Αλ. Γκιρτζίκη: «Είμαι κατά της ποσόστωσης – Να επιλέγονται και να ψηφίζονται οι γυναίκες επειδή είναι ικανές»
Θ. Γιαννώτα: «Ποσόστωση και στην εκλογιμότητα των γυναικών»
Προβληματισμό και «πονοκέφαλο» για τους επικεφαλής των παρατάξεων, αποτελεί η αύξηση της ποσόστωσης γυναικών (40%) που πέρασε και επίσημα από την ελληνική βουλή όταν ψηφίσθηκε ο «Κλεισθένης», στα ψηφοδέλτια της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς ήδη είναι «ισχνό» το «άρωμα» γυναίκας και στον Δήμο Ξάνθης.
«Άρωμα» το οποίο για την ιστορία, στον Δήμο Ξάνθης δεν…«μυρίσαμε» σε θέση επικεφαλής παράταξης.
Την άποψή τους για την ποσόστωση του (τουλάχιστον 40% όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Κλεισθένης») εξέφρασαν στην «Θ» δύο κυρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, οι οποίες διετέλεσαν και αντιδήμαρχοι σε θέσεις «κλειδιά» της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ο λόγος για την κ. Θεοδώρα Γιαννώτα και την κ. Αλεξία Γκιρτζίκη.
«ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΠΑΝΔΡΩΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ»
Αναφερόμενη στην ποσόστωση φύλου η κ. Γιαννώτα επισήμανε ότι «φαίνεται και από τις εκλεγμένες δημάρχους, στο σύνολο των δήμων της Ελλάδος ότι είναι μικρή η συμμετοχή των γυναικών. Το συγκεκριμένο ζήτημα είχε συζητηθεί και στην ΚΕΔΕ και ειδικότερα το άρθρο περί ποσόστωσης τουλάχιστον 40% (που δεν αναφέρεται μόνο στις γυναίκες αλλά και στους άνδρες). Κατανεμήθηκε ισομερώς κα στους άνδρες και στις γυναίκες και αναφέρει «τουλάχιστον 40% γυναίκες και άνδρες». Αυτό δεν μας ξεχωρίζει μεν από τους άνδρες και πολύ καλά κάνει, αφού ήταν αίτημα των γυναικών να μην έχουν διαφορετική ποσόστωση από τους άνδρες στην συμμετοχή μας στα αιρετά αξιώματα. Από εκεί και έπειτα θεωρώ ότι πάντα υπάρχουν όχι απλά ικανές, αλλά ικανότατες γυναίκες. Το θέμα είναι ότι η ποσόστωση αυτή θα αποτελέσει μια δύσκολη «επάνδρωση» των ψηφοδελτίων των επικεφαλής των παρατάξεων, γιατί οι γυναίκες (κακά τα ψέματα) δεν συμμετέχουν με την ίδια ευκολία στα κοινά και στα αιρετά αξιώματα όπως ένας άνδρας και ξέρουμε για ποιους λόγους. Γνωρίζουμε ότι μια γυναίκα είναι πολυπράγμων και μέσα στο σπίτι και μέσα στην κοινωνία και μέσα στον εργασιακό της χώρο, επομένως είναι δύσκολη και η συμμετοχή».
«ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ»
«Σίγουρα η ποσόστωση αυτή δίνει ώθηση και θέλει τις γυναίκες να μπουν μπροστά και να ενδυναμώσουν όλα τα ψηφοδέλτια. Αυτό υπόκειται βέβαια στον κάθε υποψήφιο που ηγείται. Να βρει στελέχη για να επανδρώσει το ψηφοδέλτιο. Εκείνο το οποίο βέβαια θα μπορούσα να θεωρήσω εν μέρει μεμπτό, είναι η εκλογιμότητα. Ναι μεν είναι καλή η ποσόστωση στην συμμετοχή αλλά γιατί να μην υπάρχει και ποσόστωση στην εκλογιμότητα; Δεν μας τιμά αυτό. Σίγουρα δεν μπορώ να βάλω μια αιρετή γυναίκα στην ίδια βάση με έναν αιρετό άνδρα. Αυτό το βιώνω για αυτό και το αναφέρω. Από την άλλη όμως, θα μπορούσε να υπάρξει ποσόστωση (μικρότερου ποσοστού) στην εκλογιμότητα των γυναικών» συνέχισε η ίδια, επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες θα πρέπει να έχουν και κάποιες «εύνοιες» όχι με την έννοια της διάκρισης. Εμείς ζητούμε έμπρακτη συμπάθεια προς τις γυναίκες. Όχι με τα λόγια» συνέχισε η ίδια, ενώ για την γυναίκα επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου που δεν υπήρξε ποτέ στον Δήμο Ξάνθης, σημείωσε ότι «πολλές φορές το σκέφτηκα. Εκφράζω την προσωπική μου άποψη. Ίσως δεν έχει ωριμάσει ακόμη. Πιθανόν να συμβεί. Άλλωστε ο όμορος νομός μας (σ.σ. Καβάλας) και ο Δήμος Προσοτσάνης έχουν γυναίκα. Νομίζω ότι θα γίνει κάποια στιγμή και αυτό. Νομίζω ότι θέλει ωρίμανση».
«ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ – ΒΑΣΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ…ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ»
Από την πλευρά της η κ. Γκιρτζίκη τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «εγώ είμαι κατά της ποσόστωσης των γυναικών. Δεν θεωρώ ότι χρειάζεται ποσόστωση για να είναι υποψήφιες οι γυναίκες είτε στις δημοτικές είτε στις περιφερειακές εκλογές και αυτό να αποτελεί κίνητρο για να ασχοληθούν με τα θέματα της κοινωνίας τους, της γειτονιάς τους, της πόλης τους. Θεωρώ ότι θα πρέπει οι ίδιοι οι δημότες να μην θεωρούν τις γυναίκες υποδεέστερες, να μην τις θεωρούν ανίκανες, να μην τις θεωρούν κατώτερες από τους άνδρες και κυρίως να μην τις θεωρούν «γλάστρες». Θεωρώ ότι μια γυναίκα, μπορεί να τα καταφέρει και στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης, εξίσου με έναν άνδρα. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει οι ψηφοφόροι (είτε γυναίκες είτε άνδρες) να τις εμπιστευθούν και να τις αναδείξουν με την ψήφο τους. Θα ήθελα η επιλογή στο πρόσωπο μιας γυναίκας να γίνεται βάσει του προσώπου της και των ικανοτήτων της και όχι βάσει της ποσόστωσης».
«ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΞΙΣΟΥ ΙΚΑΝΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΑΝΔΡΑ»
«Δεν θέλω να χρειάζεται να συμπληρωθεί ένα ψηφοδέλτιο με τις γυναίκες και να είναι αυτό το κίνητρο για να επιλέξει ένας υποψήφιος δήμαρχος και γυναίκες στο ψηφοδέλτιό του. Θέλω να τις επιλέγει γιατί πιστεύει σε αυτές και θεωρεί ότι θα συνδράμουν στο έργο του» συνέχισε η ίδια, ενώ αναφορικά με την εκλογιμότητα, υπογράμμισε ότι «θέλω η εκλογιμότητα να βασίζεται στο γεγονός ότι πιστεύεις στην γυναίκα υποψήφιο και της δίνεις την ψήφο σου. Πιστεύεις ότι είναι εξίσου ικανή με έναν άνδρα να τα καταφέρει στον στίβο της πολιτικής. Δεν θέλω να έχει «πριμοδότηση». Θέλω να κερδίζει την εμπιστοσύνη και να είναι ώριμη η κοινωνία να εμπιστευθεί τις γυναίκες και σε αυτόν τον τομέα, όπως τις εμπιστεύεται σε άλλες θέσεις».