Δεν γίνονται τεστ γρίπης στα φαρμακεία της Ξάνθης – Κανονικά από χθες ο «ελεύθερος» αντιγριπικός εμβολιασμός
Οι πρόεδροι Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγων Ξάνθης μιλούν στην «Θ»
Δεν διενεργείται, παρά μόνον πωλείται, στα φαρμακεία της Ξάνθης το τεστ γρίπης, ξεκαθαρίζει μιλώντας στην «Θ» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα. Εξάλλου, η διενέργεια των τεστ γρίπης από τα φαρμακεία, βρίσκει αντίθετη και την ιατρική κοινότητα της Ξάνθης όπως αναφέρει από την δική του πλευρά ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ιωάννης Σπανόπουλος, ο οποίος μιλά και για το status των ιώσεων και της γρίπης, στην Ξάνθη και συμβουλεύει τους πολίτες να ξεκινούν πάντα από τον ιατρό τους.
«Για οτιδήποτε κάνουμε ενημερώνουμε τον γιατρό μας και ζητούμε την συμβουλή του – κοινές ιώσεις και ιός της γρίπης και στην Ξάνθη»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σπανόπουλος, τόνισε ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για την οποία και μιλάμε, θα πρέπει να έχει ως βάση τον προσωπικό μας γιατρό (όχι αυτόν που περιγράφεται στο νομοσχέδιο, αλλά ο δικός μας γιατρός, αυτός που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό μας). Άρα για ο,τιδήποτε κάνουμε είτε εμβόλιο είτε τεστ είτε ιατρική πράξη, θα πρέπει να είναι ενήμερος και να ζητούμε την συμβουλή του. Έχει ειπωθεί από πολλές μεριές, πως επειδή τα προηγούμενα 2.5-3 χρόνια η μάσκα ήταν καθημερινό αξεσουάρ, επικρατούμε μόνον ο covid και δεν υπήρχαν ιώσεις ή ο ιός της γρίπης. Είναι καλό να κάνουν τα αντιγριπικά εμβόλια, όλοι όσοι έχουν την ένδειξη να τα κάνουν. Για οποιαδήποτε όμως ιατρική πράξη πρέπει να συμβουλευόμαστε τον ιατρό που μας γνωρίζει. Είναι επόμενο, βγάζοντας τις μάσκες, με τα σχολεία, με τα παιδιά κλπ, όλες οι οικογένειες να έχουν μια έξαρση των ιώσεων, της γρίπης και του covid (αλλά σαν μια ίωση). Περισσότερο βέβαια επικρατούν οι κοινές ιώσεις και κάποιες φορές ο ιός της γρίπης, που είναι διαφορετικός από τις κοινές ιώσεις. Αυτό επικρατεί και στην Ξάνθη. Βλέπουμε ότι έχουμε κοινές ιώσεις και σε μικρό βαθμό – κάνοντας τεστ – μπορούμε να δούμε αν είναι ο ιός της γρίπης που είναι λίγο πιο σοβαρός από μια κοινή ίωση ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες με προϋπάρχοντα νοσήματα».
«Η διενέργεια των τεστ covid από τα φαρμακεία ήταν ειδικού σκοπού»
Αναφορικά με τα τεστ γρίπης, ο ίδιος επισήμανε ότι «η πολιτεία με νομοθεσία εκχώρησε την δικαιοδοσία να διενεργούν τα φαρμακεία Test COVID (με πράξη νομοθετικού περιεχομένου και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις). Δεν είναι ότι θα πάμε να κάνουμε πρωτοβάθμια περίθαλψη στα φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί είναι φίλοι μας και αποτελούν ένα σημαντικό κρίκο της πρωτοβάθμιας αλυσίδας, αλλά τον πρώτο λόγο έχει ο γιατρός μας. Δεν πρέπει να λαμβάνουμε πρωτοβουλίες από μόνοι μας. Δεν θα πάει κάποιος να κάνει ένα τεστ γρίπης ή ένα μικτό τεστ στο φαρμακείο; Δεν πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του και να το αναφέρει αν έχει πυρετό ή άλλα συμπτώματα; Άρα για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχουμε, πρέπει να μιλάμε με τον γιατρό μας και από εκεί και μετά, αν ο γιατρός κρίνει ότι πρέπει να γίνει διαχωρισμός (covid, κοινή ίωση κλπ) θα μας στείλει στο εργαστήριο. Το τεστ covid στο φαρμακείο ήταν ειδικού σκοπού».
«Δεν κάνουμε τεστ γρίπης, παρά μόνον τα πωλούμε – από χθες οι αντιγριπικοί εμβολιασμοί χωρίς ιατρική συνταγή»
Από την πλευρά της η κ. Κάλφα ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν κάνουμε τεστ γρίπης. Μπορούμε μόνο να πωλούμε. Νομίζω πως κανένα φαρμακείο στην Ξάνθη δεν διενεργεί τεστ γρίπης, αλλά δεν απαγορεύεται η πώληση. Από χθες, γίνονται εμβολιασμοί για την γρίπη στα φαρμακεία, χωρίς ιατρική συνταγή. Είμαστε όμως σε μια περίοδο που η πλειονότητα του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον στην Ξάνθη (από ο,τι γνωρίζω) γιατί ο εμβολιασμός ξεκινά περί τα μέσα Νοεμβρίου έως τα τέλη Νοεμβρίου και σε έκτακτες περιπτώσεις – όπως φέτος που κυκλοφορούν ιώσεις, ιός γρίπης και covid – παρατείνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Πιστεύω όμως ότι οι περισσότεροι έχουν εμβολιαστεί το διάστημα που έπρεπε (καθώς υπάρχουν και δυο εβδομάδες για την ανοσία) για να είναι έτοιμοι για την επερχόμενη γρίπη.
Όσον αφορά στα Test CoviD, αυτά διενεργούνται μέχρι τον Μάρτιο (σύμφωνα με το ΦΕΚ). Δεν γνωρίζω αν θα πάρει παράταση. Αν πάρει, θα συνεχιστεί και στα φαρμακεία».
«Ελλειπτικά τα περισσότερα φάρμακα»
Να σημειώσουμε κλείνοντας οτι η κ. Κάλφα αναφέρθηκε και στην επάρκεια των φαρμάκων, τονίζοντας ότι «τα περισσότερα είναι ελλειπτικά. Μπαίνει μέσα η συνταγή και κοιτάζουμε αν τα έχουμε. Σε αυτόν τον χορό έχουν μπει οι παιδικές αντιβιώσεις, τα σκευάσματα παρακεταμόλης και οι ελλείψεις καλά κρατούν. Επίσης, χρόνια έλλειψη παρατηρείται περισσότερο σε αντιδιαβητικά (ινσουλίνες κλπ), σε φάρμακα για επιληψία και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να παραγγείλεις μια ποσότητα φαρμάκων από μια αποθήκη και να την λάβει. Ορισμένα διακινούνται μόνον με συνταγή και πάμε… από το κακό στο χειρότερο. Ας ελπίσουμε ότι θα σταματήσει. Θα δούμε εν ευθέτω χρόνω αν θα έρθουν φάρμακα στην ελληνική αγορά, αν και είναι λίγο δύσκολο γιατί τα φάρμακα θα υποτιμηθούν και πάλι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, οπότε πάλι το φάρμακο θα φεύγει έξω λόγω διαφορετικής τιμής πώλησης».