Με αφορμή την συμπλήρωση των 25 ετών από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου
Σ. Ξυνίδης και Αν. Αντωνιάδης, μιλούν στην «Θ»
25 χρόνια συμπληρώθηκαν εχθές, από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
Ένας ηγέτης που άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη στην πολιτική της χώρας και στην παράταξη που ίδρυσε που παραμένει έως και σήμερα, μια προσωπικότητα που πολλοί προσπαθούν να μιμηθούν.
Τι έχει απομείνει όμως από το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο αείμνηστος ηγέτης, σήμερα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο; Που είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα; Ποιο είναι το μέλλον του κόμματος με τον «πράσινο ήλιο»;
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Ξυνίδης καθώς και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Ανέστης Αντωνιάδης.
ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
Αναλυτικότερα ο κ. Ξυνίδης επισήμανε ότι:
Η κάθε προσωπικότητα και ο κάθε πολιτικός χώρος, κρίνεται σε συγκεκριμένο χρόνο και σε συγκεκριμένη συγκυρία. Είναι εντελώς ανόητο, να κρίνουμε σήμερα – με τα σημερινά δεδομένα – το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’70 και του ’80 και εντελώς ανόητο να περιμένουμε ότι μπορεί μια ανάμνηση αυτού του πολιτικού χώρου ή της ηγετικής φυσιογνωμίας του Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορούσε να καθορίσει σήμερα το πολιτικό γίγνεσθαι. Καθόρισε την ιστορία της Ελλάδας, καθόρισε την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και για αυτόν τον λόγο θεωρείται μια τόσο σπουδαία προσωπικότητα και ο ρόλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας – κατά την γνώμη μου – στην συνείδηση των ανθρώπων, έχει κριθεί όχι απλά θετικά, αλλά έχει ταυτοποιηθεί με τα συμφέροντα των πιο αδύναμων, που στην Ελλάδα, ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πάντα οι καταπιεσμένοι της κοινωνίας. Σήμερα οι ανάγκες είναι διαφορετικές, το ζητούμενο της ελληνικής κοινωνίας τόσο ενταγμένης και τόσο κοντά στην παγκόσμια κοινωνία, έχει διαφορετικές απαιτήσεις και αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε ποιες είναι οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και οι σύγχρονες ανάγκες της σοσιαλδημοκρατίας. Το πρόβλημα για εμένα είναι ότι η κατάσταση αυτή, η πολιτική της χώρας μας και η ανάγκη διαχείρισης της πτώχευσης της χώρας το 2010, δεν επέτρεψε στον πολιτικό μας φορέα, ασκώντας την εξουσία, να εκσυγχρονιστεί ο ίδιος και να εκσυγχρονίσει και την ελληνική κοινωνία. Η γνώμη μου είναι ότι ούτε η ελληνική κοινωνία το ήθελε αυτό και ενδεχομένως και το ΠΑΣΟΚ του 2010 να μην μπορούσε να το πετύχει. Όμως το πολιτικό σύστημα της χώρας δεν μπορεί να «περπατήσει» έχοντας μια παράταξη συντηρητική και μια παράταξη λαϊκιστική. Χρειάζεται οπωσδήποτε ένας χώρος ανάμεσα στην κοινή λογική των περισσοτέρων ανθρώπων που θέλουν μια χώρα σύγχρονη, που να μπορεί να είναι ανταγωνιστική και να μπορεί να επιβιώνει σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Σε αυτό δεν απαντά ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και απέδειξαν με την πρακτική τους ότι δεν μπορούν να απαντήσουν.
ΧΡΕΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΝΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΘΕΙ – Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΝΑ ΞΑΝΑΔΟΥΝ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Είναι χρέος αυτού του χώρου να ανασυγκροτηθεί και πιστεύω ότι δεν θα ανασυγκροτηθεί «από τα πάνω προς τα κάτω». Δεν πρόκειται δηλαδή να επιτευχθεί κάτι τέτοιο με θέματα ηγεσιών. Θα επιτευχθεί μόνο μέσα από την λαϊκή απαίτηση να υπάρξει αυτός ο χώρος της κοινής λογικής. Ο κόσμος θα αναγκάσει την παράταξη και τα στελέχη να ξαναδούν το πώς θα γραφτεί το σενάριο της σοσιαλδημοκρατίας στην χώρα και όσο προχωρά η δεξιά κυβέρνηση απομυθοποιείται όσο και αν στηρίζεται από τα ΜΜΕ και την πολιτική διαφήμιση ο κ. Μητσοτάκης. Θα αναδειχθεί η αναγκαιότητα αυτή, θα ξεπροβάλλει ξανά η δύναμη της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος καιρός ακόμη, μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να επιχαίρει για λίγο καιρό ακόμη, αλλά η ίδια η κοινωνία είναι που θα αναδείξει ξανά αυτές τις δυνάμεις γιατί έχει ανάγκη να εκφραστεί. Είναι σχεδόν – κατά την γνώμη μου – μονόδρομος όλη αυτή η εξέλιξη. Άρα, χρέος όλων των ανθρώπων που ανήκουν σε αυτήν την παράταξη, είναι αντί να αναλώνονται σε μάχες χαρακωμάτων και οφιτσίων, να αφουγκραστούν την αναγκαιότητα αυτής της παράταξης από την κοινωνία και με «κλαδεμένες» τις υπέρμετρες φιλοδοξίες τους, να ενώσουν δυνάμεις σε μια πολυσυλλεκτική παράταξη η οποία θα μπορέσει να εκφράσει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Μπορείτε να μου πείτε αυτήν την στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο, ποιος είναι χαρισματικός ηγέτης; Η εποχή είναι άλλη. Διότι αν εσείς σήμερα καθίσετε να απαριθμήσετε χαρισματικούς ηγέτες, θα διολισθήσετε σε φαινόμενα του τύπου Πούτιν, του τύπου Ερντογάν, του τύπου Όρμπαν και όλους αυτούς τους φασίσοζοντες τύπους, οι οποίοι έχουν κάτσει στο «σβέρκο» των λαών τους. Η εποχή θέλει συλλογικότητα, θέλει κοινωνική διεργασία και μέσα από τις συλλογικές προσπάθειες είναι πάρα πολύ εύκολο να αναδειχθούν σοβαρά και αξιόλογα πρόσωπα, τα οποία δεν χρειάζεται να καταντήσουν να είναι προσωπικότητες που θα καταδυναστεύουν τους τριγύρω τους, αλλά προσωπικότητες που απλά θα μπορούν να εκφράζουν με δημοκρατικό τρόπο την πλειοψηφία αυτών που πρέπει να εκφράσουν. Μόνο «από κάτω προς τα πάνω» λοιπόν. Όταν απαιτήσει η κοινωνία να υπάρξει ξανά η έκφραση της κοινής λογικής στην χώρα, τότε θα ανασυγκροτηθεί και η δημοκρατική παράταξη.
ΕΧΟΥΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΝΔ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ; – ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι:
Σε τοπικό επίπεδο έχουμε Βουλευτή που λέγεται Μπαράν Μπουρχάν, ενώ δεν είχαμε για μια επταετία, από το 2012 μέχρι το 2019. Σε εθνικό επίπεδο, ο Ανδρέας ήταν ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ήταν ένας μέγιστος ηγέτης και αυτήν την στιγμή η έκφραση του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς μέσω του ΚΙΝΑΛ έχει μπει σε μια καμπή, η οποία το Φθινόπωρο θα ξεκαθαρίσει. Είμαστε σε διαδικασία εσωκομματικών εκλογών, μελετούμε και κοιτούμε τα δεδομένα μετά την κρίση του κορωνοϊού και πρέπει να δώσουμε μια νέα πρόταση στον κόσμο της Ξάνθης αλλά και της Ελλάδος.
Η τοπική κοινωνία σχολιάζει «που είναι το ΚΙΝΑΛ;» που ο Βουλευτής της βγάζει Δελτία Τύπου κάθε 15 μέρες (σωστά ή λάθος δεν το κρίνω εγώ) και δεν σχολιάζει το «που είναι η ΝΔ;» που ο κυβερνητικός βουλευτής της είναι άφαντος; Που είναι η ΝΔ; Που είναι ο κυβερνητικός βουλευτής; Αν η κοινωνία αναρωτιέται «που είναι το ΚΙΝΑΛ» (και εγώ συμφωνώ με τα περισσότερα ΔΤ του κ. Μπαράν Μπουρχάν, αλλά με κάποια διαφωνώ) που έχει μια φωνή μέσω του κ. Μπουρχάν (Νομαρχιακή δεν έχει), τότε «που είναι η ΝΔ με κυβερνητικό βουλευτή;»
Που υποτίθεται ότι πριν ακριβώς ένα χρόνο, στο ΕΒΕ – με την Ξάνθη να την έχει χτυπήσει η πανδημία πιο πολύ από όλες τις περιοχές – είχε γίνει ολόκληρη σύσκεψη, με όλους τους φορείς, τους δημάρχους, τους αντιπεριφερειάρχες και θα πήγαιναν στον Πρωθυπουργό και είχαν εξουσιοδοτήσει τον κ. Τσιλιγγίρη να απαιτήσει πράγματα και κίνητρα για την περιοχή και μετά από έναν χρόνο δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα;
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το συζητώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε Υφυπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος τα τελευταία δυο χρόνια έχει βγάλει δύο γενικόλογα Δελτία Τύπου (έβγαλε κάποιο Δελτίο Τύπου σε τοπικό θέμα, πέρα από τα κομματικά κριτήρια;) και ο κ. Ζεϊμπέκ, που εμφανίζεται μόνον όταν είναι να μπει σε κάποια επερώτηση καμία δεκαριά βουλευτών ακόμη ή αν θιχθεί η μειονότητα που αυτός κρίνει ότι εκπροσωπεί (όχι η πραγματική μειονότητα). Άρα θεωρώ λίγο άτοπο να ρωτά η κοινωνία «που είναι το ΚΙΝΑΛ». Γενικότερα θεωρώ ότι στον νομό υπάρχει αυτήν την στιγμή έλλειψη δραστηριότητας, σωστής μαζικής εκπροσώπησης και γενικά υπάρχει ένα θέμα.
Επί του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, αυτήν την στιγμή είμαστε σε ένα στάσιμο 7%, το οποίο εμένα δεν με ενδιαφέρει αν γίνει 8% ή 9%. Ο μόνος τρόπος, είναι να επαναφέρουμε την λαϊκή φωνή – όχι το περιεχόμενο του Ανδρέα γιατί η ρητορική αυτή είναι παρωχημένη για την εποχή που ζούμε τώρα – και τον ριζοσπαστικό λόγο του Ανδρέα, να συναντήσουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της μεσαίας τάξης κυρίως (γιατί με την μεσαία τάξη της παραγωγής αυτήν την στιγμή δεν ασχολείται σχεδόν κανένας) και να επαναφέρουμε τα ποσοστά που πρέπει να έχουμε. Να ξαναγίνουμε δηλαδή ένα κόμμα ηγεσίας και κυβερνητισμού. Κοινώς, από το Φθινόπωρο και μετά, το ΚΙΝΑΛ – που ευελπιστώ να ξαναγίνει ΠΑΣΟΚ, γιατί αυτή είναι η απαίτηση της πλειοψηφίας των μελών – δεν θα ρωτούν με ποιους θα πάει, αλλά θα ρωτούν ποιοι θα πάνε με το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Χρυσόγονος για παράδειγμα, με ενδιαφέρει πάρα πολύ να έρθει στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Ξανθός του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα αξιόλογο στέλεχος, που πολύ θα τον ήθελα στο ΠΑΣΟΚ, όπως και τον κ. Τζαβάρα της ΝΔ, θα ήθελα πολύ στο ΠΑΣΟΚ. Και γιατί να μην έρθουν αυτοί οι άνθρωποι στο ΠΑΣΟΚ; Άρα το ερώτημα πλέον δεν θα είναι που θα πάμε εμείς, αλλά ποιοι θα έρθουν σε εμάς.