Πολλά τα ανοιχτά «μέτωπα» για τους Λογιστές της Ξάνθης – Όσα πρέπει να ξέρετε για φορολογικές, μη επιστρεπτέα, 12% και Ε3

Μιλά στην «Θ» η πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε. Ξάνθης κ. Ειρ. Μπατζακίδου

Πολλά τα ανοιχτά «μέτωπα» που έχουν να αντιμετωπίσουν το τρέχον διάστημα οι λογιστές τόσο αναφορικά με τα φυσικά πρόσωπα όσο και με τις επιχειρήσεις.

Η «Θ» σε μια προσπάθεια να συγκεκριμενοποιήσει και να «υπενθυμίσει» τις εκκρεμότητες των πολιτών απέναντι στην εφορία, επικοινώνησε με την πρόεδρο της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ξάνθης κ. Ειρήνη Μπατζακίδου, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις φορολογικές δηλώσεις, στην μη επιστρεπτέα επιχορήγηση από τις Περιφέρειες (εν προκειμένω την ΠΑΜΘ) αλλά και στο 12% που συνεχίζει να αποτελεί «πονοκέφαλο» για όλους τους οφελούμενους που καλούνται να δημιουργήσουν (εάν δεν έχουν ήδη) χρέη προς συμψηφισμούς.

«ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ ΤΙΣ 31/9»

Πιο αναλυτικά η κ. Μπατζακίδου, ανέφερε ότι «οι φορολογικές δηλώσεις έλαβαν παράταση μέχρι τα τέλη Αυγούστου, αν και εμείς ζητούσαμε παράταση έως 31/9. Βέβαια εμείς δεν ζητήσαμε παράταση, απλά για να την ζητήσουμε. Θέλουμε ένα φυσιολογικό χρονικό περιθώριο για να μπορέσουμε να προγραμματίσουμε την δουλειά μας και επειδή διανύουμε το Καλοκαίρι, να μπορέσουν να πάρουν άδεια και οι υπάλληλοί μας. Διότι κάθε Καλοκαίρι από το 2011 και μετά, είμαστε κλεισμένοι μέσα και παρακαλούμε για παρατάσεις, γιατί είτε δεν ανοίγουν σωστά οι δηλώσεις (υπάρχουν εκκρεμότητες) είτε ανοίγουν ετεροχρονισμένα. Φέτος, άνοιξαν νωρίτερα, αλλά και πάλι δεν υπήρχαν κάποια στοιχεία, αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαμε να υποβάλλουμε, διότι λόγω της διετούς πανδημίας υπήρχαν πολλές πλατφόρμες και έπρεπε να συμπληρωθούν πολλά πράγματα και δεν έφτανε ο χρόνος για να γίνουν όλα μαζί. Εν ολίγοις αυτό που ζητούμε εμείς, είναι μια χρονική διάρκεια που να αρκεί ώστε να υποβάλλουμε σωστά τις φορολογικές δηλώσεις όχι μόνο των ιδιωτών (που είναι πιο απλές) αλλά περισσότερο των επιχειρήσεων, που είναι πιο σύνθετες».

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΚΕΝΑ ΣΤΑ MYDATA – ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΗ ΕΠΙΤΡΕΠΤΕΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΣ – ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΥΠΕΒΑΛΛΑΝ Ε3 ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ»

Επίσης η ίδια επισήμανε ότι «όσον αφορά στα My Data, ακόμη δεν έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ, πέρα από τα έσοδα. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη. Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι ακόμη και μέχρι σήμερα, παλεύουν για να κάνουν τις μη επιστρεπτέες των Περιφερειών, αφορολόγητες. Και κάποιοι δεν έχουν υποβάλλει Ε3 περιμένοντας μήπως αλλάξει αυτό, γιατί όσοι υποβάλλαμε Ε3, ίσως χρειαστεί να τα τροποποιήσουμε. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο, μας έχουν δώσει μια προθεσμία για τα έσοδα του 2021 στα My Data. Αυτό σημαίνει ότι αν βρούμε αποκλίσεις, θα πρέπει και πάλι να τροποποιήσουμε τα Ε3. Λέγαμε λοιπόν ότι θα ήταν αυτονόητο να πάει πιο «πίσω», να γίνουν σωστά όλα, για να μην πηγαίνουμε ξανά από την αρχή».

«ΑΝ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ…ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 12% – ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ»

Αναφορικά με το 12%, η κ. Μπατζακίδου, υπογράμμισε ότι «άνοιξε η πλατφόρμα του myBusinessSupport και καταχωρήσαμε εμείς τα ποσά που έπρεπε να επιστραφούν στις επιχειρήσεις που είχαν το 12%, αλλά αν οι επιχειρήσεις δεν είχαν ληξιπρόθεσμα χρέη, δεν επιστρέφεται τίποτα. Δεν βλέπουμε τίποτα. Είναι στον «αέρα». Θα πρέπει μια επιχείρηση να δημιουργήσει ληξιπρόθεσμο χρέος για να «κουμπώσει» το ποσό του myBusinessSupport, της επιστροφής του 12% με αυτήν την οφειλή. Και ερχόμαστε και λέμε «γιατί θα πρέπει να γίνει ληξιοπρόθεσμο και να μπούμε σε αυτήν την διαδικασία;» αφού μια επιχείρηση μπορεί να έχει ρυθμισμένες τις οφειλές της, άρα να μην έχει ληξιπρόθεσμες. Άρα, ούτε με τις ρυθμισμένες δεν «κουμπώνει» αυτό το ποσό. Θα πρέπει να αφήσουμε να «χαθεί» μια ρύθμιση ή να γίνει κάτι ληξιπρόθεσμο για να μπορέσει να «κουμπώσει» και να διασταυρωθεί. Όταν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμη οφειλή, θα πρέπει εμείς να επικοινωνήσουμε με την ΔΟΥ, να δούμε σε πόσο καιρό θα «πέσει» η επιστροφή για να γίνει και πάλι «μηδέν». Δηλαδή… μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Έχουμε πει στις επιχειρήσεις να μην πληρώνουν την οφειλή για να συμψηφιστεί αυτό που φαίνεται ότι υπάρχει, αλλά δεν το βλέπουμε. Σαφώς όμως για εκείνο το διάστημα, δεν θα μπορούν να πάρουν ενημερότητες. Είναι αυτά τα τραγελαφικά που υπάρχουν στην δημόσια διοίκηση και δη στο Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Έχουμε πάντα ανοικτά «μέτωπα».

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ FUEL PASS 2

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με την κ. Μπατζακίδου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα στον ιστότοπο gov.gr για το Fuel Pass 2 . Μάλιστα, όπως επισήμανε, επειδή η διαδικασία υποβολής της αίτησης είναι απλή, οι λογιστές συμβουλεύουν τους φορολογούμενους να την υποβάλλουν μόνοι τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.