Πρωτοπόρος ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

Από την Ξάνθη η «επίσημη πρώτη» της επιστημονικής προσέγγισης για το νέο εκλογικό σύστημα

Η απλή αναλογική και η τροπολογία για το «μπλόκο» σε κόμματα, στο επίκεντρο του «νομικού πάνελ»

Μια  ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας, από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ξάνθης, σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης με θέμα τις εκλογές του 2023 και το νέο εκλογικό σύστημα.

Στο «πάνελ» της εκδήλωσης παρακάθισαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι και πιο αναλυτικά οι κ. Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Διονύσης Φιλίππου, Δικηγόρος και Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και Αναστάσιος Πούλιος, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

Χαιρετισμούς, απεύθυναν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθη κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου.

Κατά τις ομιλίες, έγινε αναφορά στην «ιστορία» των κομμάτων, από τις φατρίες έως τα σημερινά κόμματα της Βουλής, στο σύστημα της απλής αναλογικής αλλά και στο πρόσφατο νομοσχέδιο που συζητήθηκε και «πέρασε» από την Βουλή των Ελλήνων, που αφορά στο «μπλόκο» του κόμματος Κασιδιάρη και στην κάθοδό του στις Εθνικές Εκλογές του 2023, ενώ μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε εκτενής συζήτηση με ερωτήσεις – απαντήσεις και παρεμβάσεις.

Δ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ: «ΕΠΙΚΑΙΡΗ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΩ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ»

Πιο αναλυτικά, μετά το πέρας των χαιρετισμών, τον λόγο έλαβε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην Ξάνθη, δίνοντας παράλληλα μια «πρώτη γεύση» για τα όσα ακολούθησαν στην «επίκαιρη» εκδήλωση, λόγω του ειδικού συστήματος της «απλής αναλογικής» που θα «δοκιμάσει» για πρώτη φορά η Ελλάδα και το οποίο καλείται  να αναδείξει «την ωριμότητα των πολιτικών σχηματισμών» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) αλλά και λόγω της επίσης επίκαιρης πρόσφατης τροπολογίας, που αναμένεται σε λίγες ημέρες να φτάσει στον Άρειο Πάγο.

ΟΙ ΦΑΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΜΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Πούλιου, ο οποίος προχώρησε σε μια μικρή εισαγωγή και αναφέρθηκε στο κομματικό φαινόμενο στην Ελλάδα, από την μεταπολίτευση και μετά κυρίως, ενώ παράλληλα σχολίασε και την πρόσφατη τροπολογία για τον «αποκλεισμό» κομμάτων, από τις Εθνικές Εκλογές. Ο ίδιος, αναφερόμενος στα πολιτικά κόμματα, έκανε λόγο για έναν «νέο θεσμό» που εμφανίσθηκε για πρώτη φορά – όπως τον γνωρίζουμε σήμερα – στον 19ο αιώνα, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι η συνταγματική τους κατοχύρωση, άργησε πολύ, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Δυτική Ευρώπη. Ακολούθως, έκανε αναφορά στα ελληνικά κόμματα ξεκινώντας από τις «φατρίες» που είχαν ξενικά ονόματα και περνώντας στα αρχηγικά και προσωποπαγή κόμματα, για να φτάσει στα σημερινά κόμματα της αριστεράς, του κέντρου και της δεξιάς. Ιδιαίτερες αναφορές, έγιναν για τα κόμματα της αριστεράς και το πώς «διασπάστηκαν» και εξελίχθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και στην ξαφνική άνοδο του κόμματος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής. Ο κ. Πούλιος, επισήμανε την δυνατότητα που δίνεται για πρώτη φορά στον Άρειο Πάγο (με την τροποποίηση του πρόσφατου νόμου) για την μη χορήγηση άδειας καθόδου στις εκλογές, σε κάποιο κόμμα. Ακολούθως, αναφέρθηκε στους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η μη χορήγηση άδειας καθόδου στις εκλογές όταν «ο πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας, τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, ο Νόμιμος Εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος, να μην έχουν καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα του δεύτερου μέρους του ποινικού κώδικα», ενώ παράλληλα εξέφρασε – απευθυνόμενος κυρίως στους Ξανθιώτες συναδέλφους του – την προσωπική του άποψη για αυτήν την ρύθμιση.

ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ, Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ, Η «ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ» ΚΑΙ Η «ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ»

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ο κ. Φιλίππου, ο οποίος προσπάθησε να εκφέρει την προσωπική του άποψη με γνώμονα το Σύνταγμα. Ο ίδιος έθεσε το Συνταγματικό Πλαίσιο που διέπει το εκλογικό σύστημα που θα ισχύσει στις επόμενες και μεθεπόμενες – εάν χρειαστεί – εκλογές, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο «φλέγον» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) ζήτημα της επικαιρότητας, δηλαδή τον αποκλεισμό πολιτικού κόμματος, για συγκεκριμένους λόγους από την κατάρτιση συνδυασμών. Ο κ. Φιλίππου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «το Σύνταγμα δεν υπάρχει ως αυτοσκοπός, αλλά υπάρχει για να εφαρμόζεται, δηλαδή για να διέπει, να ρυθμίσει και να διακανονίζει την ζώσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα». Επιπλέον ο ίδιος αναφέρθηκε στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και στα εξωτερικά τμήματα, παρακινώντας τους νέους δικηγόρους να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία που τους δίνεται, ενώ παράλληλα μίλησε για το ζήτημα της «υπηρεσιακής κυβέρνησης». Ακολούθως, έκανε εκτενή αναφορά στο προηγούμενο εκλογικό σύστημα για να φτάσει και στην εισαγωγή της απλής αναλογικής  και ταυτόχρονα την μη πριμοδότηση σε έδρες – μπόνους. Νόμος που δεν ίσχυσε στις εκλογές του 2019, αφού βρίσκονταν «σε τυπική αλλά όχι σε ουσιαστική ισχύ», καθώς ο εκλογικός νόμος ισχύει για τις μεθεπόμενες εκλογές. Επιπλέον ο κ. Φιλίππου, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η συνταγματική ιστορία, έχει αποδείξει ότι ο κάθε εκλογικός νόμος δεν μπορεί να επηρεάσει την βελτίωση της λαϊκής βούλησης», εξηγώντας ότι πολλές φορές «ο εκλογικός νόμος εκδικείται τους συντάκτες του» (παράδειγμα του 1958). Τέλος, αναφορικά με την απαγόρευση καθόδου ενός κόμματος στις εκλογές, ο  Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, σημείωσε ότι «όσον αφορά στην χώρα μας, δεν υπάρχει διάταξη στο Σύνταγμα περί απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων, σε αντίθεση με την Γερμανία. Επομένως το να απαγορευθεί η λειτουργία ενός κόμματος για ιδεολογικοπολιτικούς, πιστεύω ότι δεν βρίσκει έρεισμα στο ισχύον Συνταγματικό πλαίσιο». Τέλος, αναφερόμενος στην τοπολογία, ο κ. Φιλίππου, στάθηκε σε κάποιες παρατηρήσεις και ιδιαίτερα στο σκέλος της «Διοικούσας Επιτροπής» και της «πραγματικής ηγεσίας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Η ΕΠΙΣΗΜΗ «ΠΡΩΤΗ» ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2023

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβε ξανά ο συντονιστής και πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους αλλά και τους διοργανωτές, ενώ αμφότεροι,  τόσο ο ίδιος όσο και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου  Ξάνθης, σημείωσαν ότι η εν λόγω «θεματική» εκδήλωση διεξήχθη για πρώτη φορά πανελληνίως, στην πόλη της Ξάνθης.