Με αφορμή και το προχθεσινό περιστατικό στην Θαλασσιά…
Τι λένε στη «Θ» και τι συμβουλεύουν ο εκπρόσωπος της Π.Υ Ξάνθης και ο επιχειρηματίας πυροσβεστικών ειδών
Τρεις φωτιές (δυο στα Μάγγανα και μια στην Θαλασσιά Ξάνθης, το περασμένο Σάββατο) σε σπίτια και πολλές άλλες σε… οχήματα, «μετρά» μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η Ξάνθη.
Η «Θ», ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών, προσέγγισε τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Χρήστο Γκίγκη, αλλά και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «Πυροσβεστικά Θράκης» κ. Δημήτρη Στογιαννίδη, προκειμένου να ενημερώσει τους αναγνώστες της για όλα όσα πρέπει να προσέχουν και ενόψει του Χειμώνα όπου θα επιστρατευτούν οι σόμπες, τα τζάκια αλλά και άλλα σώματα για την θέρμανση των νοικοκυριών, καθένα από τα οποία θα πρέπει – αν και δεν είναι υποχρεωτικό από την νομοθεσία, όπως συμβαίνει για τα αυτοκίνητα – να διαθέτουν έναν πυροσβεστήρα.
«ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΜΙΑΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΚΑΜΙΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΙΑ, ΠΡΙΝ ΑΝΑΨΕΤΕ ΤΖΑΚΙ Ή ΣΟΜΠΑ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Γκίγκης αναφέρθηκε στις συνήθεις αιτίες όσον αφορά στις πυρκαγιές στα σπίτια, λέγοντας πως «Η πιο συνηθισμένη αιτία, ιδίως τώρα που έρχεται ο Χειμώνας και θα αρχίσουν να λειτουργούν οι σόμπες και τα τζάκια, έγκειται στην καμινάδα ή στα μπουριά (συνήθως στην καμινάδα). Επομένως, πριν πιάσουν τα κρύα, θα πρέπει να γίνει ένας προσεκτικός καθαρισμός όλων των καμινάδων για αυτούς που χρησιμοποιούν ως μέσο θέρμανσης το τζάκι ή την σόμπα. Επίσης, θα πρέπει και κατά την διάρκεια του Χειμώνα, μια ή δυο φορές (ανάλογα με την χρήση του θερμαντικού σώματος) να γίνεται καθαρισμός. Επίσης, χρήζουν προσοχής και τα ηλεκτρικά σώματα, γιατί πολλές πυρκαγιές προέρχονται και από βραχυκύκλωμα. Όταν συνδέουμε δηλαδή ένα σώμα, σε ένα πολύμπριζο όπου έχουμε συνδεδεμένες και άλλες συσκευές, πολλές φορές γίνεται υπερφόρτωση ηλεκτρικού ρεύματος και καίγεται το πολύμπριζο. Καλό θα είναι επίσης, ο καθένας να έχει έναν πυροσβεστήρα στο σπίτι του και να μάθει να τον χρησιμοποιεί, ώστε να σβήνει την φωτιά σε αρχικό στάδιο, πριν προλάβουμε να επιχειρήσουμε εμείς, έτσι ώστε να μην επεκταθεί σε άλλα δωμάτια ή να καεί ολοσχερώς το σπίτι. Φωτιές, υπάρχουν γενικά από διάφορα αίτια. Σε συχνότητα βέβαια συναντάμε τις πυρκαγιές των καμινάδων περισσότερο και λιγότερο τα καντήλια (για παράδειγμα). Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχουμε αρχίσει να χρησιμοποιούμε ξυλόσομπες και τζάκια, οι πυρκαγιές σε καμινάδες είναι πολύ συνηθισμένες. Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε όλον τον εξοπλισμό μας, την καμινάδα, τα μπουριά κλπ , πριν ανάψουμε το τζάκι ή την σόμπα. Επίσης, καλό είναι να γίνει ένας έλεγχος στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κάθε σπιτιού. Όταν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, δεν πρέπει να το παραβλέψουμε και να το αφήσουμε, αλλά να καλέσουμε έναν ηλεκτρολόγο για να λύσουμε το θέμα, γιατί μπορεί να υπάρχει κάποια διαρροή ρεύματος. Αν για παράδειγμα, πέσει μια – δυο φορές η ασφάλεια στον πίνακα, μάλλον υπάρχει κάποια διαρροή ή κάποια ηλεκτρική συσκευή κάνει κάποιο βραχυκύκλωμα. Και επειδή τον Χειμώνα χρησιμοποιούμε πολύ τα θερμαντικά σώματα, που υπερφορτώνουν το δίκτυο, μπορεί να παρουσιαστεί πρόβλημα από αυτά. Δυστυχώς, έχουμε παρατηρήσει να καίγονται σπίτια και από ηλεκτρολογικά προβλήματα. Όσον αφορά στην κουζίνα, εννοείται ότι όταν μαγειρεύουμε πρέπει να είμαστε παρόντες στο σπίτι και να μην αφήνουμε αναμμένη την ηλεκτρική κουζίνα, ακόμη και αν επιστρέψουμε. Ο,τι αφήνουμε επάνω, μπορεί να αναφλεγεί μετά από κάποια ώρα».
«ΘΕΜΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ, ΣΥΝΗΘΩΣ, ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ»
Αναφορικά με τις πυρκαγιές στα αυτοκίνητα, ο κ. Γκίγκης, τόνισε ότι «συνήθως είναι θέμα συντήρησης. Τα κύρια αίτια έγκεινται είτε στην ηλεκτρική εγκατάσταση (από κάποια καλώδια) του οχήματος είτε σε κάποια διαρροή καυσίμου. Στα αυτοκίνητα, είναι σίγουρα υποχρεωτικός ο πυροσβεστήρας. Ούτως ή άλλως, τα οχήματα περνούν ΚΤΕΟ κάθε δυο χρόνια, άρα είναι υποχρεωτική και η συντήρησή τους. Προσωπικά, θα έλεγα ότι κάθε χρόνο πρέπει να ελέγχονται τα οχήματα – και κάθε δύο χρόνια φυσικά να περνούν ΚΤΕΟ – και να έχουν έναν πυροσβεστήρα αναγομωμένο και λειτουργικό, ώστε αν παρουσιαστεί κάποια φωτιά και είναι μέσα ο ιδιοκτήτης, να προλάβει και να σώσει το αυτοκίνητό του».
«ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ – ΔΕΝ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Ο ΑΦΡΟΣ ΑΛΛΑ Η ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΗ ΣΚΟΝΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Στογιαννίδης διευκρίνισε ότι «ο πυροσβεστήρας στο αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτικός από την νομοθεσία. Η νομοθεσία, περιγράφει ακριβώς τον πυροσβεστήρα που πρέπει να έχουμε στο αυτοκίνητο, για να μπορέσουμε να σβήσουμε μια φωτιά, καθώς κυκλοφορούν πολλοί στο εμπόριο, που είναι ακατάλληλοι. Οι πυροσβεστήρες τύπου σπρέι (για παράδειγμα) έχουν καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό. Η νομοθεσία, αναφέρει πως για το αυτοκίνητο χρειάζεται ένας πυροσβεστήρας 2 κιλών με μια συγκεκριμένη κατασβεστική ικανότητα. Μάλιστα σε περίπτωση ελέγχου, αν δεν υπάρχει αυτός ο πυροσβεστήρας, υπάρχει και αυστηρό πρόστιμο από την Τροχαία. Και δεν φτάνει μόνον να υπάρχει πυροσβεστήρας, αλλά θα πρέπει να είναι και συντηρημένος, αφου αν δεν είναι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην λειτουργήσει. Όλοι οι πυροσβεστήρες, συντηρούνται μια φορά τον χρόνο. Υπάρχει ένα ειδικό ταμπελάκι που τοποθετείται από την πιστοποιημένη εταιρεία (όπως είμαστε εμείς) που δείχνει κάθε πότε πρέπει να γίνεται ο επανέλεγχος. Στα οχήματα, μπαίνει πυροσβεστήρας με συγκεκριμένη κατασβεστική σκόνη. Ο αφρός δεν ενδείκνυται για αυτοκίνητα. Η σκόνη μπορεί και διεισδύει στον κινητήρα και σβήνει την φωτιά. Ο αφρός είναι για δεξαμενές πετρελαίου και για ειδικές εφαρμογές. Ο αφρός δεν ενδείκνυται ούτε για το σπίτι, γιατί είναι αγώγιμος».
«ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, Ο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»
Αναφορικά με τους πυροσβεστήρες στα σπίτια, ο ίδιος εξηγεί ότι «είναι οπωσδήποτε απαραίτητος. Ο πυροσβεστήρας είναι ο μόνος τρόπος για να σβήσουμε μια φωτιά. Υπάρχει μια εναλλακτική λύση, όπως η πυράντοχη κουβέρτα, που είναι ένα φθηνό υλικό για να σκεπάσουμε κάτι στην αρχή, αλλά μια φωτιά σε ένα σπίτι δεν μπορεί να σβήσει με άλλον τρόπο, παρά μόνον με πυροσβεστήρα ξηράς σκόνης. Η σκόνη δεν είναι αγώγιμη και δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και μπορεί να σβήσει κάθε φωτιά σε εξέλιξη. Χρειαζόμαστε λοιπόν έναν πυροσβεστήρα τουλάχιστον 6 κιλών. Βέβαια, η νομοθεσία δεν τον επιβάλλει στο σπίτι μας (μπορεί να τον επιβάλλει μια ασφαλιστική εταιρεία όμως) αλλά το κόστος του είναι ευτελές. Για παράδειγμα, ένας πυροσβεστήρας κοστίζει 40 ευρώ και η συντήρηση του κάθε χρόνο κοστίζει 10 ευρώ (η αναγόμωση γίνεται κάθε πέντε χρόνια) και με αυτόν έχουμε την ασφάλεια ότι σε περίπτωση φωτιάς που ξεκινά, μπορούμε να επέμβουμε. Αν η φωτιά επεκταθεί βέβαια, φεύγουμε από το σπίτι. Τότε μόνον η Πυροσβεστική μπορεί να την κατασβήσει».
«ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟ ΣΗΜΕΙΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΙΘΑΝΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» για το ποια είναι τα κατάλληλα σημεία του σπιτιού όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε τον πυροσβεστήρα, ο κ. Στογιαννίδης απαντά ότι «δεν έχει τόση σημασία που θα τον τοποθετήσουμε, αρκεί οι κάτοικοι του σπιτιού να γνωρίζουν που είναι. Φυσικά, θα πρέπει να τον τοποθετήσουμε σε μια θέση όπου είναι εύκολα προσβάσιμος. Να μην τον τοποθετήσουμε – για παράδειγμα – στο πατάρι ή να έχουμε τοποθετήσει και άλλα πράγματα μπροστά του. Μπορούμε δηλαδή να τον τοποθετήσουμε στην αποθήκη, αλλά σε εμφανές και προσβάσιμο σημείο. Κάτι σημαντικό όμως που πρέπει να προσέξουμε, είναι να μην τον τοποθετήσουμε σε πιθανές εστίες φωτιάς (τζάκι, φούρνος κλπ) γιατί δεν θα μπορέσουμε να τον προσεγγίσουμε».
«ΠΑΝΕΥΚΟΛΗ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ – ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ 40 ΕΥΡΩ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ Ή ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ»
Τέλος, αναφορικά με το αν είναι εύκολη η χρήση ενός πυροσβεστήρα, ο ίδιος σημειώνει ότι «είναι πάρα πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Όλοι οι πυροσβεστήρες είναι κατασκευασμένοι έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και από κάποιον που δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ άλλοτε πυροσβεστήρα. Υπάρχουν οδηγίες με βήματα επάνω, ακόμη και σε σχέδια. Μπορεί να ρίξει μέχρι και τρία μέτρα, οπότε δεν χρειάζεται να πλησιάσουμε την φωτιά. Η ασφάλεια κόβεται πολύ εύκολα, βγάζουμε την περόνη, πατάμε το κλείστρο και στοχεύουμε στην φωτιά. Ο πυρδοσβεστήρας μπορεί να σώσει την περιουσία μας αλλά και μια ανθρώπινη ζωή. ΑΝ η φωτιά είναι κοντά στην πόρτα, είναι πολύ δύσκολο να φύγουμε. Συνεπώς, είναι κρίμα για 40 ευρώ να χάνουμε όλη μας την περιουσία και κυρίως μια ανθρώπινη ζωή».