«Προχειροδουλειά» η παραχώρηση της Καπναποθήκης «Π» στο Δ.Π.Θ.

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης – Αναβλήθηκε το θέμα

Πυροπροστασία στην Παλιά Ξάνθη, ατύχημα στην παιδική χαρά της Κυψέλης και πρ. Διευθύντρια ΔΕΥΑΞ στα «εκτός ημερησίας»

 

Με δεκαεννέα θέματα στην ημερήσια διάταξη αλλά και με πολλά «εκτός» συνεδρίασε την Δευτέρα το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης.

 

Η ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ειδικότερα το πρώτο «εκτός ημερησίας» θέμα που τέθηκε στο «σώμα» αφορούσε την ερώτηση της παράταξης «Ενωτική Πρωτοβουλία» αναφορικά με την πυροπροστασία στην Παλιά Πόλη δεδομένων και των επικείμενων πολυήμερων εκδηλώσεων σε αυτή.

 

Π. ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ: «ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΙ ΚΡΟΥΝΟΙ»

Στην ερώτηση απάντησε ο εντεταλμένος για την Πολιτική Προστασία στον Δήμο Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ταρενίδης ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν υδροστόμια (σ.σ πυροσβεστικοί κρουνοί) και αντικαθίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα εφόσον υπάρχει ελεγμένη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης, κατάσταση με καταγεγραμμένους τους κρουνούς (σ.σ και τις ελλείψεις όπου αυτές υπάρχουν).

Ο ίδιος έκανε λόγο και για τα Σχέδια Εκκένωσης επισημαίνοντας ότι αυτά υπήρχαν ανέκαθεν και μάλιστα υπάρχει και σχέδιο του 2018 στο οποίο προστέθηκαν και νέα στοιχεία. Ακόμη υπογράμμισε ότι υπάρχει σχεδιασμός και για την κατασκήνωση της Πασχαλίας, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε και επίσκεψη στον Δασάρχη Ξάνθης κατά την οποία συζητήθηκε ο καθαρισμός γύρω από την Παλιά Πόλη (σ.σ. περιοχή Σαμακώβ) και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών όπου απαιτείται. Επίσης τόνισε ότι έγινε και αυτοψία, ενώ αναφορικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς στην Παλιά Πόλη σημείωσε ότι υπάρχουν τέσσερις κρουνοί με 30 – 40 μέτρα λάστιχο οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε καίρια σημεία της περιοχής κατά την διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Ξάνθης. Τέλος διευκρίνισε ότι από την ημέρα του τραγικού συμβάντος στην Αττική, καταφθάνουν συνεχώς νέα έγγραφα στον Δήμο Ξάνθης, στο πλαίσιο της σύστασης νέας Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

Ανταπαντώντας ο κ. Τσιακίρογλου, σημείωσε ότι «οι παραπάνω ερωτήσεις έγιναν πριν από τις φωτιές στην Αττική» και τελείωσε την με την φράση «δεν πήραμε καμία απάντηση για αυτά που ρωτήσαμε».

 

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: «ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΗΝ Π.Υ;» – ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ: «ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ»

Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» κ. Μανώλης Φανουράκης ο οποίος αναφέρθηκε στην διάσταση απόψεων μεταξύ Παν. Ταρενίδη και Διοικητή της Π.Υ Ξάνθης, αφού ο μεν αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο και ο δε ότι δεν έχει κατατεθεί σχέδιο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, με τον επικεφαλής της παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη να σημειώνει ότι «δεν έχω καμία πρόθεση να αμφισβητήσω τα λεγόμενα του κ. Ταρενίδη. Όταν όμως το σχέδιο εκκένωσης το έχετε εσείς και μόνον και δεν το έχουν οι κάτοικοι της πόλης, για μένα δεν έχετε σχέδιο».

 

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΔΗΜΟΤΩΝ

Ακολούθησε η ερώτηση της «Κοινωνίας Δημοτών» που αφορούσε την επανασύνδεση ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Θέμα για το οποίο ερωτήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος, ως προς το αν έγιναν όλες εκείνες οι προωθητικές ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες και αν ο δήμος δεν αρκέστηκε σε ένα απλό Δελτίο Τύπου.

Απαντώντας στο ερώτημα η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας κ. Δέσποινα Παρτσαλίδου, υπογράμμισε ότι «τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο είχαμε μόλις ένα αίτημα από συνδημότη μας και μάλιστα με λίγα δικαιολογητικά προσπαθήσαμε να το κάνουμε δεκτό. Μέχρι σήμερα υπάρχουν πέντε ανάλογα αιτήματα τα οποία θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες στην αρμόδια επιτροπή. Εκτιμώ ότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός, δίνει από την μια και παίρνει από την άλλη. Μακάρι να διαψευστώ και να προχωρήσουμε σε επανασυνδέσεις».

 

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Το επόμενο «εκτός ημερησίας» θέμα, με δύο ερωτήσεις από τις παρατάξεις «Κοινωνία Δημοτών» και «Πολίτες για την Ξάνθη», αφορούσε το ατύχημα στην παιδική χαρά της Κυψέλης. Οι ερωτήσεις και των δύο παρατάξεων ήταν αρκετές και αφορούσαν τον φύλακα, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ατύχημα, την ασφάλεια και πιστοποίηση της παιδικής χαράς, το πόρισμα κ.α.

Για το θέμα, τον λόγο έλαβε αρχικά ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θωμάς Ηλιάδης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το παιδί είναι καλά» και ότι «η πιστοποίηση γίνεται από ανεξάρτητους φορείς και μετά δίνεται το σήμα λειτουργίας των παιδικών χαρών…»

ΧΑΡ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ: «ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΑΤΥΧΕΙΣ»

Ακολούθως, ο κ. Φανουράκης αναφέρθηκε στην δήλωση του Θ. Ηλιάδη ότι «δεν έπεσε καμία πόρτα σε κανένα παιδί» και απαντώντας  ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, σημείωσε ότι «υπήρχε σύγχυση εκείνη την ημέρα και λόγω αυτής, αν έχουν γίνει τέτοιες δηλώσεις ήταν ατυχείς» και συνέχισε λέγοντας ότι «διατάχθηκε ΕΔΕ όχι μόνον για να αποδοθούν ευθύνες αλλά και για να μην ξανασυμβούν τέτοια περιστατικά…»

 

ΘΕΜΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ

Επίσης κατά τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα, τέθηκε και το θέμα της «πολιτικής δίωξης» (όπως την χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση) της διευθύντριας της ΔΕΥΑΞ. Θέμα για το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης κ. Μαρίνος Σδρέβανος, διευκρίνισε ότι «είχα την υποχρέωση να απαντήσω και στους δύο επικεφαλής γραπτώς λόγω προσωπικών δεδομένων». Ωστόσο ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Δρεμσίζης, κατόπιν έντασης που δημιουργήθηκε, ανέγνωσε τις απαντήσεις και έπειτα ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξάνθη – Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης έκανε λόγο για «ψέματα» επικαλούμενος την «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όπου τα «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» της διευθύντριας, δεν ήταν «ευαίσθητα» εφόσον η απόφαση αναρτήθηκε και με το ονοματεπώνυμό της.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΙΜΜΕΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Τέλος από πλευράς αντιπολίτευσης, ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Συμμετέχω» κ. Σιαμπάν Μπαντάκ, προχώρησε σε ανακοίνωση με την οποία αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στα Κιμμέρια, με την ανάδοχο εταιρία του Αιολικού Πάρκου, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και έχει υποχωρήσει μέχρι και το οδόστρωμα».

ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ Ο ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Πριν από την ημερήσια διάταξη, ο κ. Καμαρίδης, δεν παρέλειψε να εκφράσει και το παράπονό του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου αναφορικά με τις απαντήσεις που ζητά για «παραπανίσια χρήματα για το Δημοτικό Ραδιόφωνο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και για τις οποίες δεσμεύθηκε να απαντηθούν ο κ. Δρεμσίζης εδώ και…τρεις μήνες όπως ανέφερε ο κ. Καμαρίδης.

 

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΠΠ – ΑΝΑΡΜΟΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΙΠΠ. ΚΑΜΑΡΙΔΗ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟ ΔΣ

Στα εντός ημερήσιας διάταξης θέματα τώρα, το πρώτο θέμα αφορούσε την «λήψη μέτρων για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης 2018 που αιτείται το ΝΠΔΔ με την επωνυμία « ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ» και όχι για τις «Θρακικές Λαογραφικές Εορτές» όπως ανέφερε η εισήγηση!

Θέμα για το οποίο ο κ. Καμαρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «ήθελα να ήξερα τι σκέφτονται την ώρα που κάνουν τις εισηγήσεις. Ο ίδιος εισηγητής και στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε λάθος. Εν τω μεταξύ εδώ μας ζητάτε να πάρουμε απόφαση για κάτι που δεν αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτός που έκανε την εισήγηση έχει μπερδέψεις τις παραγράφους του άρθρου κατά αρχήν και δεύτερον δεν είναι στην δική μας αρμοδιότητα να λάβουμε απόφαση».

Ύστερα από αρκετή συζήτηση το θέμα «πέρασε» κατά πλειοψηφία με το «λευκό» της παράταξης Καμαρίδη, να συνοδεύεται και από την δήλωση: «δεν είναι αρμοδιότητά μας, ως ΔΣ να λάβουμε τέτοια απόφαση».

ΤΟ ΔΠΘ ΖΗΤΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ «Π» ΜΕ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟ

Το θέμα ωστόσο  που μονοπώλησε το ενδιαφέρον αφορούσε την «Εξέταση αιτήματος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» και συγκεκριμένα την παραχώρηση του γνωστού «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στο ΔΠΘ με «χρησιδάνειο» προκειμένου να μεταφερθεί εκεί το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Παρόντες για το συγκεκριμένο θέμα από το ΔΠΘ ήταν ο Αντιπρύτανης Οικονομικών κ. Φώτης Μάρης καθώς και ο Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κ. Νίκος Λιανός, οι οποίο αρχικώς αναφέρθηκαν στους σκοπούς για τους οποίους έγινε το συγκεκριμένο αίτημα.

Ειδικότερα ο κ. Μάρης ανέφερε «ότι έχουν γίνει αρχικά συζητήσεις τόσο με τον Δήμο Ξάνθης όσο και με το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και κατόπιν το παρών αίτημα για την παραχώρηση του συνολικού κομματιού πλην αυτού που ανακατασκευάστηκε, για 25+25 χρόνια προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών».

 

Ν. ΛΙΑΝΟΣ: «ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΥΜΒΑΤΗ ΧΡΗΣΗ»

Ακολούθως ο κ. Λιανός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «ο σκοπός του ΔΠΘ είναι η εξωστρέφεια και η σχέση του με την πόλη της Ξάνθης. Οι φοιτητές του τμήματος αποτυπώνουν και μετρούν τα κτίρια,  το σύνολο των οποίων αποτελεί «μνημείο»…θεωρούμε ότι θα ήταν μια ευτυχής συγκυρία να προχωρήσουμε αλλά και να αναλογιστούμε ότι το κτίριο καταρρέει. Είναι μια πολύ συμβατή χρήση. Έχουμε ήδη προχωρήσει όχι μόνον σε μελέτες αλλά και σε ένα 3D κατασκευαστικό «μοντέλο». Πάνω από όλα πρέπει να διασωθεί το κτίριο και να του αποδοθεί μια συμβατή χρήση και  επίσης να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική μέσα στην πόλη της Ξάνθης και όχι στα Κιμμέρια».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΙΣΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ – ΚΑΙΡΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ. ΜΟΥΡΚΑ

Κατόπιν όλων των παραπάνω και εφόσον ο Δήμαρχος Ξάνθης, εξέφρασε την αγωνία του να αποδοθεί το κτίριο αυτό το συντομότερο δυνατόν στην κοινωνία, ακολούθησαν «βροχή» οι ερωτήσεις μελών του Δημοτικού Συμβουλίου προς τους παραβρισκόμενους Καθηγητές. Μάλιστα, προβλημάτισαν τόσο το «σώμα» όσο και τους ίδιους τους καθηγητές, ιδιαίτερα οι ερωτήσεις του μέλους του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλους της παράταξης Δημαρχόπουλου κ. Χρήστου Μούρκα, ο οποίος στάθηκε κατά αρχήν στο αν επιτρέπει την χρήση αυτή που επιθυμεί το ΔΠΘ ο συγκεκριμένος χώρος και αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Επρόκειτο για σημαντικές ερωτήσεις, οι οποίες δεν μπορούσαν να απαντηθούν, τουλάχιστον εκείνη την στιγμή, ενώ ήδη είχαν προηγηθεί και άλλες ερωτήσεις τόσο από τους επικεφαλής της παράταξης όσο και από άλλους δημοτικούς συμβούλους.

 

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΘΑ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ

Έτσι ο Δήμαρχος Ξάνθης πρότεινε να υπάρξει συνάντηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων μετά τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, κατά την οποία θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να επανέλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μιας και η ώρα ήταν ήδη περασμένη. Πρόταση που έγινε αποδεκτή από το «σώμα» (που δεν φάνηκε ειδικά από πλευράς αντιπολίτευσης να πείθεται ιδιαίτερα από τις απαντήσεις που δόθηκαν) το οποίο και ανέβαλε το θέμα.

Κατά τα λοιπά, άλλα θέματα πέρασαν ομόφωνα και άλλα κατά πλειοψηφία σε μια ακόμη «μαραθώνια» και με αρκετές «εντάσεις» συνεδρίαση.