Πότε θα ξεκινήσουν τα σχολικά γεύματα και σε ποια σχολεία της Ξάνθης;

Θα διανεμηθούν και φέτος, βάσει ανακοινώσεων του Υπουργείου, πλην όμως…

Οι επιτροπές παραλαβής και η τήρηση –ή όχι- των αυστηρών προϋποθέσεων στην παρασκευή και διανομή τους

Σε αρχικό στάδιο, βρίσκεται ακόμη – αν και το πρώτο κουδούνι χτύπησε – η διανομή των σχολικών γευμάτων κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αν και το υπουργείο έχει ήδη ενημερώσει τις αρμόδιες διευθύνσεις, εντούτοις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που, με δεδομένη την δεινή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, χρήζει διεύρυνσης από την μια και από την άλλη χρήζει και ιδιαίτερης προσοχής, καθώς στο παρελθόν υπήρξαν πολλοί μαθητές που παραλάμβαναν αλλά δεν κατανάλωναν – λόγω θερμοκρασίας – τα φαγητά αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση, σε σχολεία της Περιφέρειάς μας.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην Θ» η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Ευμορφία Στυλιανίδου καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Ξάνθης κ. Αθανάσιος Γανίδης.

«ΣΕ ΣΤΑΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ – ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»

Αναλυτικότερα, σε ο,τι αφορά στα σχολικά γεύματα, η κ. Στυλιανίδου επισήμανε ότι «δεν έχουμε ακόμη κάποια ενημέρωση. Βρισκόμαστε στον προγραμματισμό. Έχουμε ήδη αποστείλει τα σχολεία που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα και περιμένουμε να μας ενημερώσουν. Δεν έχουμε κάτι νεότερο. Το υπουργείο βρίσκεται στο στάδιο του προγραμματισμού για το τρέχον σχολικό. Δεν γνωρίζουμε πότε συγκεκριμένα θα ξεκινήσει, αλλά είναι στην διαδικασία του προγραμματισμού. Πέρυσι, είχαν ξεκινήσει περί τις αρχές Οκτωβρίου. Οι Διευθυντές των σχολείων, μοιράζουν Υπεύθυνες Δηλώσεις σχετικά με το ποια παιδιά επιθυμούν και ποια παιδιά δεν επιθυμούν να συμμετέχουν. Αυτό όμως θα γίνει αργότερα, όταν θα ανακοινωθούν τα σχολεία που συμμετέχουν. Πάντως το πρόγραμμα θα γίνει κανονικά. Μας έχουν ενημερώσει από το Υπουργείο επ΄αυτού».

«ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ, ΚΡΙΝΟΥΝ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ Ή ΟΧΙ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ»

Σε ο,τι αφορά στις επιτροπές παραλαβής των σχολικών γευμάτων, αλλά και στον έλεγχο παρασκευής τους,  η ίδια εξήγησε ότι «το κάθε σχολείο έχει τις επιτροπές του που αποτελούνται από τον Διευθυντή, τον Υποδιευθυντή και τα αναπληρωματικά μέλη. Είναι εξαμελής η επιτροπή για κάθε σχολείο. Όσον αφορά στον έλεγχο της παρασκευής των γευμάτων δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος από εμάς. Οι Διευθυντές των σχολείων κρίνουν αν πρέπει να τα παραλάβουν ή όχι. Οι επιτροπές παραλαβής, δύνανται και να μην παραλάβουν. Σε καθημερινή βάση, θα γίνει προσωρινή παραλαβή. Όταν γίνεται η οριστική παραλαβή, βεβαιώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς και προχωρά η διαδικασία. Δεν είχαμε όμως καμία τέτοια περίπτωση πέρυσι, ώστε να προχωρήσουμε σε προσωρινή παραλαβή των γευμάτων και όχι οριστική».

«ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΕΡΥΣΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ – ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΙΤΕ ΑΠ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΤΕ ΑΠΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ»

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην παράδοση, η ίδια επισήμανε ότι «ήταν ελάχιστες οι καθυστερήσεις, μόνον την πρώτη ημέρα στον Δήμο Αβδήρων, σε δύο σχολεία, επειδή οι διανομείς δεν γνώριζαν το δρομολόγιο στην μια περίπτωση, ενώ στην άλλη υπήρξε πρόβλημα με το φορτηγό και αυτό καθυστέρησε (δηλαδή, παρελήφθησαν το μεσημέρι). Από εκεί και πέρα, δεν υπήρχαν τέτοια προβλήματα. Πέρυσι δεν είχαμε παράπονα στην Διεύθυνση, είτε από γονείς είτε από διευθυντές».

«ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ, ΑΛΛΑ…»

Από την πλευρά του ο κ. Γανίδης, επισήμανε ότι «κατά αρχάς ήταν μια μεγάλη βοήθεια σε μια μεγάλη μερίδα των μαθητών και κατ΄επέκταση των οικογενειών. Σίγουρα είναι ένα μέτρο που θα πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί ίσως λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που όσο πάει γίνονται δυσμενέστερες. Πράγματι υπήρχαν φαινόμενα όπου διάφορα παιδιά πετούσαν τα γεύματα είτε γιατί προτιμούσαν αυτό που έπαιρναν από το σπίτι είτε γιατί θεωρούσαν ότι δεν τους άρεσε το φαγητό. Έχω την εντύπωση όμως ότι δεν είναι υποχρεωτικό να συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά που δεν θέλουν στις μερίδες, επομένως θα μπορούσαν αυτό να το διαχειριστούν και μέσα από τα σχολεία (μείωση μερίδων κλπ). Θα πρέπει οι ίδιοι οι γονείς να αποφασίσουν – όσοι δεν χρειάζονται αυτήν την βοήθεια – να μην την λάβουν ώστε να την λάβει κάποιος άλλος που πραγματικά έχει ανάγκη. Για φέτος, πράγματι δεν έχουμε ακόμη ενημέρωση για το αν θα «τρέξει» το πρόγραμμα, αλλά από την γενικότερη ενημέρωση που είχαμε δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα για να σταματήσει. Απλώς ίσως καθυστέρησε φέτος η διαδικασία. Πιστεύω πως αυτές τις ημέρες θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα σχετικά με αυτό».

«ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΗΡΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ»

Αναφορικά με τα κρύα γεύματα, τον χρόνο παράδοσης αλλά και τις προδιαγραφές της παρασκευής τους, ο κ. Γανίδης τόνισε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με την διαδικασία. Θα πρέπει σίγουρα οι εμπλεκόμενοι να φροντίσουν να τηρήσουν τις προδιαγραφές και να υπάρχει και ένας έλεγχος σε αυτό και οι ίδιοι οι γονείς μπορούμε να κάνουμε κάποια παράπονα – καταγγελίες, αν θεωρήσουμε ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται όπως πρέπει, ώστε να μπορέσουμε να το δούμε τοπικά. Φαντάζομαι ότι δεν υπήρχε παντού αυτό το ζήτημα, αλλά κάποιες φορές σε κάποια σχολεία. Αυτό πρέπει να το δούμε στην πορεία. Σίγουρα και οι επιτροπές παραλαβής – σε συνεργασία με τους διευθυντές – αλλά και τα κυλικεία (όπου υπάρχουν) θα πρέπει να το δουν μεταξύ τους και αν εμείς έχουμε κάποια εικόνα για το τι μπορεί να διορθωθεί περεταίρω, πολύ ευχαρίστως να βοηθήσουμε σε αυτό».

«ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΓΕΥΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ»

Κλείνοντας ότι ο κ. Γανίδης, σημείωσε ότι «όλα τα παραπάνω παίζουν ρόλο. Προσωπικά – επειδή έχει τύχει να έχω εικόνα και από άλλα τέτοια προγράμματα  – πιστεύω ότι πολλές φορές ίσως ο λόγος που τα αφήνουν να είναι και το ότι τα παιδιά είναι λίγο πιο καλομαθημένα ή δεν είναι fun των υγιεινών διατροφών. Και σίγουρα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ένα τέτοιο γεύμα να αντικαταστήσει το φαγητό της μαμάς. Επομένως υπάρχουν και αυτές οι ιδιαιτερότητες».

ΣΕ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΑΒΔΗΡΩΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Να σημειώσουμε κλείνοντας ότι αναφορικά με τον Νομό Ξάνθης, τα σχολεία που παραλαμβάνουν σχολικά γεύματα, αφορούν στους Δήμους Αβδήρων και Ξάνθης.