Πρυτανικές εκλογές 2022 για το Δ.Π.Θ-Μιλούν στην «Θ» οι μέχρι στιγμής δύο «μονομάχοι»

Φ. Μάρης: Νέα εποχή για το πανεπιστήμιο- Απόρροια της δουλειάς μας

Αλ. Δερβιτσιώτης: Σε… ελεύθερη πτώση το Δ.Π.Θ-Με ξεπερνάει το νέο εκλογικό σύστημα

Στις 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και εν συνεχεία η διαδικασία για την ανάδειξη νέου Πρύτανη, η θητεία του οποίου θα διαρκέσει μέχρι την 31η Αυγούστου 2026.

Εκλογές, για τις οποίες έχουν δημοσιοποιήσει ήδη το ενδιαφέρον τους για την θέση του Πρύτανη, οι Καθηγητές κ. Φώτης Μάρης και Αλκιβιάδης (Άλκης) Δερβιτσιώτης (σ.σ τον οποίο θέτουν «μπροστάρη» πέντε καθηγητές που συνυπογράφουν σχετική επιστολή για το ΔΠΘ και τις πρυτανικές εκλογές), ενώ η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 7η Οκτωβρίου.

Για την απόφασή τους να διεκδικήσουν την θέση αυτή, μίλησαν αποκλειστικά στην «Θ» οι δυο – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – «μονομάχοι».

«ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 31ΗΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ»

Πιο αναλυτικά, ο Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και νυν Αντιπρύτανης  κ. Μάρης, τόνισε ότι «από ο,τι γνωρίζετε, σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, προκηρύχθηκαν οι εκλογές για τα εσωτερικά και εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. Στα πλαίσια αυτής της εφαρμογής του νόμου, κατέθεσα την υποψηφιότητά μου για τις εκλογές της 31ης Οκτωβρίου, επιθυμώντας να εκλεγώ ένα από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου και απέστειλα email στο σύνολο της Πανεπιστημιακής Κοινότητας το πρωί της Δευτέρας, δημοσιοποιώντας την υποψηφιότητά μου αυτή και θέτοντας στην διάθεση όλων, τον εαυτό μου για την εκλογική αυτή διαδικασία. Ζήτησα την ψήφο των συναδέλφων, την ισχυρή τους εντολή, έτσι ώστε την επόμενη ημέρα – αν εκλεγώ στο Συμβούλιο Διοίκησης – να διεκδικήσω την μέγιστη θέση ευθύνης, αυτή του Πρύτανη. Ξεκαθάρισα τον τρόπο με τον οποίο θα βλέπουμε τις προτεραιότητες τις οποίες θα έχω για την επόμενη περίοδο και τις αρχές επάνω στις οποίες δουλεύουμε».

«Η ΝΕΑ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΠΘ, ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ»

«Κατά την άποψή μου, η νέα ακαδημαϊκή εποχή στο «Δημοκρίτειο» έχει αρχίσει ήδη. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς η οποία έχει γίνει τα χρόνια αυτά, μιας και εγώ είμαι εν ενεργεία Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Αυτή η προσπάθεια, είναι μια σύνθετη προσπάθεια. Αφορά και στην βελτίωση των υποδομών και στον ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό τομέα όπου βελτιώσαμε (θέλω να πιστεύω) πολλά κομμάτια της καθημερινότητας του πανεπιστημίου μας. Ιδρύσαμε νέες δομές, εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις για νέες κτιριακές εγκαταστάσεις, υλοποιούμε σημαντικά έργα και τα έχουμε παραδώσει ήδη και φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε, υλοποιώντας με αυτόν τον ρυθμό, πιστεύοντας ότι αυτό είναι και το ζητούμενο, μιας και στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χρειάζεται να προσαρμοζόμαστε, να αναπτυσσόμαστε και να κεφαλαιοποιούμε με την βοήθεια όλων. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησα από την κοινότητα, όλοι μαζί, να προσπαθήσουμε για αυτό, ώστε να συνεχίσουμε την πορεία μας και να αλλάξουμε το ΔΠΘ βελτιώνοντάς το σε όλους τους τομείς, ενσωματώνοντας την δυναμική όλων των συναδέλφων αλλά και του προσωπικού του Πανεπιστημίου, παρόλο που αυτό δεν ψηφίζει σε αυτήν την εκλογική διαδικασία» τόνισε επίσης ο ίδιος.

«ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για υποψήφια μέλη της διοίκησης, ο κ. Μάρης, απαντά ότι «βεβαίως και υπάρχει σημαντική εκδήλωση ενδιαφέροντος. Είναι βασική προϋπόθεση της Δημοκρατίας να εκτίθενται οι συνάδελφοι και να ζητούν την στήριξη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας. Προσωπικά πιστεύω ότι την ημέρα που θα «κλείσουν» οι υποψηφιότητες, θα υπάρχει ικανός αριθμός υποψηφιοτήτων που θα είναι στην διάθεση του εκλογικού σώματος για την καλύτερη δυνατή επιλογή».

«ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΠΘ, ΠΟΥ ΗΔΗ ΑΛΛΑΖΕΙ»

Κλείνοντας ο κ. Μάρης, σημείωσε ότι «πιστεύω στην σύνθεση, στην συνεργασία όλων και για αυτό ακριβώς ζητώ την βοήθεια όλων. Για να αλλάξουμε το ΔΠΘ. Το ΔΠΘ, αλλάζει ήδη συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με την δουλειά πολλών αξιόλογων συναδέλφων σε όλα τα επίπεδα. Και στο κομμάτι  της εκπαίδευσης και στο κομμάτι της έρευνας και στο κομμάτι της διοίκησης και στην σύνδεση με την κοινωνία. Όλα αυτά, συνθέτουν ένα σύγχρονο πανεπιστήμιο, με ανοικτούς ορίζοντες, που εξασφαλίζει μέγιστους βαθμούς ελευθερίας, έκφρασης και δραστηριότητας (την όποια επιλέγει το κάθε μέλος ΔΕΠ). Νομίζω ότι αυτό το έχουμε ήδη κατακτήσει και φιλοδοξούμε να συνεχιστεί αυτή η επιτυχημένη πορεία και για αυτό ακριβώς ζητώ την βοήθεια όλων, ώστε να υλοποιήσουμε με ρεαλισμό το πρόγραμμά μας και να έχουμε τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε παγκόσμιο πλέον επίπεδο».

«ΣΕ…ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟ ΔΠΘ – ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΜΕ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ»

Από την πλευρά του ο Καθηγητής του Τμήματος Νομικής κ. Δερβιτσιώτης, επισήμανε ότι «Έχω ήδη 40 χρόνια που υπηρετώ στην Νομική από νεαρός επιστημονικός συνεργάτης – υποψήφιος διδάκτορας και σε μερικά χρόνια θα αφυπηρετήσω. Άρα, για να καθίσω να σκεφτώ ότι πρέπει να δούμε τι γίνεται με το ΔΠΘ, τα πράγματα δεν πρέπει να είναι καλά. Όλοι οι δείκτες (από τους δείκτες αξιολόγησης μέχρι τους ποιοτικούς δείκτες αλλά και τους ποσοτικούς ακόμη) δείχνουν ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Σε αυτό, δεν συμφωνούμε μόνον εμείς οι πέντε που συνυπογράψαμε αυτήν την επιστολή. Είναι μια διαπίστωση πολλών συναδέλφων. Σε λίγο καιρό – αν συνεχιστεί αυτή η πορεία – κινδυνεύουμε να έχουμε κλειστά τμήματα και κλειστές σχολές. Κινδυνεύουμε να μείνουμε, σε πρώτη φάση, μόνον με τα παραδοσιακά τμήματα και μετά ενδεχομένως με αναστολή όλου του ΔΠΘ. Κινδυνεύουμε έως και με εξαφάνιση. Αν επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες της ΕΕ, εκεί όπου υπάρχουν οι αξιολογήσεις των ερευνητικών ιδρυμάτων ανά χώρα (κράτος – μέλος) το 2014 (τελευταίο έτος Πρυτανείας του κ. Ρέμελη) από 48 πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα, ήμασταν στην 20η θέση. Το 2020 δεν υπάρχουμε μέσα σε αυτά τα 48 ιδρύματα. Είμαστε δηλαδή εκτός αξιολόγησης. Το 2014 ήμασταν το 7ο Πανεπιστήμιο της χώρας από τα 19-20 που λειτουργούν και σήμερα είμαστε εκτός κατάταξης. Είμαστε στην τελευταία θέση. Το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Καλλιθέας, είναι πιο μπροστά στην κατάταξη από εμάς. Δεν κινδυνεύουμε απλώς με συρρίκνωση. Είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη».

«ΝΑ ΡΥΘΜΙΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΘ»

«Είναι μια συλλογική προσπάθεια – διότι δεν περισσεύει κανείς μέσα από τέτοιες διαδικασίες – πρώτα να δούμε πως θα ανατάξουμε την πτωτική πορεία του «Δημοκριτείου». Αυτό είναι το βραχυπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο, είναι πως θα επανατροχιοδρομήσουμε την πορεία προς τα εμπρός και σε 3ο στάδιο είναι το να συζητήσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο με τους Δημάρχους, την Περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα Επιμελητήρια συνολικά της ΑΜΘ, για να δούμε πως μπορούμε να έχουμε αποτελεσματική αλληλεπίδραση. Να καθίσουμε πρώτα εμείς, για να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας που δεν πάει καλά και αμέσως μετά – εάν καταφέρουμε να το πετύχουμε και να το ανακόψουμε αυτό – πρέπει να δούμε τι γίνεται και στην ΑΜΘ, μαζί με τους αιρετούς φορείς» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το ότι οι συνυπογράφοντες της επιστολής, αναφέρουν ότι θα τιμήσουν με θέρμη την υποψηφιότητά του, τονίζει ότι «με τιμούν οι εξαιρετικοί συνάδελφοι με αυτήν την παράγραφο.

Το μήνυμα είναι «ας εργαστούμε» (La Boremus) διότι οι καιροί δεν είναι καλοί και δεν ενδείκνυνται για ημιτελείς προσπάθειες, ούτε για ανειλικρινείς προσπάθειες, ούτε για προσπάθειες που δεν επιστρατεύουν το σύνολο των δυνάμεων».

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ ΜΕ ΕΧΕΙ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»

Κλείνοντας, αναφορικά με το ενδιαφέρον συμμετοχής για τα μέλη, ο κ. Δερβιτσιώτης σημείωσε ότι «είναι βασικό. Αλλά είναι ένας καινούριος εντελώς θεσμός. Πρόκειται να γίνει με ένα νέο εκλογικό σύστημα που αγγίζει τα όρια της τυχαιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που ήδη έχουν αποτυπωθεί μέσω των προτιμήσεων. Δεν είμαι μαθηματικός, για να σας δώσω περισσότερες λεπτομέρειες σε αυτό. Έχοντας ως Συνταγματολόγος, ασχοληθεί με τα μαθηματικά των εκλογικών συστημάτων, πίστευα ότι μπορώ να κατανοήσω κάποια πράγματα. Δυστυχώς, ο νομοθέτης με έχει ξεπεράσει με αυτό το εκλογικό σύστημα που έχει παρουσιάσει και περιμένω να δω – τους ειδικότερους από εμένα- τι θα πουν».