Που πας ρε… Καραμήτρο, με 750 κλίνες όλες κι όλες στην Ξάνθη;

Για μόλις 750 κλίνες διαθέσιμες στην Ξάνθη, έκανε λόγο κατά την προχθεσινή Οργανωτική Επιτροπή για το Καρναβάλι Ξάνθης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Πρέπει να ξέρουμε που στοχεύουμε. Δυστυχώς ο θεσμός έχει χάσει την στόχευσή του. Εδώ μιλάμε για πολιτιστικό τουρισμό και σήμερα η πόλη της Ξάνθης έχει 750 διαθέσιμες κλίνες (η πόλη μέσα). Και δωρεάν να τις δώσουμε τις κλίνες, 750 είναι. Αυτές είναι».

Κατά πόσο όμως μπορούμε, με αυτόν τον αριθμό κλινών, να προσβλέπουμε ως Ξάνθη σε ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις; Τι μπορεί να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Τις απόψεις τους για όλα τα παραπάνω, εκφράζουν μέσα από την «Θ» ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Ταρενίδης αλλά και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης.

Αναλυτικότερα ο κ. Ταρενίδης, επισήμανε στην «Θ» τα εξής:

«Στον Ν. Ξάνθης είναι παραπάνω οι κλίνες. Ο κ. Κοντός μιλούσε για την Ξάνθη. Είναι όντως πρόβλημα το ότι έχουμε λίγες κλίνες, αλλά το θέμα είναι ότι εμείς πρέπει να προωθήσουμε το «προϊόν» τόσο των ΘΛΕ όσο και όλων των θεσμών του Δήμου, ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες και τουρίστες και στο μέλλον – από την στιγμή που υπάρχει ανάγκη στο να γίνουν ξενοδοχεία – να προσελκύσουμε και επενδυτές, για να επενδύσουν σε αυτόν τον χώρο. Εμείς σαν Δήμος θα πρέπει να προσβλέπουμε στην καλύτερη προβολή, ώστε να έχουμε περισσότερους επισκέπτες και αυτό να μας δώσει την δυνατότητα περεταίρω κλινών. Κατά την άποψή μου, θα δουν ότι υπάρχει θέμα εκεί και – γιατί όχι – να μην επενδύσουν στην Ξάνθη ή ακόμη και να ανοίξουν τα κλειστά ξενοδοχεία. Η επένδυση μπορεί να είναι και το άνοιγμα του «Χ» κλειστού ξενοδοχείου, εφόσον θα ανοίξει ξανά. Αυτό βέβαια θα φανεί με το πέρασμα του χρόνου. Δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Έχουμε τις διοργανώσεις που έχουμε, μπορούν να βελτιωθούν και έτσι το Βαλκανικό Καρναβάλι ή το Φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων» – για παράδειγμα – να διαφημιστεί και σαν «τουριστικός προορισμός» στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα, θα δημιουργηθούν οι ανάγκες και σιγά – σιγά ξενοδοχεία και καταλύματα. Σε αυτό βέβαια, σίγουρα θα πρέπει να εμπλακούν και οι επιχειρηματίες. Στην Επιτροπή Τουρισμού, η οποία είναι στο πρόγραμμα για την συγκρότησή της μετά τις ΘΛΕ, θα τεθεί και αυτό ως ένα από τα πρώτα θέματα στους φορείς που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την Επιτροπή. Ούτως ή άλλως, συμμετέχει σε αυτήν και το επίσημο αρμόδιο όργανο των Ξενοδόχων. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε άμεσα. Επίσης ως Δήμος Ξάνθης θα συμμετάσχουμε σε τουριστικές εκθέσεις κλπ, για να διαφημίσουμε τον τόπο μας, τον δήμο μας και τις εκδηλώσεις μας, για να έρθουν επισκέπτες. Βέβαια αυτό το κομμάτι, είναι θέμα συναρμόδιων φορέων, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρηματιών. Θα πρέπει να γίνει κάτι συλλογικό».

Από την πλευρά του ο κ. Μωραΐτης, υπογράμμισε ότι «πρέπει να πούμε ότι ο Ν. Ξάνθης έχει γύρω στις 1250 κλίνες, όλες διαθέσιμες και ο νομός θα πρέπει να γεμίσει όλος. Βέβαια έχουμε κλειστά κάποια ξενοδοχεία, τα οποία πιθανόν – κάποια εξ αυτών – του χρόνου ή ακόμη και το Καλοκαίρι μπορεί να ανοίξουν. Οι πληροφορίες μου λένε ότι μπορεί να ανοίξουν. Δεν πρέπει να λαμβάνουμε μόνον τις κλίνες της πόλης. Το Καρναβάλι γέμιζε όχι μόνον τις κλίνες του νομού μας, αλλά και της Κομοτηνής, της Κεραμωτής, της Θάσου, της Δράμας, της Καβάλας και ακόμη και της Θεσσαλονίκης για το τελευταίο τριήμερο. Έρχονταν και έφευγαν. Συνεπώς εμείς πρέπει να οργανωθούμε από την Τρίτη, μετά την Καθαρά Δευτέρα και να δούμε πως μπορούμε όχι μόνον να διατηρήσουμε αυτόν τον θεσμό ο οποίος είναι πολύ μεγάλος και έχει ιδιαίτερη οικονομική αξία για τον τόπο μας, για τις επιχειρήσεις μας κλπ. Πρέπει να οργανωθούμε και μέσω των φορέων, των περιφερειών των βαλκανικών χωρών, των επιμελητηρίων των βαλκανικών χωρών ώστε να ενδυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το καρναβάλι. Για το που θα μείνουν, φυσικά και θα μείνουν. Ποτέ δεν καλύπταμε εμείς όλους τους επισκέπτες. Έχετε υπόψη σας ότι τα τελευταία χρόνια, οι επισκέπτες της Κυριακής ήταν 350.000 με 400.000. Συνεπώς αυτοί οι άνθρωποι κάπου έμεναν. Δεν έμεναν μόνον στην Ξάνθη, αλλά και στην γύρω περιοχή μέχρι και την Θεσσαλονίκη. Άρα, εμείς δεν θα λέμε  – επειδή έχουμε λίγα ξενοδοχεία – ότι δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό για να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε αυτόν τον θεσμό ή για μεγαλύτερες εκδηλώσεις. Μακάρι να έχουμε πολλαπλάσιους επισκέπτες και ας μείνουν στην Κομοτηνή, στην Κεραμωτή, στην Χρυσούπολη, στην Δράμα κλπ, για να ενδυναμώσει όλη η περιοχή μας».

Επίσης ο κ. Μωραΐτης σημείωσε ότι «οι θεσμοί αυτοί δεν είναι μόνον για τον τόπο μας. Μακάρι να περισσεύει από εμάς και να παίρνει όλη η περιοχή μας και – με περιφερειακή συνείδηση – να δουλέψουν όλες οι επιχειρήσεις. Άρα, εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε τον προγραμματισμό, πάντα με επικεφαλής τον νέο Δήμαρχό μας και φυσικά με την συμβολή όλων των φορέων. Θα πρέπει όχι μόνον να διατηρηθεί, αλλά να αναβαθμιστεί ο θεσμός. Να πάμε για Βαλκανικό Καρναβάλι, να έχουμε και ξένους ανθρώπους από Ρουμανία, Βουλγαρία κλπ και να μοιράσουμε τις εκδηλώσεις όλο το δεκαπενθήμερο και να μην περιμένουμε μόνο το τελευταίο τριήμερο. Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση, ώστε όταν θα ξεκινήσει ένα τουριστικό γραφείο από την Ρουμανία ή την Βουλγαρία ή την Τουρκία, να μην θεωρεί ότι θα υπάρχουν μεγαλειώδεις εκδηλώσεις μόνο το τελευταίο τριήμερο. Και να έχουν και μια διαφορετικότητα οι εκδηλώσεις, ώστε να παίρνουμε και διάφορες κουλτούρες από αυτούς τους ανθρώπους. Και βεβαίως όλα αυτά πάντα σε συντονισμό με την τουριστική προβολή η οποία θα γίνεται από όλους τους φορείς του Νομού Ξάνθης. Συγκεκριμένα, ομαδικά και με πολύ μεγάλη προσοχή. Αυτό είχα πει εγώ, όχι μόνο για τις Γιορτές του Καρναβαλιού αλλά και για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης και όλες τις εκδηλώσεις του νομού μας. Να γίνει ένας πολύ καλός συντονισμός, ώστε και τα ξενοδοχεία μας να γεμίζουν. Θα πρέπει να μπορέσουμε να μοιράσουμε την πίτα παντού και διαχρονικά. 365 μέρες τον χρόνο. Εμείς πρέπει να σύρουμε πρώτοι τον χορό, να δημιουργήσουμε το πλεονέκτημα και το πλεόνασμα των επισκεπτών και από εκεί και πέρα, να είστε απόλυτα βέβαιοι ότι κάποιοι επενδυτές οι οποίοι τώρα διστάζουν – διότι έχουμε αρνητικές τάσεις οικονομίας στην περιοχή μας – θα έρθουν και στα λουτρά μας και στα ξενοδοχεία μας και στην παραλιακή ζώνη και στον ορεινό όγκο και στην πόλη μας. Γιατί θα υπάρχει ζήτηση. Η ζήτηση είναι αυτή που δημιουργεί επενδυτικό ενδιαφέρον».