Ένταση και διαπληκτισμοί στο Πολυτεχνείο με… το καλημέρα. Από νωρίς εκπρόσωποι κομμάτων αλλά και απλός κόσμος προσέρχεται στον χώρο για να αφήσει ένα λουλούδι και να τιμήσει την 48η επέτειο από την εξέγερση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Αρχικά οι τόνοι ανέβηκαν όταν στο Πολυτεχνείο έφτασαν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης. Ομάδα ατόμων, πιθανόν φοιτητές, αντέδρασαν στην παρουσία των δύο βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι πήγαν να καταθέσουν στεφάνι εκ μέρους της διακοινοβουλευτικής Επιτροπής.
Τα συγκεκριμένα άτομα τούς απώθησαν, ενώ κάποιοι πέταξαν και το στεφάνι. Νέα ένταση προκλήθηκε όμως και λίγο αργότερα μεταξύ συγκεντρωμένων στον προαύλιο χώρο.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ1, μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο για να καταθέσουν στεφάνι στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου και φοιτητές που βρίσκονταν στην είσοδο, δεν τους το επέτρεψαν.
Οι φοιτητές προσπάθησαν να βγάλουν από τον χώρο τους συνδικαλιστές και τους απωθούσαν με σπρωξίματα, ενώ φώναζαν συνθήματα.
Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, με επικεφαλής το Γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλο κατέθεσε πριν από λίγο στεφάνι, στο μνημείο του Πολυτεχνείου.
Στην αντιπροσωπεία μετείχαν ακόμη η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κομματικά στελέχη.
Πολυτεχνείο: Οι δηλώσεις Αθανασίου – Θεοχάρη μετά το «μπλόκο» στην κατάθεση στεφάνου
Δηλώσεις έκαναν ο Χαράλαμπος Αθανασίου και ο Χάρης Θεοχάρης μετά την ένταση που προκλήθηκε και το «μπλόκο» στην κατάθεση στεφάνου από την Διακοινοβουλευτική Επιτροπή στο Πολυτεχνείο.
Όπως είπε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, «η Βουλή των Ελλήνων τιμά σήμερα τον αγώνα του ελληνικού λαού και ειδικά των σπουδαστών μας. Αγώνας για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Ο αγώνας κατά της Δικτατορίας ήταν υπερκομματικός. Δεν είχε πολιτικό χρώμα. Η ιδεολογία του ήταν μία».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, αγώνας για την Ελλάδα. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός σχηματισμός, καμία πολιτική παράταξη δεν αποφάσισε και οργάνωσε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Η ατομική ευθύνη που χαρακτηρίζει τις δημοκρατίες στα κράτη δικαίου είναι αυτή που διήγειρε τη συλλογικότητα και ένωσε τις φωνές όλων».
Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ακόμη ότι «συνεπώς όποιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τους αγώνες του ελληνικού λαού, το Πολυτεχνείο και το ελεύθερο φρόνημα προσβάλλουν την ιστορία. Τα παιδιά αυτά, όταν εμείς ήμασταν εδώ, ήταν αγέννητα ή ήταν στις κούνιες τους και τα θήλαζαν. Η μέρα σήμερα είναι ιερή και πρέπει να τους συγχωρήσουμε και να τους κατανοήσουμε».
Θεοχάρης: Σήμερα τιμούμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού για ελευθερία
Ο Χάρης Θεοχάρης με τη σειρά του τόνισε ότι «σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την αστείρευτη δύναμη του ελληνικού λαού και τη θέλησή του για ελευθερία, για αυτοδιάθεση, για τη Δημοκρατία».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτή η δύναμη είναι ζωντανή πάντα και θα συνεχίσει να είναι ο φύλακας της αυτοδιάθεσης της χώρας μας. Τα παιδιά πάντα δείχνουν τον δρόμο, το ν έδειξαν τότε και πάντα πρέπει να τα ακούμε. Όμως πάντοτε πρέπει μόνοι μας συνολικά να αποφασίζουμε με τις δημοκρατικές διαδικασίες που έχει θέσει ο ελληνικός λαός. Αυτόν τιμούμε, αυτόν υπηρετούμε».
Πολυτεχνείο: Κατέθεσε στεφάνι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπολούλου, κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο.
«Η εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973 υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης κατά της δικτατορίας. Τιμάμε τα θύματα, τους φοιτητές, και όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους στη βία και την ανομία. Οι θυσίες τους, όπως και η αγάπη τους για ελευθερία και δημοκρατία, εξακολουθούν να εμπνέουν.
Σήμερα οι νέοι και οι νέες, που μετά την οικονομική κρίση βιώνουν και αυτή της πανδημίας, καλούνται να πορευθούν σε έναν πολυσύνθετο κόσμο, γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες.
Έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα τους και να στηρίξουμε την προσδοκία τους για ένα καλύτερο μέλλον, στο πλαίσιο μιας ανοικτής κοινωνίας που να μας περιλαμβάνει όλους», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Φρούριο» η Αθήνα με 6.000 αστυνομικούς
Με τη μεγάλη πορεία που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία το απόγευμα, κορυφώνονται οι εορτασμοί της 48ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο για την αποφυγή επεισοδίων κατά την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Για τον εορτασμό της 48ης επετείου του Πολυτεχνείου, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ, έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.
Παράλληλα, ενισχύεται η φύλαξη Πανεπιστημίων και άλλων κυβερνητικών κτιρίων για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις ή και καταλήψεις.
Αυξημένη θα είναι η αστυνομική παρουσία και στα Εξάρχεια. Ελικόπτερα και drone της Αστυνομίας θα δίνουν ζωντανή εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.
Οι αστυνομικοί έχουν εντολές να προχωρούν και σε προληπτικούς ελέγχους, ενώ θα ερευνούν και χώρους που πιθανόν να βρίσκονται κρυμμένα πολεμοφόδια και να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών.