
Στ. Γιαννακίδης και Γρ. Στογιαννίδης μιλούν στην «Θ»
Πληθαίνουν τα σενάρια για ένα ενδεχόμενο «comeback» του Αλέξη Τσίπρα στην πολιτική, υπο την αρχηγία (;) του οποίου θα μπορούσε να συσπειρωθεί ο χώρος της κεντροαριστεράς, δημιουργώντας έναν σημαντικό αντιπολιτευτικό «πόλο» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Ν.Δ.
Θα μπορούσε όμως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ) και η Νέα Αριστερά (που απαρτίζεται από πρώην στελέχη του αλλοτινού κραταιού κόμματος που κυβέρνησε την χώρα) να συμπλεύσουν; Μπορεί η επιστροφή Τσίπρα να κάνει την ανατροπή ή… δεν αρκεί μόνον το πρόσωπο;
Την άποψή τους για τα παραπάνω εκφράζουν μέσα από την «Θ», οι δυο πρώην Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και σημερινά στελέχη της Νέας Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στάθης Γιαννακίδης και Γρηγόρης Στογιαννίδης, αντίστοιχα.
Ποιες είναι οι πιθανότητες επανασυσπείρωσης των πολιτικών χώρων που εκπροσωπούν, αλλά και των ιδίων ως πρόσωπα στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα; Ιδού λοιπόν τι απάντησαν σε ανάλογες ερωτήσεις της «Θ».

«ΣΑΦΕΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Γιαννακίδης, ανέφερε στην «Θ» τα εξής: «η ίδια η κοινωνία, ιδιαίτερα μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα, όχι μόνο ως προς την κυβέρνηση που αποδοκιμάζει και για τους χειρισμούς της στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και γενικότερα σε ο,τι αφορά στα αδιέξοδα που έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία, αλλά και ένα μήνυμα και προς τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης προκειμένου να παρουσιάσουν μια αντιπαραθετική πρόταση απέναντι στην δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη και να μπορέσει η χώρα να μπει σε άλλα μονοπάτια. Αυτό έγινε εμφανές και στο σύνολο των δημοσκοπήσεων και των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί και ιδιαίτερα από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών «ΕΝΑ» του οποίου είμαι και μέλος. Αποτυπώνουν ακριβώς αυτήν την ανάγκη, αυτό το κενό που υπάρχει στην εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στην δεξιά του Μητσοτάκη. Άρα εκ των πραγμάτων, ο κάθε φορέας, το κάθε κόμμα, το κάθε πολιτικό πρόσωπο οφείλει να λάβει αυτό το αίτημα υπόψη.
Η Νέα Αριστερά, έχοντας ολοκληρώσει το Συνέδριό της και έχοντας αναδείξει τα όργανά της, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δυο συσκέψεις του πολιτικού γραφείου ακριβώς για να αναδειχθεί αυτή η συζήτηση και να εξειδικευθεί η στρατηγική για το λαϊκό μέτωπο που και ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναδείξει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Άρα αναμένουμε και από την Ν. Αριστερά να εξειδικεύσει με ακόμη πιο σαφή τρόπο το σε ποιες δυνάμεις μπορεί να απευθύνει αυτό το κάλεσμα και να συζητήσει προγραμματικά μαζί τους. Σε σχέση με τα καλέσματα των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων βλέπουμε την στείρα στάση του κ. Ανδρουλάκη που όχι μόνο τώρα αλλά ήδη από το 2023 έχει απορρίψει την οποιαδήποτε προοπτική συνεργασίας ακόμη και σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη έχει να αντιμετωπίσει και αυτός με την σειρά του τις δικές του προκλήσεις. Βρίσκεται σε πορεία για το Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Είναι εμφανή και τα καλέσματα του κ. Φάμελλου κυρίως προς τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά σε αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι πέρα από το κάλεσμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση και μια γενναία αυτοκριτική των πολιτικών προσώπων που εντός του ΣΥΡΙΖΑ στήριξαν τον κ. Κασσελάκη είτε δημόσια (όπως ο κ. Παππάς και ο κ. Πολάκης) είτε δια της σιωπής τους (όπως ο κ. Φάμελλος) οδηγώντας ένα ιστορικό κόμμα σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Διότι ο,τι αφορά στις προκλήσεις του μέλλοντος για τις πολιτικές δυνάμεις, το σίγουρο είναι ότι η δυναμική αυτή ανανέωση, δεν μπορεί να δημιουργηθεί με πρόσωπα του παρελθόντος, άρα είναι επιτακτικό το ζήτημα της ανανέωσης και του πολιτικού προσωπικού και σε επίπεδο προσώπων αλλά κυρίως σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων και συγκλήσεων».

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΙ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ…»
Αναφορικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «ο πρώην Πρωθυπουργός και ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα είναι μια προσωπικότητα που μπορεί να παίξει ρόλο στις εξελίξεις. Εντούτοις, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα το να συζητάμε επί σεναρίων και όχι επί των ουσιαστικών τοποθετήσεων που θα γίνουν όταν το επιλέξει ο ίδιος αν θέλει ή δεν θέλει να εμπλακεί ο ίδιος ενεργά σε μια τέτοια ιστορία. Το σύνθημα της αναγκαιότητας για την σύγκληση των προοδευτικών δυνάμεων έχει δοθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα και από τις εκδηλώσεις και ημερίδες του Ινστιτούτου του, αλλά σε μια συζήτηση ανεδαφική αυτήν την στιγμή – με δεδομένο ότι δεν έχει τοποθετηθεί ο ίδιος για τα πράγματα και την δική του εμπλοκή – δεν μπορούμε να κάνουμε καμία συζήτηση. Σίγουρα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα νέο «μέτωπο», ένας νέος φορέας που θα μπορεί με σοβαρούς όρους και έχοντας την πολιτική στο επίκεντρο και τις προγραμματικές συγκλήσεις, απέναντι στην δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Προφανώς βέβαια τα πρόσωπα έχουν σημασία, αλλά αυτό που έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία είναι το προγραμματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει αυτό το κάλεσμα. Δηλαδή θα μαζευτούμε, θα ενωθούμε, θα συγκροτήσουμε έναν φορέα, για να κάνει τι; Τι πολιτικές θα εφαρμόσει; Πέρα από τα πρόσωπα που προφανώς έχουν μια αξία και μια σημασία, το πιο σημαντικό είναι να μπορέσει να υπάρχει μια προγραμματική σύγκληση και σε ζητήματα στρατηγικής για το πώς θα ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης που θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αν είναι να γυρίσει ο Αλέξης Τσίπρας και να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος – ιδιαίτερα λάθη που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του 2023 – και τις λάθος στρατηγικές που ο ίδιος έχει παραδεχθεί, δεν έχει κανένα νόημα η ονοματολογία. Αν είναι να συζητήσουμε επί προγραμματικής βάσης, είτε είναι ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά είτε κάποιο άλλο κοινά αποδεχτό πρόσωπο, σε αυτήν την διαδικασία είμαστε ανοιχτοί και σε προσωπικό επίπεδο και ως Νέα Αριστερά, γιατί αυτό έχει πει δημόσια και ο Αλέξης Χαρίτσης».

«ΕΚΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ…»

Από την πλευρά του ο κ. Στογιαννίδης παράθεσε την δική του θέση και άποψη επί του προκειμένου ως εξής: «κατά αρχάς να θυμίσω ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έφυγε ποτέ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει εκεί. Και εγώ παραμένω στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχω καμία διαφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. Υπήρξα και Βουλευτής την εποχή που το κόμμα ήταν στην κυβέρνηση και Πρωθυπουργός ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Είναι ένας άνθρωπος που εκτιμούμε και εμπιστευόμαστε ως πολιτικό. Από εκεί και πέρα, αν υπάρξουν διεργασίες για ένα νέο σχήμα που θα περιλαμβάνει και άλλα κόμματα της κεντροαριστεράς, έτσι και αλλιώς ο Σωκράτης Φάμελλος, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απεύθυνε πρόσκληση προς το ΠΑΣΟΚ και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρουλάκη να υπάρξουν κοινά ψηφοδέλτια τριών κομμάτων στις επόμενες εκλογές. Του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Ο κ. Ανδρουλάκης απέρριψε αυτήν την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου. Από εκεί και μετά, η κοινωνία θα κρίνει τις θέσεις του καθενός. Σίγουρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από αυτούς που παίρνουν πρωτοβουλίες ακόμη και πιστεύει σε μια μεγάλη κεντροαριστερά η οποία θα έχει μοναδικό σκοπό να φύγει η χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης που είναι η σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από εκεί και πέρα, όλες οι αποφάσεις για το πώς θα συνεχίσει το κόμμα, προς ποια κατεύθυνση θα πάει κλπ, λαμβάνονται συλλογικά. Να θυμίσω ότι το ερχόμενο Σάββατο υπάρχει η συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, όπου θεωρώ ότι θα συζητηθεί και αυτό το ζήτημα. Το να αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ. του νέου σχήματος) είναι κάτι υποθετικό. Σας είπα ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ικανότατος πολιτικός, συμμετέχει ενεργά στην πολιτική, είναι Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ποιος θα ηγηθεί του σχήματος, αν δημιουργηθεί αυτό το σχήμα, θα είναι σίγουρα μια συλλογική απόφαση. Δεν θα αποφασίσει μόνο ένα από τα κόμματα που θα συμμετέχει. Να θυμίσουμε ότι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ, λόγω συγκεκριμένων διεργασιών και όχι εξαιτίας της απόφασης του ελληνικού λαού. Για αυτό δεν μπορεί κάποιος να πει ότι «θα συμπεριφερθώ ηγεμονικά» και άρα θα τοποθετηθεί κάποιος επικεφαλής του κόμματος από συγκεκριμένο κόμμα. Από εκεί και μετά, υπάρχει το ζητούμενο αν το κάθε κόμμα, όπως είναι σήμερα, μπορεί να κερδίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Υπάρχει ένα ρευστό σκηνικό, τυπικά οι εκλογές αργούν ακόμη, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πολλές φορές στην Ελλάδα έχουμε δει να μην εξαντλούνται οι θητείες και για λόγους τακτικής πολλοί να πηγαίνουν σε πρόωρες εκλογές. Για αυτό θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και να δουν το συμφέρον του ελληνικού λαού και όχι το ατομικό τους συμφέρον».