Προϋπολογισμός 2025: Αρχίζει η κατάρτιση με φόντο τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Δύο δύσκολα «ορόσημα» θα πρέπει να «κλείσει» τους επόμενους τρεις μήνες το οικονομικό επιτελείο. Το ένα αφορά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν ώστε να ετοιμάσει το νέο 4ετές Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028 και το άλλο να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες «πρωταγωνιστούν» και στην Ελλάδα, δεν μπορούν να αυξηθούν πέρα από το 3% το 2025, δηλαδή τα 115 δισ. ευρώ.
Η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εργάζονται πυρετωδώς για την κατάρτιση του νέου Προϋπολογισμού καθώς ήδη έχει σταλεί στα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου εγκύκλιος με την οποία καλούνται έως το τέλος του μήνα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για:
α) τις εκτιμήσεις εσόδων του τρέχοντος έτους (2024),
β) τις προβλέψεις εσόδων για το έτος προϋπολογισμού (2025), και
γ) τις προβλέψεις εσόδων για τα τρία επόμενα έτη (2026-2028).
Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα πρέπει να προβούν σε προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες των φορολογικών εσόδων.
Οι προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα
Με βάση την εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά «εφόσον υπάρχει πληροφόρηση για επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων αυτών, προσαρμόζονται αντίστοιχα οι εκτιμήσεις των ταμειακών εσόδων.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να παρέχουν επαρκή αιτιολόγηση (π.χ. καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου, μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.)».
Πρόκειται για τα φορολογικά έσοδα που αναμένονται από σειρά μέτρων που τέθηκαν από φέτος σε εφαρμογή όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η εφαρμογή του συστήματος IRIS, η καθολική εφαρμογή του myDATA, το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και η απαγόρευση χρήσης μετρητών στα συμβόλαια αγοράς ακινήτων.
Παρόλα αυτά, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στο νέο προϋπολογισμό θα περιλαμβάνονται πρόσθετες παρεμβάσεις ύψους περίπου 880 εκατ. ευρώ με έμφαση σε ευάλωτα αλλά και μικρομεσαία νοικοκυριά. Σε αυτές περιλαμβάνονται η νέα αύξηση των συντάξεων (κόστος 400 εκατ. ευρώ), η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% (κόστος 225 εκατ. ευρώ), η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους επαγγελματίες (κόστος 120 εκατ. ευρώ), η μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο με νέα μέθοδο (κόστος περίπου 100 εκατ. ετησίως), την παράταση της αναστολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (κόστος 20 εκατ. ευρώ) αλλά και η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος (κόστος 15 εκατ. ευρώ).