Πόσο «αντέχουν» οι οικοδομές στην Ξάνθη;

Με αφορμή τον φονικό σεισμό 7,7 ρίχτερ, στην Ταϊλάνδη

Κ. Ζαγναφέρης: «Δεν εξαρτάται μόνον από το μέγεθος του σεισμού – Πρέπει να ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια μετά το ‘50»

Υπάρχει έκδηλη η ανησυχία (και) συμπολιτών μας για την αντισεισμική «αντοχή» και θωράκιση και των κτιρίων με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν στην Ταϊλάνδη μετά τον σεισμό των 7.7 ρίχτερ. Ερωτήσεις όπως το «πόσα ρίχτερ μπορούν να αντέξουν τα κτίριά μας;», «τι έλεγχοι πρέπει να γίνουν;», «ποια κτίρια, χρειάζονται παρεμβάσεις;», είναι μερικές από αυτές που δεχθήκαμε από αναγνώστες μας.

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω εκφράζει μέσα από την «Θ», ο γνωστός κατασκευαστής – Πολιτικός Μηχανικός (και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης)  κ. Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης.

«ΤΑ ΡΙΧΤΕΡ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΕΞΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΔΕΝ ΕΞΑΡΤΩΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΕΝΟΣ ΣΕΙΣΜΟΥ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ζαγναφέρης, εξήγησε στην «Θ» ότι «το πόσα ρίχτερ μπορούν να αντέξουν οι οικοδομές, είναι κάτι που δεν εξαρτάται μόνον από το μέγεθος του σεισμού. Είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες, όπως: Τι κατηγορίας είναι ο σεισμός, σε τι εστιακό βάθος είναι, από πού προέρχεται κλπ. Ουσιαστικά διαδραματίζει μεγάλο ρόλο η εκτόνωση των φαινομένων, άρα το πόσα ρίχτερ αντέχουν, δεν μπορεί να σας το απαντήσει κανένας. Δεν είναι μόνον θέμα ρίχτερ».

«ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ 1985 – ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ, ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 2000»

Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «επειδή ανέκαθεν η χώρα μας – και ειδικά η Νότια  Ελλάδα – είναι μια σεισμογενής χώρα, ήμασταν προετοιμασμένοι και γίνονταν έρευνες και μελέτες και θέλω να σας πω ότι μετά από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς και του Βόλου, στα μέσα της δεκαετίας του ’50, συντάχθηκε ένας πρωτοπόρος για την εποχή του κανονισμός που εφαρμόζονταν και εκείνα τα χρόνια. Χρονιά ορόσημο για την αντισεισμικότητα των κτιρίων είναι το 1985. Από εκεί και πέρα με την ψήφιση ενός νέου κανονισμού, νομίζω ότι οι οικοδομές που είναι κτισμένες από εκεί και μετά, δεν παρουσιάζουν κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα. Και επειδή βελτιώθηκαν πολύ περισσότερο τα υλικά και αυστηροποιήθηκαν περισσότερο και οι κανόνες, αν πάρουμε τις οικοδομές που χτίστηκαν μετά το 2000, δεν πρέπει να ανησυχούμε καθόλου, πάντα βέβαια – για να είμαστε σαφείς – αναφορικά με τα συνηθισμένα μεγέθη σεισμών που έχουν προκύψει μέχρι τώρα. Για τα κτίρια λοιπόν μετά από το 1985 και ειδικά μετά το 2000, δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας».

«Ο ΙΔΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΧΤΙΖΕΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΕ ΜΗΧΑΝΙΚΟ»

Τι πρέπει να προσέχει όμως ένας ιδιώτης που χτίζει ένα σπίτι; Όπως απαντά ο κ. Ζαγναφέρης «αν ο ιδιώτης που χτίζει δεν έχει γνώσεις, θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν Μηχανικό. Οι περισσότεροι συνάδελφοι (νέοι και παλαιότεροι) έχουν τις γνώσεις. Πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες που θα του δώσει ο Μηχανικός. Από την εμπειρία μου, σας λέω ότι πολλές φορές και ειδικά μετά το ’85, αυξήθηκε η ποσότητα των υλικών και πολλοί ιδιώτες μας πίεζαν και έλεγαν ότι «είναι πολλά τα σίδερα κλπ». Αν και οι περισσότεροι Μηχανικοί είμαστε κάθετοι ως προς την εφαρμογή του κανονισμού. Οι Μηχανικοί εφαρμόζουν τον κανονισμό, ο ιδιώτης εφαρμόζει τις οδηγίες του Μηχανικού και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι θέμα ωπλισμού, ποιότητας σκυροδέματος, τρόπος σκυροδέτησης, καιρικές συνθήκες κλπ. Όλα αυτά ένας καλός Μηχανικός τα γνωρίζει και τα εφαρμόζει και στην πράξη».

«ΠΟΛΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΤΙΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΤΙΣΜΕΝΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’50 – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ»

Επιπλέον, ο ίδιος επισήμανε με έμφαση ότι «κάποιο θέμα, ίσως να υπάρχει – κάτι που έχει επισημανθεί και από το ΤΕΕ και έχουν γίνει προτάσεις – στα δημόσια κτίρια όπου πρέπει να γίνει κάποιος έλεγχος. Επειδή πολλά δημόσια κτίρια είναι χτισμένα μετά την δεκαετία του ’50, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνουν έλεγχοι και ο κυριότερος είναι γιατί πρόκειται για σχολεία, νοσοκομεία, κοινωφελή ιδρύματα κλπ. Αυτά πρέπει να ελεγχθούν και όπου προκύψει (γιατί σίγουρα δεν θα προκύψει σε όλα) να γίνουν οι απαραίτητες ενισχύσεις. Αλλά για όλα δει δη χρημάτων».

«ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ ΚΟΣΤΟΣ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΤΙΡΙΑ -«ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ» ΤΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»

Τέλος, στην ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το αν θα πρέπει να ελεγχθούν ή αν χρειάζονται παρεμβάσεις κτίρια στην Ξάνθη, κατασκευασμένα πριν το 1985, ο κ. Ζαγναφέρης απαντά ότι «αν ελεγχθούν και δουν οι Μηχανικοί – Μελετητές ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, γίνονται. Με τα νέα, σύγχρονα, υλικά και τις νέες μεθόδους και οι παρεμβάσεις ενίσχυσης των φερόντων στοιχείων των οικοδομών, γίνονται πολύ πιο εύκολα και με μικρότερο κόστος από ο,τι παλαιότερα. Τέλος, όσα χρόνια και αν περάσουν – ακόμη και αιώνες – ο φέρων οργανισμός της πλειοψηφίας των κτιρίων και ειδικά στην χώρα μας, δεν πρόκειται να φύγει από το σκυρόδεμα και από το σίδερο. Γιατί ο συνδυασμός αυτών των υλικών έχουν τέτοια συμπεριφορά αντοχής στον χρόνο, που δεν πρόκειται να αντικατασταθούν, παρά τις κατά καιρούς διάφορες προτάσεις να πάμε σε άλλες κατευθύνσεις. Και ειδικά αναφορικά με τις συμβατές δομικές κατασκευές που είναι οι κατοικίες, τα σχολεία κ.α. Αυτές θα συνεχίσουν να γίνονται με τον κλασικό τρόπο, γιατί εκτός των άλλων είναι και θέμα κόστους. Είναι δηλαδή και ο φθηνότερος συνδυασμός υλικών».