμικής Αεροπορίας, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες η Ξάνθη (στο Δημοτικό Αμφιθέατρο, έως και τις 28 Οκτωβρίου, από τις 9:00π.μ. έως τις 8:00μ.μ).
Μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος, η Πολεμική Αεροπορία φέρνει την αεροπορική εμπειρία κοντά στους νέους και τις νέες της Ελλάδας, μέσω ενός προσομοιωτή πτήσεων. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είναι η ενίσχυση της επαφής των νέων με την αεροπορία και τις τεχνολογίες αιχμής που χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία.
Οι συμμετέχοντες έχουν τη μοναδική ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία της πτήσης, προάγοντας την κατανόηση και την εκτίμηση των αεροπορικών δυνατοτήτων και της τεχνολογικής προόδου.
Για όλα τα παραπάνω, αλλά και για το επάγγελμα του ιπτάμενου ενός μαχητικού αεροσκάφους, μίλησε στην «Θ» ο Επισμηναγός Ιπτάμενος κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, συντονιστής της δράσης με τον εξομοιωτή F-16, που ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδος στο πλαίσιο της Εξωστρέφειας της Πολεμικής Αεροπορίας.
«ΜΥΡΩΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ – Η ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΗ – ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΑ ΣΤΕΛΕΧΗ»
Πιο αναλυτικά ο ίδιος, εξήγησε ότι «το πρόγραμμα αυτό συμπεριλαμβάνει την μετακίνηση του εξομοιωτή F-16 σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδος. Ξεκίνησε από τα Ιωάννινα, στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Καστοριά, στην Κοζάνη, έχει έρθει στην Ξάνθη και θα συνεχίσει στην Αλεξανδρούπολη και στην Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα αυτό, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Πολεμικής Αεροπορίας, δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να δει, να πάρει μια «μυρωδιά» από την καθημερινότητα όχι μόνο του ιπτάμενου προσωπικού αλλά και του προσωπικού στο τεχνικό κομμάτι. Έχει κάποιος τη δυνατότητα να δει πως λειτουργεί και πως πετά ένα F- 16, ενώ δίνεται και η δυνατότητα να μας γνωρίσει, καθώς η Πολεμική Αεροπορία δεν είναι απρόσωπη. Αποτελείται από στελέχη τα οποία εκπαιδεύτηκαν κατάλληλα, καταρτίστηκαν και την επανδρώνουν. Και βεβαίως δίνεται και σε εμάς η δυνατότητα να γνωρίσουμε ίσως τους μελλοντικούς μας συναδέλφους. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Το εν λόγω εγχείρημα λοιπόν της Πολεμικής Αεροπορίας, έχει σκοπό να προσκαλέσει οποιοδήποτε αγοράκι ή κοριτσάκι, οποιοδήποτε έφηβο ή έφηβη που θέλει να έρθει και να γίνει στέλεχος της Πολεμικής Αεροπορίας.
Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία παρέχει άρτια εκπαίδευση, ώστε να αποσοβήσει οποιονδήποτε κίνδυνο μπορεί να προκύψει. Το μήνυμα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι «ελάτε να προσφέρουμε στο σύνολο, στο κοινό, στο έθνος και στους συμπολίτες μας».
«ΑΥΤΑ ΒΙΩΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΤΟΝ ΕΞΟΜΟΙΩΤΗ – ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΣ ΠΕΤΩΝΤΑΣ»
Τι βιώνει όμως κάποιος, μέσω αυτού του εξομοιωτή, που ενδεχομένως να βιώνουν οι Ιπτάμενοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας;
Απαντώντας στο παραπάνω ερώτημα, ο κ. Χρήστου, τονίζει ότι «θα βιώσει εντός 2 λεπτών τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και πετάει ένα μαχητικό αεροσκάφος, θα βιώσει την ταχύτητα με την οποία ίπταται το πολεμικό αεροσκάφος, θα βιώσει επίσης το πώς εκτελεί ελιγμούς άνωθεν επιφάνειας, θαλάσσιας επιφάνειας είτε ηπειρωτικής επιφάνειας, θα καταλάβει πως η εκπαίδευση που θα πρέπει να του παρασχεθεί θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορέσει να χειριστεί ένα τέτοιου είδους μηχάνημα, ενώ παράλληλα θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται μόνο για μία πτητική μηχανή, αλλά πρόκειται για μια μηχανή η οποία επιχειρεί πετώντας. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο σκοπός της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να επιχειρεί – πετώντας – και να εκτελέσει το έργο της. Επιπλέον κάποιος θα βιώσει λίγο και αυτό το στρες, το οποίο ίσως να βιώνει ο ιπτάμενος καθημερινά, πετώντας ένα αεροσκάφος στο οποίο χρειάζεται να έχεις τον απόλυτο έλεγχο, γιατί διαφορετικά μπορεί να αποβεί και μοιραίο. Για να επιχειρείς πετώντας, θα πρέπει να έχεις ένα μία γενικότερη αντίληψη της κατάστασης, η οποία θα απαιτεί ανά πάσα στιγμή να είσαι σε επαγρύπνηση, να ξέρεις πού βρίσκεσαι, δίπλα σε ποιον είσαι, τον σκοπό που έχεις και προφανώς τον τελικό σκοπό που είναι να προσγειωθείς και να γυρίσεις πίσω, στην οικογένειά σου, ασφαλής».
«ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΓΕΜΑΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το μήνυμά του στους νέους που ενδιαφέρονται να επιλέξουν την «Σχολή Ικάρων» (σ.σ. από την οποία βεβαίως θα πρέπει κριθούν ικανοί, αφού σύμφωνα με τους ιπτάμενους, δεν φτάνει μόνον να καταφέρεις την εισαγωγή σου στην Σχολή αλλά θα πρέπει και να ολοκληρώσεις όλα τα στάδια αυτής) αλλά και με αφορμή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ολοένας και λιγότεροι επιλέγουν γενικότερα τις Στρατιωτικές Σχολές, ο ίδιος απαντά ως εξής:
«Λαμβάνοντας υπόψη λοιπόν τη δικιά μου εμπειρία, έχω να πω πως το επάγγελμα όντως παρουσιάζει κάποιες δυσκολίες, όμως να είναι σίγουρα όλα τα παιδιά ότι θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτές, διότι όπως προανέφερα, θα περάσουν μια αντίστοιχη εκπαίδευση και κατάρτιση. Εμπειρικά θα πω ότι το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Σίγουρα θα πρέπει να το θέλουν πολύ, σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουν πολύ, όμως η Πολεμική Αεροπορία εγγυάται ένα μέλλον γεμάτο ενδιαφέρον και εμπειρίες τέτοιες που λίγος κόσμος ανά τη γη μπορεί να βιώσει. Οπότε προσκαλούμε με χαρά τα παιδιά να γίνουν μέλη της Πολεμικής Αεροπορίας»
«ΑΝ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΟΜΟΥΝ, ΘΑ ΕΠΕΛΕΓΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΓΙΝΩ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ»
Τέλος, στην ερώτηση αναφορικά με το αν θα επέλεγε και πάλι να γίνει Ιπτάμενος, εάν ξαναγεννιόταν, ο Επισμηναγός Ιπτάμενος κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, απαντά με συγκίνηση ότι «προφανώς και θα επέλεγα να κάνω το ίδιο επάγγελμα. Μετά από 24 χρόνια υπηρεσίας στην Πολεμική Αεροπορία, θα επέλεγα και πάλι να γίνω Ιπτάμενος»
«ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ» ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας της δράσης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός, επισκέφθηκε το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, αφήνοντας για λίγο το γραφείο Δημάρχου για να βιώσει την εμπειρία ενός Ιπτάμενου. Μάλιστα, κατά την επίσκεψή του Δήμαρχος Ξάνθης και Συντονιστής της δράσης (Επισμηναγός Ιπτάμενος Κωνσταντίνος Χρήστου) αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα.