«Πράσινο φως για την Δημοτική Αστυνομία – Λεφτά από το ‘’Τρίτσης’’ για την Ανακύκλωση στους δήμους»

Τα θέματα που έθεσαν στον ΥΠ.ΕΣ οι φορείς του Ν. Ξάνθης – Η πρωτοβάθμια περίθαλψη και το ΕΚΑΒ…

Ι. Κωτσιόπουλος: «Πρόβλημα για την Ξάνθη οι άγονες θέσεις των γιατρών»

Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την Δημοτική Αστυνομία, τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του από την Ξάνθη, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης. Θέμα, που όπως διευκρίνισε, έθεσε στον ίδιο και ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠ.ΕΣ, ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Σε ερώτηση της «Θ» για τα σημαντικότερα θέματα που ετέθησαν κατά την προχθεσινή πρωϊνή σύσκεψη με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Δημάρχους και εκπροσώπους φορέων του Νομού Ξάνθης, πέραν από το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας,  ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτά αφορούσαν στο ενεργειακό ζήτημα για τους δήμους, στις σχολικές καθαρίστριες, προσωπικό – προσλήψεις, η ΔΕΥΑ σε σχέση με το ενεργειακό και επίσης το τέλος ταφής, που ετέθη σαν θέμα αλλά θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, αλλά είναι αρκετά σύνθετο και πάντως – θα το θέσω ευθέως – η κυβέρνηση δεν συζητά το να καταργήσει το τέλος ταφής. Συζητάμε ενδεχομένως το ύψος του, τον τρόπο προσδιορισμού του αλλά όχι την άρση του τέλους ταφής. Η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ανακύκλωση και πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε βήματα μπροστά. Ένας από τους τρόπους για να κάνουμε βήματα μπροστά, είναι η πίεση που δημιουργεί το τέλος ταφής».

«ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ι.Σ.Ξ»

«Επιπλέον, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, έθεσε τα ζητήματα προσωπικού στην υγεία, αλλά ήταν και ο κ. Κωτσιόπουλος μας ενημέρωσε ότι έχουν γίνει προσλήψεις. Έχουμε μια ενίσχυση της τάξεως του 20%. Όπως επίσης άκουσα τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου να λέει ότι πρέπει να επιστρέψουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Δεν θα έχει διαβάσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι πολύ καλώς επεβλήθησαν από συνταγματική σκοπιά, αυτοί οι περιορισμοί» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι προσωπικά του φαίνεται εύλογο το να εκπληρώνει κάποιος υγειονομικές προϋποθέσεις σε έναν χώρο όπου υπάρχουν άνθρωποι με «ευάλωτη υγεία», όταν σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος απαιτείται από τους υπαλλήλους η κατοχή υγειονομικού βιβλιαρίου.

«ΖΗΤΗΜΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΑΛΛΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟΠΡΟΒΕΙΟ»

Επίσης, ο  κ. Βορίδης συνέχισε λέγοντας ότι «ετέθη επίσης ένα ζήτημα που ξέρω ότι απασχολεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αυτό είναι το κόστος των ζωοτροφών. Βέβαια πρέπει κανείς εδώ να πει ότι και χάρις σε μια σειρά από νομοθετικές επιλογές αυτής της κυβέρνησης, οι κτηνοτρόφοι μας σήμερα έχουν την υψηλότερη τιμή γάλακτος στο αιγοπρόβειο, που έχουν γνωρίσει ποτέ στην ζωή τους».

 «ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΟΣΑ ΣΤΟ ‘’ΤΡΙΤΣΗΣ’’ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ – ΩΡΑ ΓΙΑ…ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ»

Σε ο,τι αφορά στην ανακύκλωση, ο ίδιος αρκέστηκε στο να δηλώσει ότι «αυτήν την στιγμή προσπαθούν να προωθήσουν την ανακύκλωση και τουλάχιστον στο «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχουν σημαντικά ποσά. Τώρα ξοδεύουμε 230.000.000 για την υπόθεση της ανακύκλωσης. Απλώς πρέπει κάποια στιγμή, να το δούμε αυτό να αποδίδει σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων. Πάντως την δαπάνη την κάνουμε, η πολιτική στόχευση υπάρχει, τα χρήματα τα διαθέτουμε. Η πολιτική προτεραιότητα είναι εκεί. Τώρα πρέπει να γίνει και το…μεροκάματο όπως λέω».

«ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – 115 ΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ»

Σε ο,τι αφορά στο σκέλος της υγείας, από την δική του πλευρά ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «επισκέφθηκα και το Νοσοκομείο το οποίο έχει κάνει πάρα πολύ αξιόλογη δουλειά κατά την περίοδο της πανδημίας. Είχαμε συνεχή επικοινωνία με την διοικήτρια και θα ήθελα και σε αυτήν την ευκαιρία να συγχαρώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που πραγματικά έδωσαν δύσκολες μάχες εδώ. Σε αυτή την φάση της πανδημίας, ανοίγεται η κουβέντα για το τι κάνουμε μετά στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα προσπαθούμε και εμείς να γυρίσουμε σελίδα. Ο,τι καταφέραμε ήταν θετικό. Το Νοσοκομείο έχει ενισχυθεί σημαντικά. Φυσικά υπάρχουν και άλλες ελλείψεις και ας μην ξεχνάμε ότι παραλάβαμε το Ε.Σ.Υ μετά από 10 χρόνια κρίσης, οπότε σαφώς υπήρχαν ελλείψεις. Όμως με τις προσλήψεις 115 ατόμων (24 μονίμων και 94 επικουρικών) ενισχύσαμε σημαντικά το Νοσοκομείο Ξάνθης. Και γενικότερα στην 4η ΥΠΕ, περάσαμε δύσκολα κατά την διάρκεια της πανδημίας, αλλά σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και ερχόμαστε σήμερα να αποτιμήσουμε την κατάσταση, να δούμε που υπάρχουν κενά και ελλείψεις και να τα συμπληρώσουμε. Υπάρχουν ελλέιψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως οι αναισθησιολόγοι που είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που έχει η χώρα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε με τους Υπουργούς κ.κ. Πλεύρη και Γκάγκα θεσπίζοντας κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά (που ήδη έχει γίνει). Σκεφτόμαστε και άλλα πράγματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

«ΕΝΙΣΧΥΘΗΚΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ Κ.Υ»

Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας Αβδήρων, που διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» όπως υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι «και τα Κ.Υ έχουν ενισχυθεί σημαντικά και καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες του πληθυσμού. Στήριξαν και στηρίζουν τα νοσοκομεία και είναι μια μεγάλη κουβέντα το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περεταίρω την πρωτοβάθμια και με τον Οικογενειακό Γιατρό αλλά και μέσω των Κ.Υ».

Επιπλέον ο κ. Κωτσιόπουλος, ζήτησε την συνεργασία με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, κάνοντας λόγο για έναν «ανοικτό διάλογο» μαζί τους.

«ΔΩΔΕΚΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΑΠΟ ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΟΙ ΑΓΟΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το πόσο απέχει η έγκριση μιας θέσης ιατρού, από την τοποθέτηση του, με δεδομένο ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης «ταλανίζεται» με το θέμα των γιατρών περισσότερο και όχι τόσο του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού, ο κ. Κωτσιόπουλος απαντά ότι «οι αποχωρήσεις των γιατρών είναι λίγες. Νομίζω ότι ήταν 12 αλλά ήταν αποχωρήσεις σε νευραλγικούς τομείς. Το πόσο καιρό χρειάζεται κάποιος από το να προκηρυχτεί η θέση μέχρι να καθίσει στην καρέκλα, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Το πρόβλημα στην Ξάνθη είναι ότι οι θέσεις, ως επί των πλείστον, βγαίνουν άγονες. Έχουμε απλοποιήσει όλη την διαδικασία, να είναι ηλεκτρονική, οπότε – όταν όλοι κάνουν σωστά την δουλειά τους – μπορεί κάποιος να έχει καθίσει στην καρέκλα σε τρεις μήνες, όπως έγινε στο κομμάτι των ΜΕΘ. Το βασικότερο πρόβλημα που έχει η Περιφέρεια είναι το πώς θα προσελκύσουμε το ιατρικό προσωπικό». Ο ίδιος, εξήγησε επίσης ότι οι προκηρύξεις στην περιφέρεια είναι ξεχωριστές από τα νοσοκομεία του κέντρου.

ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ, ΠΡΟΧΩΡΑ ΤΟ Γ.Ν.Ξ

Τέλος αναφορικά με το ΕΚΑΒ αλλά και το σκέλος των δευτερογενών μεταφορών (σ.σ. ασθενών που πρέπει να λάβουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο), ανέκυψε – όπως επισήμανε και η διοικήτρια του ΓΝΞ κ. Έλενα Ροφαέλα – ότι οι θέσεις των διασωστών και οδηγών το 2020 απέβησαν άγονες και από τότε δεν υπάρχει κάποιος στην λίστα. Η ίδια, τόνισε ότι «έχουμε ολοκληρώσει το στάδιο των προδιαγραφών και έχει περάσει από το ΔΣ διαγωνισμός παροχής υπηρεσιών ασθενοφόρου από ιδιώτη. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι στην περιοχή και έχουμε απευθυνθεί σε κάποιες εταιρείες στην Θεσσαλονίκη. Θα κοστίσει κάτι παραπάνω, θα χρειαστούμε επιπλέον χρήματα, αλλά θα προσπαθήσουμε μέσω – έστω – αυτής της διαδικασίας, να παρέχουμε τις υπηρεσίες με αυτόν τον τρόπο».

«ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΚΑΒ, ΑΛΛΑ…»

Σε ο,τι αφορά στα πληρώματα του ΕΚΑΒ – με αφορμή το περιστατικό με το κοριτσάκι ενός έτους με επιληπτική κρίση που χρειάστηκε ασθενοφόρο και αυτό δεν έφτασε ποτέ – ο κ. Κωτσιόπουλος σημείωσε ότι «προφανώς μας απασχολεί και εμάς το γεγονός ότι θα χρειαστούμε επιπλέον πληρώματα ασθενοφόρων. Έχουμε κάνει τα αντίστοιχα αιτήματα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, που θα εγκρίνουν κάποιο επικουρικό προσωπικό, οπότε νομίζω ότι όχι μόνον στην Ξάνθη αλλά και γενικότερα θα δούμε κάποια επιπλέον πληρώματα, γιατί οχήματα υπάρχουν, αλλά – καμιά φορά – ακόμη και όταν παίρνουμε την έγκριση της προκήρυξης, δεν βρίσκουμε κατάλληλα πληρώματα. Ελπίζω, αυτήν την φορά να τα καταφέρουμε να βρούμε διασώστες που πληρούν τις προδιαγραφές για να μπουν σε ασθενοφόρα».